buna ziua tuturor.am si eu o problema,"grava" din moment ce psihic nu mai rezist.sant insarcinata in a 5-a luna si seful meu direct imi face viata imposibila de cand a auzit si cauta motive ca sa ma expedieze.daca incerc sa explic o chestie de care ma acuza nu ma asculta deloc,o tine pe a lui si de aceea sant cu moralul la pamant.azi m-a amenintat ca-i spune sefului mare sa ma dea afara,pur si simplu nu ma suporta.eu intreb acum ce sanse are ca sa faca asta si daca o face eu la 1 august anul curent implinesc un an pe contractul de munca,mai pot beneficia de ajutorul de la stat?pt. ca numai pt asta am rezistat si rezist in continuare.va multumesc!
Da, am depus toate actele impreuna cu cererea si cu actele de la medicina muncii. Dar nu stiu daca ma poate da afara in perioada pana nasc si in perioada de lauzie si in cei doi ani.
1.Codul Muncii prevede la art.60 :
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Daca nu ati instiintat in scris angajatorul ca sunteti insarcinata , atunci acesta va poate concedia.
2. OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă:
Art. 21
(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
.....
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
art.2 lit.c - salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;
3. Legea nr.202/2002
Art.10
.......
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
.....
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Prin urmare, exista trei acte normative care prevad ca o salariata gravida nu poate fi concediata, decat motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.