avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Despagubiri pentru furtul din locuinta intr-o ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Despagubiri pentru furtul din locuinta intr-o localitate unde se plateste taxa pentru paza satului

Buna ziua ,cu respect pt. membrii! Am nevoie de cateva sfaturi si apelez din nou cu incredere la dumneavoastra....sa incepem cu inceputul; Locuiesc intr-un municipiu si mai detin o casa de vacanta intr-o sat in apropierea orasului.In acea localitate primaria a-mi impune sa platesc o taxa pt. paza satului<putin aberanta dar probabil folositoare>.La momentul la care am inscris imobilul la primarie , mi s-a adus la cunostinta despre aceasta taxa si m-i s-au expus si avantajele pazei in caz de eventuale furturi .Inevitabil s-a produs si acest eveniment neplacut si locuinta mea a fost calcata de hoti usurindu-mi mica <avere> cu produse in valoare de cca. 4000 ron ceia ce reiese si din raportul politiei locale care a venit la constatare.Acum ma intreb: care e procedura pt. a beneficia de despagubirile pt. pierderile mele...tinand cont ca primaria incaseaza bani pt. plata pazei satului??? In caz de va fi nevoie sa prezint la primarie bonuri sau facturi care sa ateste posesia bunurilor lipsa ,cum procedez, deoarece e bine stiut ca nu toate bunurile dintr-o gospodarie sunt cumparate cu facturi ori sunt cumparate de foarte mult timp si bineinteles nu mai exista facturile...sau pur si simplu sunt mostenite sau primite cadou de <casa noua>.Politia locala a intocmit un dosar de furt cu autor necunoscut si stim clar ca in veci si pururi nu se va gasii sau recupera ceva ....in acest caz sunt indreptatit sa cer despagubiri primariei???...caci probabil nu chiar degeaba platesc paza satului! Stiu sigur ca o sa lupt pina ma #-o , dar probabil cu sfaturile dv. o sa reusesc ceva....macar sa arat ca nu sunt <un taran prost> asa cum le place primariilor de la sate sa creada!Va multumesc din suflet pt. eventualele sfaturi!
Cel mai recent răspuns: catalin27smb , utilizator 01:28, 11 Octombrie 2015
Paza satului, interesant. Cine asigură această pază? O singură persoană, presupun, iar un sat are numeroase gospodării, ulițe, etc. Practic ar fi imposibilă paza , în același timp, a tuturor gospodăriilor. Iar o casă de vacanță , unde se presupune că proprietarii nu stau permanent acolo, ar fi prima vizată de hoți. Hoțul precis este de prin preajmă, el cunoscând faptul că nu locuiați acolo cu caracter permament.
Revenind la acea taxă, dvs. ați citit ceva, atunci când ați accepat să o achitați? ce vi se promitea? că nu veți fi călcat de hoți? Din punctul meu de vedere ați putea solicita niște despăgubiri de la primărie, deoarece încasează o taxă pentru ceva ce este practic imposibil de asigurat 100%. Iar dacă vor fi prinși hoții , primăria ar putea recupera de la ei paguba, în caz că vor fi găsiți vinovați. Deși, presupun că nu prea au de unde.
cred că de acum ar trebui să vă angajați dvs. un paznic și să renunțați la achitarea acelei taxe. Pare destul de aberant, câtâ vreme există poliție locală care ar trebui să fie și pe teren.
Practic mi-a fost dat sa citesc;LEGE nr.333 din 8 iulie 2003
privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor...nu mai retin exact ce articol....si a fost specificat faptul ca in caz de furturi o sa fiu despagubit prezentand chitante sau facturi de la bunurile lipsa.Real NU am vazut nici cea mai infima urma de paza in sat.....si taxa este impusa tuturor nu e optionala!!!!!!!!!Trist dar adevarat!Cat despre politia locala.....sincer ma buseste rasul!Au venit doar pt. o constatare...si....restul sunt povesti!
Ultima modificare: Marți, 6 Octombrie 2015
andreilucian, utilizator
Sa stiti ca politia este platita tot din taxele noastre, dar nu ne garanteaza nimeni nimic. Asigurarea va poate despagubi, daca va asigurati. Primaria ma indoiesc profund.
am intampinat si eu aceasta taxa la o casa mostenita de la socru, nu ai de ales in a plati sau a refuza taxa, esti obligat sa o platesti. Ca si "solutie" de paza au gasit de cuviinta sa puna ~2oameni sa patruleze prin localitate, sa fim seriosi ca nu sunt "SUPERMEN" sa se poata deplasa fulgerator in toata localitatea sa poata supraveghea, mie imi pare a fi o aberatie si o modalitate de a strange bani, bani cu care..... se plateste paza.
Primăria v-a solicitat o taxă pentru paza obștească. În comunitățile rurale, pe timpul nopții, pe vremuri, paza era asigurată de către săteni, ce efectuau serviciul de pază pe rând, fiind exceptați de la acest serviciu femeile, copii, bătrânii și bolnavii. În prezent, paza este asigurată de un localnic/doi, în funcție de mărimea comunei, care efectuează acest serviciu contra cost, potrivit prevederilor Legii 333/203. Bineînțeles că nu puteți obține nicio despăgubire de la primărie. Primăria nu este firmă de asigurare bunuri ci o instituție ce a angajat un paznic, pentru diminuarea numărului de furturi, fapt ce din păcate nu a redus cu 100% furturile în comună.
Ultima modificare: Duminică, 11 Octombrie 2015
catalin27smb, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executarea serviciului de paza obsteasca clauex clauex salutare vin cu o intrebare putin mai ciudata,si anume: o cunostinta a primit urmatoarea citatie de la primarie ,,Va facem cunoscut ca la datele mai sus ... (vezi toată discuția)
Furt roxanaioana roxanaioana acum o saptamana ni s-au furat 2 cazane de facut tuica ,am aflat ca s-au gasit la un depozit dar pana am ajuns acolo au fost transferate in alta parte,domnul ... (vezi toată discuția)
Lege privind sisteme de siguranta in incinta societatilor incepator88 incepator88 Buna ziua! Ieri, intr-o societate comerciala, a patruns un individ si a furat 900 lei din poseta unei angajate. A venit politia iar astazi au inceput ... (vezi toată discuția)