avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie boala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie boala

O persoana este in concediu de crestere a copilului , avind contractul de m-ca suspendat, iar in momentul cind revine la servici dupa expirarea celor 2 ani intra in concediu medical intrucit sufera de o afectiune pentru care i s-a acordat 1 an cm.A facut cerere de reintoarcere dar nu a lucrat nici o zi. Va rog sa-mi spuneti cum i se va calcula indemnizatia de boala ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:36, 6 Octombrie 2015
1. Baza de calcul a indemnizatiei pentru concediu medical este formata din veniturile pe cele 6 luni anterioare lunii in care a intrat in conecdiu medical.

2. - In cazul salariatei dvs. veniturile sale sunt formate din indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).
- Pentru aceasta va aduce o adeverinta de la AJPIS cu veniturile pe ultimele 6 luni de CCC.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 8. - (1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, prevãzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de cãtre angajator sau, dupã caz, de cãtre asigurat, respectiv de cãtre fondul de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale sau bugetul asigurãrilor pentru şomaj;
...

(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
...
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani.
Multumesc pentru raspuns.
Avind in vedere ca pe perioada concediului de crestere a copilului am angajat o persoana cu contract de m-ca pe perioada determinata, intrebarea mea este putem prelungi contractul pe perioada concediului de boala ? Mentionez ,certificatul medical este cu cod 14 .
1. Pe perioadele de concedii medicale si de CCC puteti angaja o alta persoana cu contract individual de munca pe perioada determinata pe perioada pana la data revenirii la munca a titularului postului.

2. Din Codul muncii:

Art. 83
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:

a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
...

Art. 84
(1) Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.

(2) In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.

Ultima modificare: Marți, 6 Octombrie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt insarcinata Oana Enache Oana Enache Buna ziua! Sunt insarcinata in 23 de saptamani si imi expira contractul de munca pe data de 9 februarie 2020 . Ma poate prelua casa de asiguraru ? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil oanatatuta oanatatuta Buna ziua,as dori sa stiu daca beneficiez de indemnizatie crestere copil daca lucrez in invatamant pe perioada determinata .de exemplu:lucrez de la 15.09.2013 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil AnnaMaria123 AnnaMaria123 Buna seara, Sunt insarcinata in 4 luni si jumatate si sunt angajata de aproximativ 3 luni si jumatate insa durata contractului este pe perioada determinata de ... (vezi toată discuția)