avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme plata pensie de intretinere, refuz retinere ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme plata pensie de intretinere, refuz retinere si virare de catre angajator

Buna seara,
am divortat prin acord, am un copil minor care a ramas in intretinerea mea, custodia este comuna iar instanta a hotarat ca tatal minorului sa plateasca pensie de intretinere in cuantum de 1/4 din veniturile sale nete, incepand cu data introducerii cererii de divort. Sunt 7 luni de la pronuntarea hotararii si pana acum tatal copilului nu a contribuit cu nimic la intretinerea copilului. Pentru ca am primit hotararea de divort abia acum o luna am trimis prin posta la locul de munca al fostului sot o cerere prin care le-am solicitat sa ia act de hotararea instantei si sa retina din salariul fostului sot sumele de bani care i se cuvin minorului potrivit hotararii.
De la institutia unde lucreaza fostul sot am primit urmatorul raspuns care mi se pare halucinant: "Ca raspuns la solicitarea dvs. ...........am constatat ca instanta judecatoreasca atribuie responsabilitati cu privire la plata pensiei de intretinere tatalui minorului si IN NICI UN CAZ INSTITUTIEI in care acesta este angajat. Fata de cele aratate mai sus noi respectam sentinta civila .......". :O
Intrebare: cum trebuie sa procedez in continuare ca sa pot obtine drepturile banesti ale copilului de la institutia unde lucreaza fostul sot? Nu este un abuz din partea acestora? Tatal copilului este de rea credinta si nu intentioneaza sa plateasca nimic copilului.
Trebuie sa apelez la executor?
Va multumesc !
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Septembrie 2015
ContSters36960, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:54, 20 Septembrie 2015
Da.dar iniţial vă costă.Banii de executare se recuperează de la debitor.Înainte de a apela la executor, e bine să-i faceţi o notificare prin care să-l anunţaţi că în caz de neplată, veţi apela la executor.
Multumesc Martonze pt.raspuns. Am discutat cu fostul sot si mi-a comunicat ca ar fi dispus sa imi vireze in cont sumele restante pana la o anumita data si am fost de acord sa astept pana atunci. Problema este ca nu vrea sa imi arate fluturasul de salariu ca sa stiu exact cat castiga si prin urmare, sa stiu daca plateste copilului 1/4 din ce castiga si nu 1/4 din ce spune el ca primeste ca si salariu.......... de aceea am vrut sa trimit sentinta la locul lui de munca dar se pare ca cei ce acolo refuza sa puna in aplicare hotararea instantei interpretand dupa bunul lor plac. Aveti ideea daca institutia unde lucreaza este obligata sa imi comunice la cerere care sunt veniturile lui nete lunare?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Septembrie 2015
ContSters36960, utilizator
Nu e după bunul lor plac, sentinţa e a dvs., nu a firmei angajatoare.Numai executorul judecătoresc poate dispune poprire pe salariul soţului,dispoziţia executorului judecătoresc este lege pentru firmă.
Asta inseamna ca ei au refuzat sa ia in seama cererea mea fiindca nu a fost facuta prin executor? E singura solutie, numai prin executor se poate?
Firma nu are vreo relație cu dvs și nici nu a fost parte în proces. De asemenea, nu o sa va dezvăluie dvs cat are salariul angajatul lor.
Numai executorul înființează poprire pe salariu, puteți apela la executor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere mirela150280 mirela150280 am primit acasa hotararea prin care fostul sot este obligat sa trimita copilului 25%din salariu.dar nu scrie o suma fixa.de unde stiu eu cat ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere minor andreeaene andreeaene buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu o informatie. in urma divortului instanta a hotarat ca fostul meu sot sa-mi plateasca pentru copil o pensie ... (vezi toată discuția)
Ce sa fac daca fostul sot n-a mai platit pensia de intretinere? sinoesasha sinoesasha anul trecut mi-am dat sotul in judecata pentru pensie alimentara. intretimp am bagat si divortul si am obtinut custodia totala a copilului, plus obligatia ca ... (vezi toată discuția)