avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Frauda bancara
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Frauda bancara

Buna ziua,
Am fost vitima unei fraude bancare pe data de 25.07.2015, din contul meu s-au facut 5 tranzactii online catre UK, in valoare totala de 4700 lei, catre diverse societati iar platile s-au facut in valuta.
Frauda am depistat-o in aceeasi zi, in maxim o ora jumatate am blocat cardul si am fost personal la banca sa anulez tranzactiile dar surprinzator banca mi-a spus ca nu mai este posibil si trebuie sa urmez procedura in aceste cazuri, respectiv sa merg si la politie sa depun o cerere-sesizare pt a incepe ancheta oficial.
Nu era mai simplu ca banca sa anuleze atunci tranzactiile si sa nu plece catre comercianti platile?!
Au trecut 2 luni, perioada in care eu nu am fost despagubit si va intreb ce pot face pe cale legala sa-mi dobandesc inapoi bani furati?!
Cel mai recent răspuns: razvancrg , utilizator 17:29, 9 Octombrie 2015
Unei rude i s-a clonat cardul la o benzinarie in Cluj si platile s-a facut in SUA. Banca i-a rambursat insa toata suma dupa cateva luni - era ceva mai mare. Nu stiu daca vinovatii au fost gasiti si ce s-a ales de tot restul.
Ultima modificare: Marți, 6 Octombrie 2015
GermanAlex, utilizator
GermanAlex a scris:

Unei rude i s-a clonat cardul la o benzinarie in Cluj si platile s-a facut in SUA. Banca i-a rambursat insa toata suma dupa cateva luni - era ceva mai mare. Nu stiu daca vinovatii au fost gasiti si ce s-a ales de tot restul.


Platile cu cardul clonat s-au facut cu sau fara PIN? Fiindca daca o plata cu cardul se face cu PIN, legal banca nu mai are nicio obligatie, ramane frauda care este treaba de politie. Am facut si eu plati cu cardul in State, card de debit BCR, in dolari. La unii nu imi cerea PIN-ul si era okay, la altii, cum este de pilda Target, hipermarket unde vin multi "defavorizati" de ai lor, imi cerea PIN-ul si-mi refuza plata; BCR nu a fost in stare sa-mi furnizeze o explicatie niciodata. Deci daca s-au facut plati fara PIN catre hot, banca returneaza banii.
razvancrg a scris:

Pe mine ma intereseaza daca este posibil si ce sanse sunt sa-i dau in judecata, ma refer la banca, toate acestea s-au intamplat din cauza sistemului vicios si a lipsei de securitate pe care banca nu a asigurat-o, parolei 3D security mi-a fost fraudata, treaba care intra in competenta bancii s-o securizeze, ci nu a clientilor...


De dat in judecata puteti; puteti si sa revendicati Casa Scanteii. Dar ce acuza anume aduceti bancii si ce probe aveti?
Din relatarea dvs. deduc faptul ca "hotul" a facut o tranzactie cu cardul dvs., prin 3D secure; nu expuneti prea clar, pentru asta el trebuie sa aiba datele cardului, si sa va stie si datele de logare in 3D secure. Tranzactia cu cardurile Visa, prin 3D secure, asigura cel mai inalt nivel de securitate. Dvs. va stabiliti, de acasa, din fotoliu, un user si o parola, pe care numai dvs. le stiti, daca uitati parola banca nu v-o poate spune, va scoate cardul din 3D secure si il inrolati din nou - nu va mai descriu cum in acel moment, intre PC-ul dvs si banca, comunicarea se face printr-o linie virtuala criptata cu o cheie de 128 biti -. Deci, daca tranzactiile facute cu introducerea PIN-ului, nu se pot contesta, cu atat mai mult cele facute prin 3D secure, banca nu va tine undeva la pastrare datele din 3D secure. Deci cardul si datele sunt la dvs., dvs. raspundeti de siguranta lor. Si daca datele de pe card, inclusiv CVV2, pot fi filmate in timp ce faceti o plata, datele de logare in 3D secure le stiti numai dvs.
Referitor la anularea tranzactiei: am cumparat odata un monitor de la un magazin, l-am platit cu cardul si in final am renuntat, ca toate aveau 1-2 pixeli arsi. Asa am aflat ca tranzactia s-a putut anula ca nu trecusera 30 de minute! Cum credeti ca ar functiona sistemul acesta, prin care poti cumpara ceva in Bali cu cardul de la Banca Transilvania de pilda, cand ala nici nu stie unde este Romania, daca nu ar garanta Visa sau Mastercard ca nu se razgandeste banca? Cand un comercial a fost platit cu un card Visa, din momentul acela Visa ii garanteaza plata, nu banca dvs. Cand isi ia Visa banii, in 2-3 zile, de la banca dvs., cand va ia dvs. banii, astea sunt amanunte. Deci ce voiati sa faca banca, daca hotul a cumparat un televizor pe net si a si fost expediat? Sa ramana pacalit magazinul in locul dvs? Sunteti foarte aspru in ceea ce priveste responsabilitatea altora si foarte tolerant cu a dvs.
V-am vorbit despre 3D secure fiindca dvs. l-ati mentionat. Dar daca hotul a cumparat ceva de pe un site fara 3D secure? Eu am cumparat odata, intr-un hotel in Germania, cu mai bine de 10 ani in urma, o ora de acces la internet, de la un ISP-ist european. Si, surpriza, desi cardul meu era inrolat in 3D secure, tranzactia s-a facut imediat; asta nu stiam, de aceea nu trebuie niciodata sa cumparati de pe site-uri nesigurantate. Sau alta data, am trimis un email, din avion, deasura Groenlandei, asa, just for fun, platind cu cardul. Si nici atunci nu mi s-a cerut logarea si nici PIN-ul.
Ramane deci doar infractiunea, care este treaba de politie nu de banca, OPC, etc. Iar dvs. incercati sa va amintiti cum ar fi putut "transpira" datele de logare in 3D secure, uitati-va in jur. De multe ori avem mari surprize.
Aflu noutati importante, precum ca banca returneaza banii doar daca platile s-au facut fara pin/parola.
Cum pot afla daca la aceste "societati" de mai jos necesita sau nu pin, cunoaste cineva?!:
1. ENTROPAY UK INTERNET;
2. ECOPAYZ ECOPAYZ CO;
3. ECOPAYZ.COM HORSHAM.

Cel putin primele doua ma intereseaza, acolo a plecat "grosul"...
Visa, Mastercard sau orice alt emitent de card are în sistemul său electronic informații cu privire la modul în care s-a făcut plata, cu sau fără PIN. Banca vă poate ajuta să aflați asta.

Alte discuții în legătură

Frauda card bancar visa - 3d online paulwushu paulwushu Buna seara, N-am crezut ca voi fi nevoit sa apelez la ajutor, dar am nevoie va rog. 10Dec17 Ma aflu in cazul in care cineva mi-a folosit cardul visa pt ... (vezi toată discuția)
Card fraudat banca katypink katypink Buna ziua si va multumesc pentru citirea acestui mesaj.Am constatat cu stupoare aceasta saptamana fraudarea cardului meu [editat] Au fost efectuate ... (vezi toată discuția)