avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere prealabila
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere prealabila

Buna ziua, in 28.08.2015 parchetul a primit o plangere prealabila prin posta, conform "confirmarii de primire". Plangerea a fost cu referire la neexecutarea unei hotarari definitive. Nu am primit niciun raspuns. Cum trebuie sa procedez!?
Pot depune si o plangere penala, de data aceasta pentru abuz in functie, la acelasi parchet?
Cu multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: marinpreda , utilizator 19:16, 5 Octombrie 2015
Trebuie sa stiti ca ceea ce numiti dvs. "plangere prealabila" , aceea reprezinta de fapt o plangere penala.
Petitia dvs. fiind inaintata la parchet, acestia sunt obligati de lege, sa o incadreze in forma de plangere penala.

Vorbim de "plangere prealabila" in conditiile existentei unui litigiu de competenta instantei de contencios administrativ.

Prin urmare, dvs. ar trebui sa solicitati relatii cu privire la stadiul de rezolvare/modalitatii de rezolvare a petitiei inaintate parchetului la data respectiva. Fie direct (deplasandu-va la sediul parchetului respectiv) fie prin corespondenta.

Orice alta plangere ce o veti inainta parchetului, in legatura cu aceeasi problema, va fi atasata la plangerea initiala. Deci nu veti rezolva mare lucru asa, doar ca se vor aduna hartii mai multe, dar tot nu veti primi un raspuns, daca nu il solicitati expres.
Imi cer scuze, intrebarea a fost cam evaziva. Am formulat "plangere" in baza art. 289 NCPP
pentru infractiunile prevazute de art. 287, alin.(1), lit. d) neexecutarea hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus reintegrarea în muncă a unui salariat;
e) neexecutarea hotărârii judecătoreşti privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată; din ncp.
Conform alin. (2) - În cazul faptelor prevăzute în lit. d)-g), acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Despre aceasta plangere era vorba.
Vroiam sa stiu daca pot face alta plangere in temeiul art.297, alin (1) - abuzul in serviciu - in situatia neprimirii unui raspuns la prima plangere.
Va multumesc.
De ce sa depuneti plangere pentru abuz in serviciu?Solicitati sa vi se comunice stadiul cercetarilor.
Acum am inteles si va multumesc pentru intelegere si pentru sfatul pertinent!
O seara buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz al unei institutii publice asupra unei persoane fizice constantindana constantindana Pot semnala procuraturii abuzul unei institutii aupra unei persoane fizice? Si daca pot face acest lucru imi puteti spune, va rog frumos, in ce fel (model de ... (vezi toată discuția)
Proces civil Mamuni Mamuni Cum pot da in judecata pe un primar, care in calitatea lui de presedinte al Comisiei pt. restituirea proprietatilor, a facut un fals intelectual, determinand ... (vezi toată discuția)
Petitie la care nu am primit raspuns teoyorga teoyorga in urma hotararii judecatoresti de reincadrare la politia locala si plata despagubirilor corespunzatoare, am remis o petitie acestei institutii cu confirmare ... (vezi toată discuția)