avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ce se intimpla cu contributia la sistemul public de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ce se intimpla cu contributia la sistemul public de pensii,dupa iesirea la pensie din sistemul militar.

rog a ma indruma,eventual articole de legi,in care se prevede ce se intimpla cu contributia la sistemul public de pensii,dupa iesirea la pensie (cu ordonanta),din sistemul militar.
concret:
in sept 2001 am fost nevoit sa ies la pensie din MApN;
am lucrat ca salariat civil in acelasi sistem pana in dec.2005;
in perioada 2006- 2009 am mai lucrat aprox.2.5 ani in sistemul privat;
data nasterii 20.11.1955
Art. 17. - Vechimea în serviciu care se ia în considerare la stabilirea pensiei este perioada în care o persoană s-a aflat în una dintre următoarele situaţii:
a) a avut calitatea de cadru militar în activitate;
b) a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen, militar cu termen redus, elev sau student al unei instituţii militare de învăţământ pentru formarea cadrelor militare;
c) a fost concentrată sau mobilizată ca rezervist;
d) a fost în captivitate;
e) a avut calitatea de funcţionar public cu statut special, în instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională. (INTRODUS CU O 77/2007
L 164/2001__________
Art. 62. - Beneficiarii pensiei militare de serviciu care se încadrează în muncă după trecerea în rezervă pot solicita stabilirea drepturilor de pensie în raport cu vechimea dobândită după pensionare în condiţiile prevăzute de Legea nr. 19/2000.
ORDONANTA 77/2007 - MODIFICA L 164/2001
4. La articolul 17, după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:

"e) a avut calitatea de funcţionar public cu statut special, în instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională."

INTREBARE:
Cei patru ai lucrati ca salariat civil in acelasi sistem se icadreaza in punctul ''e'' al ordonantei 77,urmand a duce la modificarea acum a deciziei de pensionare,si adaugarea lor la vechimea in baza careia mi s-a calculat pensia in 2001 sau la implinirea varstei legale de pensionare prin casa judeteana?
Daca problema se rexolva prin casa judeteana -mai este nevoie de stagiul minim de cotizare ?
- eventualele sume se vor cumula cu pensia militara sau vor fi separate?
in speranta ca cineva ma va lamuri va multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:33, 17 Iulie 2009
1. La prima intrebare raspunsul se afla chiar in cuprinsul art. 17 din Legea nr. 164/2001, care prevede ca "la stabilirea pensiei..." se iau in considerare perioadele prevazute la pct. a)-pct. e).
Drepturile dvs. de pensie au fost stabilite in 2001 iar pct. e) a fost introdus in 2007, cand aceste drepturi fusesera deja stabilite.

Ati scris ca ati lucrat ca salariat civil in sistemul militar, deci presupun ca ati avut raporturi de munca in baza unui contract de munca. Un functionar public este numit in functie prin act administrativ si are raporturi de serviciu. Regimul juridic care le este aplicabil este complet diferit.

Opinia mea este ca perioada in care ati lucrat ca salariat civil in cadrul MApN va fi adaugata ca stagiu de catre Casa teritoriala de Pensii, la implinirea varstei standard de pensionare de 65 de ani.

2. Intre sistemul public si sistemul militar se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea in munca si vechimea in serviciu.
Deci, nu este necesar sa realizati stagiul minim de cotizare de 15 ani numai in sistemul public pentru a vi se adauga perioadele lucrate.

3. Sumele sunt sigure, nu eventuale. :) Adaugarea stagiului realizat in sistem public se face in conditiile art. 95 din Legea nr. 19/2000.
Deci, nici nu se cumuleaza, nici nu vor fi separate, art. 95 se refera la recalcularea drepturilor de pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie publica damaschin1962 damaschin1962 Sunt născut în februarie1960, pensionar MApN, din anul 2000. Am lucrat 24 ani în MApN din care 16 ani grupa I. Dupa anul 2005 am lucrat 11 ani în domeniul ... (vezi toată discuția)
Pensie civila + pensie militara IstratiEvelina IstratiEvelina Buna ziua, Sunt nascut in luna iunie 1957 si am lucrat 13 ani in conditii speciale (grupa 1) la Sidex, 9 ani si 3 luni in Ministerul de Interne in conditii ... (vezi toată discuția)
Militar/politist pensionat angajat functionar public rhemaxos rhemaxos Dupa cum se cunoaste, OUG nr.230/2008 a fost declarata neconstitutionala. Foste cadre militare/din politie s-au pensionat in baza legilor specifice: Legea ... (vezi toată discuția)