avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită \\"Primul act de executare\\" in interpretarea legii
Discuție deschisă în Executare silită

"Primul act de executare" in interpretarea legii

Buna ziua tuturor,

O speta de care m-am lovit acum cateva zile m-a determinat sa va supun atentiei o problema de terminologie si interpretare a legii, mai exact modul in care dumneavoastra considerati ca legiuitorul a vrut sa dea aplicabilitate "primului act de executare" in contextul Art.715 alin.(1) pct.3 din Codul de Procedura Civila dedicat termenului de promovare al contestatiei la executare.

"Art.715. Termenele
(1) Daca prin lege nu se prevede altfel, contestatia privitoare la executarea silita propriu-zisa se poate face in termen de 15 zile de la data cand:
1. ............................;
2. ............................;
3. debitorul care contesta executarea insasi a primit incheierea de incuviintare a executarii sau somatia ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit incheierea de incuviintare a executarii si nici somatia sau executarea se face fara somatie."


Intrebarea in acest caz este cu certitudine mult mai simpla decat raspunsul:

Care considerati dumneavoastra ca ar fi "primul act de executare" raportandu-ne strict la materia executarii silite in general si al contestatiei la executare in special?

Din cate cunosc Art.715 (fost 714 inainte de renumerotare) este singura referire din CPC despre acest "prim act de executare". Totodata nu exista o definire a acestui termen nicaieri in lege.

In mod schematic, in acest caz avem doua variante:
1. prim act de executare = orice prim act pe care BEJ il intocmeste dupa inregistarea cererii de executare, act care sa necesite o forma de aducere la cunostinta debitorului
SAU
2. prim act de execuare = orice act de executare din insiruirea procedurala de care debitorul a luat cunostinta orice mod ... moment de la care incepe sa curga termenul de 15 zile.

Problema prezinta o importanta deosebita in materia contestatiei la executare si al dezbaterii exceptiei tardivitatii. Din cate cunosc nu a fost dezbatuta pe forum si cu certitudine nu a fost dezbatuta indeajuns nici in doctrina.

Va multumesc tuturor pentru timpul acordat acestei situatii.
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2015
Rino, utilizator
Cel mai recent răspuns: Jurist90 , utilizator 19:45, 7 Octombrie 2015
Buna ziua,

Pornind de la dispozitiile art. 622 alin. 2 NCPC care prevede ca " in cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se aduce la indeplinire prin executare silita, care incepe odata cu sesizarea organului de executare ", coroborat cu dispozitiile art. 665 alin. 1 si 2, as concluziona ca primul act de executare al executorului il reprezinta incheierea de incuviintare a executarii silite impotriva debitorului.
De altfel, raportandu-ma si la art. 715 alin. 3 teza I NCPC se observa ca regula generala ar fi ca debitorul are 15 zile de cand i se comunica incheierea de incuviintare a executarii si somatia, atunci cand este cazul, de unde concluzionez ca aceste doua acte ar trebui considerate ca primele acte de executare silita.

Totusi, avand in vedere ca art. 715 alin 3 teza II NCPC prevede ca debitorul poate formula contestatie in 15 zile atunci cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit incheierea de incuviintare a executarii si nici somatia sau executarea se face fara somatie, si avand de asemenea in vedere concluzia anterioara ca incheierea si somatia sunt primele acte de executare, nu pot sa consider decat ca in acest context termenul de "prim act de executare" face referire la orice act de executare, dar care are caracterul de a fi primul de care debitorul ia cunostinta.

Deci din variantele expuse de dvs. consider ca varianta 2 descriere acest termen de "prim act de executare" in contextul art. 715 alin 3.

Acest termen este usor de calculat daca spre exemplu vorbim de situatia in care debitorul nu primeste incuviintare + somatia de plata, dar primeste ulterior o adresa de infiintare poprire.
Consider interesant de demonstrat instantei termenul de la care incepe sa curga aceste 15 zile in situatia in care, spre exemplu debitorul afla de poprire de la unul dintre tertii popriti in cazul in care informare nu are loc in scris si nu exista o confirmare de primire sau ceva asemanator.

Raportat la practica judiciara, consider ca instantele sunt destul de tolerante in situatia in care contestatorul invoca o situatie precum cea de-a doua expusa de mine, si nu cer contestatorului sa demonstreze efectiv cand a aflat de executare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire asupra conturilor Steluta98 Steluta98 Buna ziua. Cine ma poate indruma intr-un caz de drept civil ? In data de 01.09.2005 s-a solicitat un imprumut la o banca in valuare de 800€ . In ... (vezi toată discuția)
Cale de atac echinacee echinacee Buna ziua! daca intr-o incuviintare executare silita,se mentioneaza,,fara cale de atac,, nu mai am posibilitatea de a depune contesteatie la executare? (vezi toată discuția)
Termen de contestare zllatan zllatan Buna seara ,va rog sa ma lamureasca cineva -care este termenul de contestare in istanta la o suspenadare a executarii silite emise de un executor ,,in baza ... (vezi toată discuția)