Buna seara! Situatia este urmatoarea: am imprumutat o suma de bani unei prietene care este casatorita cu un cetatean turc stabilit in Japonia! Ea locuieste in Romania si banii i-a luat pt. a merge la sotul ei in vizita in Japonia in urma cu doi ani , atunci am incheiat un contract notarial simplu.Avand in vedere ca s-a intors fara bani si astept de 2 ani , ar trebui sa cer executarea silita dar are un apartament bun comun cumparat in timpul casatoriei (alte bunuri nu are )!intrebarea mea este:( cum poate fi citat sotul tocmai in Japonia si cat timp poate dura partajul in acest caz?
Buna ziua,
Atata timp cat ati imprumutat-o pe ea atunci pe ea o actionati in instanta.
Daca se pune problema unei executari silite a bunurilor proprii atunci sotul va fi citat in Japonia durata intre sedinte fiind de circa 6 luni.
Contractul pe care l-ati incheiat la notar nu constituie titlu executoriu asadar n-o pueti executa pe prietena dvs. Trebuie mai intai sa faceti o cerere de chemare in judecata prin care solicitati restituirea sumei iar hotararea pe care o va pronunta instanta constituie titlu executoriu. Abia atunci o puteti executa pe prietena dvs. In ceea ce priveste executarea imobilului, drept comun al celor doi soti trebuie facut mai intai partajul.
Va sfatuiesc ca inainte sa introduceti actiunea sa comunicati prietenei dvs o notificare prin executorul judecatoresc prin care solicitati sa va plateasca suma datorata mentionand ca in caz contrar veti apela la caile judiciare. Poate in acest fel o speriati si se va conforma.