avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tragerea la raspundere a personelor care nu declara ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tragerea la raspundere a personelor care nu declara consumurile de apa

Buna ziua!
M-ar interesa daca stie cineva ce masuri legale pot fi luate impotriva locatarilor care nu isi declara consumurile lunare reale a apometrelor, iar datorita acestora se inregistreaza un coeficient de corectie la apa rece foarte ridicat pe care trebuie sa il plateasca toti locatarii constiinciosi.
Cel mai recent răspuns: vivians , utilizator 13:03, 17 Februarie 2021
La nivelul as. prop. trebuie intocmit un Regulament intern in care pe langa alte si alte probleme, puneti "pe tapet" si aceasta chestiune.
Un proprietar poate sa utie o luna sa-si declare consumul, poate sa nu declare doua luni consecutive, insa aceasta situatie nu poate continua la nesfarsit.
La noi, la doua luni consecutive in care proprietarul nu-si declara consumul, i se estimeaza consumul, ca o medie a consumurilor de pana atunci. Se face regularizarea consumurilor. Daca proprietarul continua sa nu prezinte conumul de AR / ACM, in a 3-a luna i se repartizeaza un pausal decis in com ex. si apoi hotarat in AG a proprietarilor, respectiv 10 mc AR/pers./luna si 5 mc de ACM /pers./luna. Regulamentul despre care vorbesc trebuie cunoscut de catre toti proprietarii.
Se incearca o colaborare cu "uitucul". Daca nu se poate ajunge la o intelegere, se continua cu pausalul fara a se mai face nicio regularizare. Daca se poate se noteaza ultimul index si se pleaca de aici.
In alta ordine de idei, trebuie sa faceti verificari peste tot pe unde credeti ca ar mai fi consumuri/pierderi necontorizate pe care v-a trebui sa le inlaturati. Sigilarea apometrelor in instalatie este o chestiune foarte importanta!
Succes!
:D si dupa calculul pe pausal , daca iese apa in plus ?

ce faci cu restul de mc de apa ? nu poate primi si asociatia o penala pentru inselaciune , sau ce-o fi , referitor la foloase necuvenite ? cum justifici apoi casa , ca n-o dai pe fond de rulmentzi dupa bunul plac , si alte trucuri ? si cu pausalul e problem madam !

dar de ce nu rugati proprietarii/chiriasii , sa lase un reprezentant sa citeasca apometrele ? ce au de ascuns , ca tot in deficitul lor este pana la urma?
@silver78

Care surplus? In fiecare luna sunt diferente intre totalul consumurilor declarate de locatari si factura.
Ar fi o diferenta mai mica.
Nu-si baga nimeni bani in buzunar.

Interventie moderator
Va rog sa folositi un mod de adresare politicos. Este pretentia forumului.
Silver78 a scris:

:
nu poate primi si asociatia o penala pentru inselaciune , sau ce-o fi , referitor la foloase necuvenite ? cum justifici apoi casa , ca n-o dai pe fond de rulmentzi dupa bunul plac , si alte trucuri ?


Asociatia nu poate fi acuzata de savarsirea nici a infractiunii de inselaciune nici de primire de foloase necuvenite atat timp,cat proprietarul detine obligatia sa comunice lunar index consum utilitati
Pe de alta parte ,fondul de rulment se dimensioneaza dupa criterii legal prevazute
Sumele suplimentar rezultate in cazul regularizarii consumurilor ,daca asociatia de proprietari accepta acest sistem-urmeaza sa fie regularizate treptat pana cand coincid consumul in fisa cu cel de la apometru

am inteles ynnocenta, dar m-am referit la alta chestiune.
din moment ce exista apometre la fiecare apartament , de la sine inteles se scoate din discutie pausalul. eventual doar buna cuviinta a locatarilor poate rezolva problema.
iar referitor la fraudare...de unde nu se stie , ca cineva vrea sa faca vreo diversiune.
primesti factura la administratie de 100 lei pentru 100 metri cubi de apa , locatarii declara 75 de metrii cubi, bani pe care ii si incasezi....cum faci cu restul de 25 mc , de unde scoti acei bani ?! la avizier , vor aparea alte cifre... poate sunt probleme pe retea si nimeni nu spune nimic...
n-ai cum sa declari la infinit consum mai putin, la un moment dat se termina.

Alte discuții în legătură

Pausal robert_dtb robert_dtb stiu ca s-a mai discutat dar as avea nevoie de cateva lamuriri; pe scurt, am fost trecut la \"pausal\" deoarece nu am mai dat citirea la apometre (recunosc, ... (vezi toată discuția)
Repartizare pierderi apa flori2009 flori2009 Buna seara! Suntem Asociatie de Proprietari si aproape lunar avem pierderi mari la apa, pierderi ale caror costuri le suportam noi, proprietarii. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Consum pausal adela c adela c buna. problema mea este urmatoarea: In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)