avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de cresterea copilului

Buna ziua!
Ma aflu in concediu prenatal iar pe 28 sept. trebuie sa nasc. Ma intereseaza daca poate intra sotul in concediu de cresterea copilului de pana la 2 ani,aflandu-ne in urmatoarele situatii:
- inainte de a intra in concediu prenatal am fost in concediu de risc maternal.In aceasta perioada firma la care eram angajata a inchis punctul de lucru unde imi desfasuram activitatea. Fiind in concediu medical nu au avut cum sa-mi inchida contractul de munca. Mi-au spus ca pot sa intru in cresterea copilului si cand se termina concediu sa intru in somaj.
- sotul lucreaza in cadrul MAI de 9 ani
Poate intra sotul meu in ccc 2 ani,daca da,de cand? Locul de munca ii este pastrat 2 ani?

Multumesc anticipat!



Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:09, 20 Septembrie 2015
1. Daca indeplineste conditiile poate intra si tatal copilului in concediu crestere copil (CCC).

2. - Dar tatal copilului poate solicita direct stimulentul de insertie, fara sa intre in CCC, incepand cu ziua urmatoare a ultimei zile de concediu de maternitate (sarcina si lauzie).
- Stimulentul de insertie este de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica va primi salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
- Cererea si actele necesare le depune la UM unde este angajat.

3. - Daca vrea sa intre in CCC o poate face tot cu ziua urmatoare a ultimei zile de concediu de maternitate.
- Cererea si actele necesare le depune tot la UM unde este angajat.


4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.


5. Din Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati:

Art. 10
...
(7) La încetarea concediului de maternitate, a concediului pentru creșterea copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități sau a concediului paternal, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent, având condiții de muncă echivalente, și, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenței.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal + concediu lauzie Minodora_Vlad Minodora_Vlad Buna seara...sunt insarcinata si data probabila a nasterii este pe 21 martie si as vrea sa intru de acum in concediu prenatal...ma intereseaza sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal ContSters264388 ContSters264388 Buna ziua Am lucrat pana in ianuarie 2012. Apoi am stat acasa 3 luni, fara nici un venit. Din mai 2012 m-am angajat iar la o alta societate. Acum sunt ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si postnatal YONYA YONYA Buna ziua,angajatorul doreste sa intru in concediu prenatal deoarece nu-mi mai pot indeplini toate sarcinile dinnainte (ridicatul marfii si expunerea ei) ce ... (vezi toată discuția)