La 1 iulie am primit intiintare ca mi s-a defiintat postul conform articolului 68 din Codul Muncii.
As dori sa stiu daca am dreptul la plati compensatorii desi cei de la firma spun ca nu am acest drept.
Am vreo sansa daca merg in instanta?
1. Fiind vorba de concediere colectiva (adica concediere care nu tine de persoana salariatului) se aplica prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010 (daca nu aveti CCM la nivel de unitate sau ramura cu clauze mai avantoajoase):
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
2. In baza textelor de lege de mai sus puteti actiona in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
In CCM la nivel de unitate nu este mentionat nimic referitor la platile compensatorii,ba chiar am fost amenintata ca voi plati cheltuieli de judecata daca voi actiona in instanta societatea
1. Va ameninta ca sa va sperie!
Consultati un avocat si o sa vedeti ca aveti dreptate si veti castiga procesul.
Ei stiu asta si de aceea va ameninta.
2. Iata ce spune Legea 130/1996, republicata, privind contractual colectiv de munca:
Art. 8. -
(1) Clauzele contractelor colective de muncă pot fi stabilite numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de prezenta lege. (2) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
(3) Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
(4) La încheierea contractului colectiv de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.
Art. 11. -
(1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte, după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii din unitate, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă;
d) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ţară, în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional.
:D desigur ca angajatorul vrea sa va faca sa renuntati la o contestatie....
binenteles ca nu are dreptate. Aveti sanse maxime de a obtine o hotarare in favoarea dvs si atunci angajatorul va plati cheltuielile dvs de judecata, inclusiv onorariul unui avocat.
Exista reglementari clare privind aplicabiliatatea Contractului colectiv la nivelk national pt toti anggajatorii, air in acesta se prevede ca la concediere aveti dreptul al un salariu compensator, indiferent ca nu aveti acest lucru reglemenatt in contractul colectiv la nivel de uniatyte.
Nu va lasati speriat de ce va zice angajatorul, el are alt interes B-)