avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de crestere a copilului

Mai este obligatoriu o luna de CCC de o luna ptr tatici ?
Sau este optional? Care este temeiul legal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:34, 10 Septembrie 2016
OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor prevede la Art 11 ca "cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept (in cazul dvs pentru tatal copilului).
Daca dreptul propriu la concediu si indemnizatie nu se solicita de catre celalalt parinte, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului acordat primului parinte se reduc cu o luna
comoserv a scris:

Mai este obligatoriu o luna de CCC de o luna ptr tatici ?
Sau este optional? Care este temeiul legal?


OUG 111/2010
art.11 -
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
Art. 4^1. -(1) În aplicarea prevederilor art. 11 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă dreptul propriu la concediu şi indemnizaţie nu se solicită de către celălalt părinte, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului acordat primului părinte se reduc cu o lună.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), persoana îndreptăţită care se află în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată acordat de angajator sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
(3) În cazul persoanei singure sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanţa de urgenţă nu se aplică.
.....

Tatal copilului nu este obligat sa solicite asa ceva .Insa :
- Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si refuza sa intre in CCC , atunci durata CCC pentru mama se diminueaza cu o luna de zile, mama revenind la serviciu cu o luna de zile mai devreme.
Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an si 11 luni.

- Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si refuza sa intre in CCC , atunci durata CCC pentru mama nu se mai diminueaza cu o luna de zile.
Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 2 ani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Septembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil tata claudialexe claudialexe Buna ziua.As dori sa stiu daca tatal mai este obligat sa-si ia luna de concediu crestere copil daca mama se intoarce mai devreme la munca.Si daca da ,puteti ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului - tata cfilip20 cfilip20 Buna ziua. Din Art. 11 OUG 111/2010 am inteles ca tata are dreptul la o luna de CCC, nu este obligatoriu, dar chiar daca nu isi ia aceasta luna de concediu, ... (vezi toată discuția)
Concediu creștere copil RuxiBataga RuxiBataga Bună! Fetița mea împlinește 2 ani la data de 30 noiembrie 2019, eu fiind însărcinată cu al doilea copil, urmând să nasc la începutul lunii ... (vezi toată discuția)