avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC PANA LA 3 ANI
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC PANA LA 3 ANI

Am nascut pe 24 noiembrie 2013 si sunt in concediul de crestere copil pana la 2 ani insa la sfatul medicului de familie am inteles ca pot prelungi acest concediu fiindca fetita mea are astm.Eu contractul l-am avut pe perioada determinata.Care sunt etapele ce trebuie sa le fac. Am inteles ca se plateste doar 1 an si 11 luni iar ultima luna e pt tatal copilului.Nu stiu ce sa fac sunt debusolata, am nevoie de un sfat abilitat . V a multumesc frumos .
Si inca ceva daca dupa ce am nascut fetita am accesat fonduri ue trebuia sa mi se suspende plata concediului de crestere copil sau nu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:11, 26 Septembrie 2015
1. Nu aveti cum sa prelungiti durata CCC pana la 3 ani , decat daca copilul dvs are certificat de incadrare intr-un grad de handicap.

2. Dupa obtinerea certificatului de incadrare in grad de handicap ,solicitati angajatorului prelungirea duratei CCC pana la 3 ani.

3. Cu copia deciziei de prelungire a suspendarii contractului individual de munca si cu o copie dupa certificatul de handicap veti merge la Primarie si solicitati prelungirea CCC pana la 3 ani.

4. Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama se diminueaza cu o luna de zile, mama revenind la serviciu cu o luna de zile mai devreme.

Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama nu se mai diminueaza cu o luna de zile.

Art.11 din OUG nr.111/2010
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.


Normele de aplicare a OUG 111/2010
Art. 4^1. -(1) in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna
(2) in situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului
(3) in cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica
.....
1. Daca intre timp contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata a incetat datorita expirarii perioadei pentru care a fost incheiat nu mai este nevoie de cerere de prelungire a suspendarii CIM.

2. Veti beneficia in continuare de indemnizatie pentru CCC pana la varsta de 3 ani daca prezentati la AJPIS certificatul de handicap pentru copil si decizia de incetare a CIM.
dyadya80 a scris:

...
Si inca ceva daca dupa ce am nascut fetita am accesat fonduri ue trebuia sa mi se suspende plata concediului de crestere copil sau nu?


Fondurile UE in calitate de ce le-ati accesat?

Beneficiarul drepturilor prevazute OUG 111/2010 este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului comoserv comoserv Mai este obligatoriu o luna de CCC de o luna ptr tatici ? Sau este optional? Care este temeiul legal? (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil tata claudialexe claudialexe Buna ziua.As dori sa stiu daca tatal mai este obligat sa-si ia luna de concediu crestere copil daca mama se intoarce mai devreme la munca.Si daca da ,puteti ... (vezi toată discuția)
Indemnizație crestere copil ContSters431748 ContSters431748 Am citit un articol scris de dl Boiciuc in care se preciza că indemnizația pt creștere copil nu se mai da incepand cu ziua următoare după ce copilul ... (vezi toată discuția)