avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisia?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisia?

buna ziua. daca cineva isi depune demisia in ziua de....este obligat sa mai stea cele 15 zile de preaviz? si daca nu se prezinta 3 zille lucratoare consecutiv la munca angajatorul are dreptul saii desfaca contractul de munca si sa ii treaca in cartea de munca cu litera I.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:23, 16 Iulie 2009
cristins a scris:

buna ziua. daca cineva isi depune demisia in ziua de....este obligat sa mai stea cele 15 zile de preaviz? si daca nu se prezinta 3 zille lucratoare consecutiv la munca angajatorul are dreptul saii desfaca contractul de munca si sa ii treaca in cartea de munca cu litera I.

Angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu. Prin urmare, nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Nu mai exista litera "i", in prezent concedierea disciplinara se face in baza art.61 lit.a C.mun.
Buna ziua,
Daca am sti cauza reala, cred ca v-am putea consilia mult mai bine.!!!

1. Perioada de preaviz este de 15zile si va aduce beneficii prin plata a jumatate din salariu. Daca intentionati sa va schimbati locul demunca, atunci dati-va demisia in baza art.79 (8) si motivati faptul ca plata salariului nu s-a efectuat la zi, conform obligatiilor asumate prin CIM .
2. Zilele pe care intentionati sa le absentati, le puteti solicita de la angajator pentru sustinerea unor examene sau probleme personale ( tine de intelegerea angajatorului).
Incetarea contarctului de munca in baza art.60 (a) trebuie sa se faca ca urmare a unei abateri disciplinare pentru care procedura cercetarii desciplinare prealabile . .Art. 267. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
Daca tot intentionati sa absentati, de ce nu cautati o cale de mijloc ?!

succes
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
C.A. Tamara Lenz , Avocat
TamaraL a scris:

1. Perioada de preaviz este de 15zile si va aduce beneficii prin plata a jumatate din salariu.

Pe perioada preavizului , CIM produce aceleasi efecte. Deci veti beneficia de plata integrala a drepturilor salariale si nu de plata a jumatate din salariu , asa cum s-a mentionat.
2007_rozi:
Aveti dreptate dar cred ca @TamaraL, colega noastra, se referea la jumatatea unui salariu lunar pe care il va castiga in comparatie cu cazul in care va renunta la preaviz.
TamaraL a scris:

.............
Incetarea contarctului de munca in baza art.60 (a) trebuie sa se faca ca urmare a unei abateri disciplinare pentru care procedura cercetarii desciplinare prealabile .
..........

Cred ca este vorba despre art.61 lit.a din Codul Muncii ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de munca!!! victorkif victorkif buna,am si eu o problema....u n angajat si-a dat demisia in timpul concediului de odihna, acordand patronului preavizul de 15 zile. patronul i-a desfacut ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim negrila negrila daca demisia e inregistrata la societate pe 01.07.2010, se sta in preaviz pana pe 15? si decizia de incetare a cim cand se depune la ITM? (vezi toată discuția)
Demisia ralukdas ralukdas Am fost angajat de către o firmă pe o perioadă determinată.Înainte cu o lună de a-mi expira contractul mi-am dat demisia şi am refuzat să stau în ... (vezi toată discuția)