avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cotizatie pensie din Canada
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cotizatie pensie din Canada

As dori sa stiu daca pot cotiza la regimul de pensii din Romania daca locuiesc in Canada si am dubla cetatenie.De asemenea de unde pot obtine informatii suplimentare.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:20, 13 Octombrie 2015
Pentru recunoasterea reciproca a stadiilor de cotizare intre Canada si Romania trebuie sa existe incheiat un document/ tratat scris. In prezent exista acest document incheiat doar intre Romania si tari din UE.
Pentru relatii suplimentare puteti sa va adresati la Ministerul muncii/ Casa nationala de pensii din Romania, respectiv din Canada.
Acordul în domeniul securităţii sociale între România şi Canada a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011.

Odată cu intrarea în vigoare a Acordului, foştii asiguraţi ai sistemului public de pensii din România, rezidenţi pe teritoriul canadian, pot să se adreseze Service Canada în vederea depunerii dosarului pentru acordarea unor drepturi de pensie din România. Astfel, foştii asiguraţi români pot beneficia de drepturi de pensie conform normelor legislaţiei române şi legislaţiei canadiene.

Programele canadiene de pensii incluse în acest Acord sunt Canada Pension Plan şi pensia federală de bătrâneţe (Old Age Security). Pentru persoanele rezidente în provincia Québec, Acordul se aplică doar în ceea ce priveşte pensia federală de bătrâneţe (Old Age Security), restul beneficiilor făcând obiectul unui document juridic separat, aflat în curs de ratificare.

Informaţii despre modul de aplicare a Acordului pot fi găsite pe site-ul Service Canada la adresa [ link extern ] ).

De asemenea, formularele pentru constituirea dosarelor în vederea obţinerii drepturilor de pensie pot fi accesate la adresa [ link extern ] ).

Pentru informaţii suplimentare, agenţia Service Canada poate fi contactată la adresa de internet: www.servicecanada.gc.casau telefonic la numerele 1 800 454-8731 sau 1 800 255-4786 (TTY) (din Canada sau Statele Unite) şi la +1-613-957-1954 (din alte ţări), prin fax: +1-613-952-8901 sau prin poştă la adresa International Operations, Service Canada, Ottawa, ON K1A 0L4, CANADA

În România, Casa Naţională de Pensii poate fi contactată la adresa Str. Latina nr. 8, Sector 2, Bucuresti, Telefon: 021/316.91.11; 08 00 826 727, [ link extern ]

Textul Acordului în domeniul securităţii sociale între România şi Canada – lb. Română

Textul Acordului Administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre România şi Canada - [ link extern ]

Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Internaţional al Canadei a informat în scris Ambasada României la Ottawa cu privire la faptul că Acordul în domeniul securităţii sociale între România şi Canada semnat la Ottawa, la data de 19 noiembrie 2009, va intra în vigoare la 1 noiembrie 2011.

Odată cu intrarea în vigoare a Acordului, foştii asiguraţi ai sistemului public de pensii din România, rezidenţi pe teritoriul canadian, se vor putea adresa Service Canada în vederea depunerii dosarului pentru acordare unor drepturi de pensie din România. Astfel, foştii asiguraţi români pot beneficia de drepturi de pensie conform normelor legislaţiei române şi legislaţiei canadiene.
Sursa: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in canada pentru pensia in romania ion_d ion_d Buna ziua, M-am nascut in 1951, am terminat Politrechnica Bucurest in 1975, In 1984 am plecat in Canada (Quebec). Dupa socoteala mea adning anii de ... (vezi toată discuția)
Foştii asiguraţi ai sistemului public de pensii din românia, rezidenţi pe teritoriul canadian, pot depune dosarul pentru acordarea unor drepturi de pensie din românia numai in canada sau si in romania? cristianba cristianba Foştii asiguraţi ai sistemului public de pensii din România, rezidenţi pe teritoriul canadian, pot depune actele dosarului pentru acordare unor drepturi de ... (vezi toată discuția)
Conventie internationala ? Anca Puma Anca Puma Buna ziua, As dori sa stiu, in masura in care poate cineva sa-mi spuna, daca exista vreo conventie internationala care sa prevada ca anii de contributie ... (vezi toată discuția)