avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor de deces
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor de deces

Buna ziua
Va rog sa ma indrumati in legatura cu ajutorul de deces, cum se procedeaza?
care sunt pasii
Va rog tare mult
O zi buna
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 12:55, 16 Iulie 2009
Buna ziua,
Nu ati specificat ce ruda a decedat, daca era salariat sau pensionar.
Pentru a va putea ghida trebuie sa dati mai multe detalii.
ma scuzati,:)
este un angajat la o societata la care lucrez
Ajutorul de deces se acorda in conditiile art. 126-art. 128 din Legea nr. 19/2000, la cerere, pe baza certificatului de deces.
"In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun, sau, in lipsa acesteia, oricare persoana care face aceasta dovada."

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Depinde ce aveti prevazut in contractul colectiv de munca ( daca aveti ) la nivel de societate.In cazul in care nu aveti , conform contractului colectiv de munca la nivel national art.51 ( a), in cazul decesului salariatului , va fi acordat familiei un ajutor de cel putin doua salarii medii pe unitate.
Un membru al familiei respective va solicita in scris acest lucru si atatseaza o copie dupa certificatul de deces.
iar in staul de plata cum se va trece?
sau daca se trece?
dar problema este ca in CCM la nivel de unitate, pe care il avem, nu este specificat "in cazul decesului salariatului , va fi acordat familiei un ajutor de cel putin doua salarii medii pe unitate."
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
nicoletatrenea, utilizator

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare marcy74 marcy74 buna ziua, in calitate de angajator ma confrunt cu un deces in randul angajatilor.Mama persoanei decedate s-a prezentat azi la casa de pensii cu toate ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces olgaaneta olgaaneta cine acorda ajutorul de deces pentru parintele aflat in concediu de crestere copil pana la doi ani? (vezi toată discuția)
Ajutor pentru deces , ajutor de inmormantare Mariralu Mariralu Buna ziua, Am doua intrebari legate de diferite situatii aparute in firma : 1. Unui salariat i-a murit tatal ( pensionar pe caz de boala ) in ... (vezi toată discuția)