avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Autorizatie SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Autorizatie SSM

Buna ziua,
o societate de constructii trebuie sa aiba autorizatie de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatii in munca ? Procedura spune la art. 4 ca cele infiintate dupa legea 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările şi completările ulterioare nu are trebui sa o aiba . Cum este corect ? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:57, 6 Februarie 2018
Asa e corect, cum scrie in Normele metodologice de aplicare a Legii 319/2006.
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr. 319/ 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare stabilesc conditiile de autorizare d.p.v.d al ssm la cap. II
secundare sau in afara acestora.
Art. 6. - (1) In vederea autorizarii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, angajatorul are obligatia sa depuna la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia isi desfasoara activitatea o cerere, completata in doua exemplare semnate in original de catre angajator, conform modelului prevazut in anexa nr. 1.
(2) Cererea prevazuta la alin. (1) va fi insotita de urmatoarele acte:
a) copii de pe actele de infiintare;
b) declaratia pe propria raspundere, conform modelului prezentat in anexa nr. 2, din care rezulta ca pentru activitatile declarate sunt indeplinite conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
(3) Pentru actele depuse in sustinerea cererii se va completa opisul prezentat in anexa nr. 1.
Art. 7. - In vederea autorizarii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, inspectoratele teritoriale de munca procedeaza dupa cum urmeaza:
a) inregistreaza cererile de autorizare a functionarii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca;
b) verifica actele depuse in sustinerea acestora, precum si declaratia pe propria raspundere prevazuta la art. 6;
c) completeaza si emit certificatul constatator, conform modelului prezentat in anexa nr. 3;
d) asigura evidenta certificatelor constatatoare eliberate, conform modelului prezentat in anexa nr. 4;
e) asigura arhivarea documentatiei in baza careia s-au emis certificatele constatatoare.
Se are in vedere si anexa 5 Activitati industriale (referitor la activitati care se autorizeaza) unde la pct.9 se mentioneaza: activitati in ctii. civile, excavatii, .....
REPET, pentru ca vad din raspunsul de mai sus ca se persista intr-o confuzie. La inspectoratul teritorial de munca se autorizeaza conform prevederilor din Legea 319/2006 acele unitati care NU se inregistreaza in registrul comertului cum ar fi, institutii publice,primarii, scoli , gradinite, cabinete medicale, cabinete notariale etc.
Persoanele juridice care se inregistreaza in registrul comertului se vor autoriza conform Legii nr. 359/2004. Adica cazul dumneavoastra, cu o societate comerciala, aveti obligatia sa mergeti la biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului unde depuneti o declaratia-tip pe propria raspundere, semnata de asociati sau de administratori, din care sa rezulte ca persoana juridica indeplineşte conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului şi protectiei muncii, pentru activitatile precizate in declaratia-tip.
Biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe lânga tribunal, pe baza declaratiilor-tip depusa, va elibereaza un certificat constatator care atesta ca s-a inregistrat declaratia-tip pe propria raspundere, din care rezulta ca sunt indeplinite conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului şi protectiei muncii, pentru activitatile declarate.
Acel certificat constatator, eliberat de biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului reprezinta autorizatia de functionare


Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2015
inspectorSSM, utilizator
Utilizatorul nu mentioneaza in discutie daca autorizarea dpvd al ssm i-a fost ceruta sau nu de catre ITM si nici vreun alt motiv pentru care deschide discutia.
La primul control din partea ITM, firma este verificata asupra modului cum s-au respectat "bifarile" de realizare, de catre detinatorul firmei, pe declaratia pe propria raspundere data la Registrul Comertului.
Legea nr. 359/ 2004 actualizata (Versiunea actualizata cuprinde modificarile aduse de:
- O.U.G. nr. 75/2004
- O.G. nr. 28/2006
- O.U.G. nr. 119/2006
- Legea nr. 360/2006
- Legea nr. 159/2007) mentioneaza:
-art.4 Autorizarea funcţionării solicitanţilor se face cu îndeplinirea procedurii prevăzute de prezenta lege şi de actele normative speciale, armonizate cu prevederile prezentei legi.
Legea nr. 359/ 2004 nu abroga prevederi din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
In mod corect/ legal, HG nr. 1425/ 2006 cu modificcarile si completarile ulterioare sau Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare trebuiau sa prevada armonizarea despre care este vorba la articolul mentionat, lucru care nu a fost facut de catre legiuitor, iar art. 6 si art.7 din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare - Norme metodologice de aplicare a Legii ssm nr.319/ 2006 nu au fost actualizate si nici abrogate.
Nu am cunostinta nici de un document emis de catre Inspectia muncii/ Ministerul muncii prin care sa se indice modul de aplicare expresa a anexei 5 din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, motiv pentru care apar interpretarile diferite si aplicarea lor dupa cum interpreteaza legea inspectorul de munca.
Nu e necesara nici o alta armonizare si nici inspectia muncii nu are ce precizari suplimentare sa faca, prevederea din norma metodologica de aplicare a legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari sunt destul de clare.

ART. 4
Nu se autorizeaza, potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice:
a) persoanele juridice pentru care autorizarea functionarii, inclusiv din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca, se efectueaza in temeiul Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale pentru care procedura de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii este reglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare.

Cred ca e destul de clar, ce nu se incadreaza in prevederile Legii 359/2004 si a OUG 44/2008 se autorizeaza in baza Legii 319/2006. Nu vad ce nu este clar.

Ultima modificare: Marți, 6 Octombrie 2015
inspectorSSM, utilizator

Alte discuții în legătură

Autorizare itm Etasty Etasty Buna ziua, Suntem un SRL nou infiintat in baza Legii 359 I 2004 si, conform Legii 319/2006, autorizarea ssm este realizata in momentul inregistrarii la ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de functionare ssm Adrian Blanaru Adrian Blanaru Buna ziua, SECTIUNEA a 4-a alte obligatii ale angajatorilor c) sa obtina autorizatia de functionare din punctul de vedere al SSM, inainte de inceperea ... (vezi toată discuția)
Autorizatia ssm marianadavid marianadavid Buna seara, Societatile comerciale cu cod caen restaurante trebuie sa obtin aautorizatia din punct de vedere ssm de la ITM? Ce societati trebuie sa aiba ... (vezi toată discuția)