avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum redactez o speță de drept penal?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum redactez o speță de drept penal?

Bună, vreau să știu mai exact cum să redactez o speță de drept penal, am nevoie la facultate, chiar nu știu și am căutat pe internet, însă nu am găsit cum trebuie să procedez, am găsit doar exemple din care nu îmi dau seama foarte clar cum stă treaba, vreau să învăț mai exact modul de redactare, cum ar trebui să încep, ce ar fi recomandat să introduc în spețe, cum ar trebui să închei speța. Dacă cineva mă poate ajuta aș fi foarte recunoscător. Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters370920 , utilizator 01:06, 15 Octombrie 2015
Plangerea este incunostintarea facuta de o persoana fizica sau juridica, referitoare la o vatamare ce i s-a cauzat prin infractiune.
Potrivit legii, plangerea sau denuntul trebuie sa contina:
– numele si prenumele petitionarului
– calitatea petitionarului (precizarea daca actioneaza in nume personal sau ca mandatar/
reprezentant al unei persoane; in acest caz, persoana reprezentata trebuie nominalizata)
– domiciliul petitionarului
– descrierea faptei care formeaza obiectul sesizarii Este necesara o descriere cat mai exacta si detaliata a faptelor.
Orice element de fapt,chiar aparent neimportant, care poate servi la stabilirea existentei infractiunii sesizate sau la identificarea fapturitorului, trebuie adus la cunostinta organelor de ancheta.
Descrierea faptelor trebuie facuta cat mai obiectiv si cat mai detasat de emotiile, trairile, sentimentele,parerile sau aprecierile celui care relateaza)
– indicarea faptuitorului, desigur daca este cunoscut (daca autorul sesizarii nu cunoaste fapturitorul, va face mentiune in acest sens, urmand ca organele de ancheta sa procedeze si la identificarea faptutitorului)
– indicarea mijloacelor de proba (este o mentiune foarte importanta pentru ca sesizarea sa fie cu adevarat eficienta. Spre exemplu,indicarea unor martori – de preferat cu nume complet si adresa-; de asemenea, trebuie remise organelor de ancheta orice inscrisuri,fotografii, inregistrari sau obiecte care pot servi la dovedirea sustinerilor din sesizare; daca acestea nu sunt detinute de petitionar, dar ii cunoaste pe detinatorii lor, trebuie sa precizeze in mod clar, in sesizare, cine detine respectivele mijloace de proba)
– semnatura petitionarului
Art. 283

Conţinutul plângerii

Plângerea trebuie să cuprindă descrierea faptei, indicarea autorului, arătarea mijloacelor de probă, indicarea adresei părţilor şi a martorilor, precizarea dacă persoana vătămată se constituie parte civilă şi, atunci când este cazul, indicarea persoanei responsabile civilmente.
Orice problemă litigioasă , care se aduce în fața instanței spre rezolvare, trebuie să îndeplinească condițiile de formă și fond specificate în CODUL DE PROCEDURĂ PENALĂ(sau civilă).
Fiind vorba despre o speță penală, alegeți un temei de drept al unei infracțiuni și formulați o cerere de chemare în judecată conform modelului arătat în Ghid practic în materie penală(sau civilă) publicat de INM, pe portal just.ro, etc.
Speta este o pricina adusa spre rezolvare unui organ de jurisdictie.
In consecinta, daca profesorul a precizat etapa cercetarii desfasurate de organele de urmarire penala, trebuie sa redactati o plangere penala (banuiesc ca nu poate fi vorba de referatul pe care organul de cercetare il inainteaza procurorului art 321 CPP)

In cazul in care a facut referire la instanta, poate fi ori o cerere de chemare in judecata, ori Practicaua si Considerentele unei hotarari judecatoresti (art 425 CPP).
mulțumesc tuturor pentru răspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii solicitate de la banca traute traute Buna seara, am depus o fila CEC la banca, aceasta a fost refuzata la plata iar raspunsul bancii (in scris si dupa 11 zile) a fost: \"client inexistent/cont ... (vezi toată discuția)
Cum se formuleaza o plangere penala? olteanu ana olteanu ana da stiu ca trebuie sa fac o plangere la politie dar as vrea sa fie formulata corect, de aceea am apelat de dumneavoastra.as dori un model daca se poate.:(( (vezi toată discuția)
Am fost inselat de o persoana cum procedez? Adryan1911 Adryan1911 Buna ziua. Am o mare problema prin prietena mea am ajuns la un individ pe care il cunostea ea de mult. Trebuia sa cumpar de la el 6 telefoane. Toate bune si ... (vezi toată discuția)