avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... llegalitati la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

llegalitati la intretinere

Am o garsoniera. In luna februarie am facut cerere - incepand cu 1 martie nu mai locuieste nimeni acolo (de fapt sta mai mult goala) si am citit contoarele. Toate Ok pana in iulie. In iulie anunt pe adm ca, incepand cu 1 august va locui o persoana in garsoniera si am facut si cererea scrisa. In septembrie, ma trezesc la intretinerea de iulie cu 1 persoana. De unde a luat cotele de apa, ca nu locuia nimeni acolo si nu am declarat nimic in august. Vorbesc cu adm si-mi spune ca va regla in urmatoarea luna. Am intrebat: "fac o cerere, iti mai reamintesc? Nu, ca mi-am notat." Luna asta, din nou - 1 persoana. Am fost sa intreb ce s-a intamplat. De data asta s-a schimbat situatia: de ce nu am facut cerere? Pai ca mi s-a spus ca nu trebuie. Mi s-a spus ca trebuia sa fac cerere in fiecare luna pentru a spune ca nu locuieste nimeni acolo. Mi se pare absurd: eu am lipsit 4 ani din tara si, la locuinta mea, am facut cerere de scoatere cand am plecat si de revenire cand m-am intors.
Alta problema: desi declar indexul la apa in fiecare luna, adm ma trece la pauschal. Zice ca nu are indexul meu declarat. Eu declar ca toata lumea: il pun sub usa la administratie. Tipa m-a cam luat de fraiera.
Spuneti-mi, va rog, care este legea/HG/etc. care reglementeaza aceste proceduri (de scoatere/introducere persoane la intretinere, inregistrare index, mod calcul cote intretinere etc). Ce ma sfatuiti sa fac, pentru ca lucrurile nu pot ramane astfel. Acolo este un bloc de pensionari, extrem de nemultumiti, carora li se vorbeste nepoliticos, si obligati sa plateasca sume pe care ei nu le inteleg si administratora nici macar nu vrea sa le justifice.
Dupa cererea pe care vreau sa o inaintez presedintelui vreau sa ma adresez instantei.
Va rog sa imi spuneti care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez si temeiurile legale pe care trebuie sa le invoc.
Referitor la comunicarea indexului lunar consum apa,realizati fluturas pe care il comunicati administratorului si un exemplar sau evidenta index pe care sa semneze administratorul de preluare
Incercati sa solutionati amiabil cu presedintele de asociatie care detine autoritatea si competenta sa dispuna masurile necesare
Eventuala actiune in instanta,implica timp alocat termenelor de judecata,eventual sume pentru aparator si nu va garanteaza hotarare favorabila
domna ,administratorul este doar un angajat al asociatie si nu pune cum vrea el indecsii la apomentre,
contestati lista de plata la presedintele de asociatie ,la 10 zile de la afisarea in avizier
si presedintele este obligat sa va raspunda in scris in 7 zile ,daca nu va convine raspunsul si
nu santeti pe deplin lamurita legat de calculul intretinerii contestati in instanta si instanta va dispune o expertiza contabila a cheltuielilor si modul de calcul a datoriilor dvs catre asociatie(lista de plata lunara) si acolo o sa se vada clar daca administratorul incalca legea.
mai puteti face o adunare generala extraordinara prin care puneti pe ordinea de zi schimbarea administratorului
va trebuiesc semnaturile a 20 la suta din numarul total al proprietarilor si puteti schimba si presedintele daca considerati ca nu isi face treaba.
doamna luati atitudine nu mai lasati administratori sa isi faca de cap pentru ca ei sant angajatii asociatie si nu sefii ei.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2015
elga50, moderator
Spuneti-mi, va rog, care este legea/HG/etc. care reglementeaza aceste proceduri (de scoatere/introducere persoane la intretinere, inregistrare index, mod calcul cote intretinere etc).Spuneti-mi, va rog, care este legea/HG/etc. care reglementeaza aceste proceduri (de scoatere/introducere persoane la intretinere, inregistrare index, mod calcul cote intretinere etc). Ce ma sfatuiti sa fac, pentru ca lucrurile nu pot ramane astfel.


Pentru ca intrebati de proceduri si alte alea, eu va sfatuiesc sa mai cititi Legea 230/2007, precum si HG 1588/2007 - legislatie privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari si normele de aplicare, apoi mai participati la adunarile generale ale proprietarilor sa aflati procedurile care se aplica in asociatia din care faceti parte, pe care legislatia le accepta. Nu este greu, insa cu plecatul in strainatate, da este mai greu..., insa va sfatuiesc sa lasati toata aceeste chestiuni unei persoane de incredere, poate o ruda, care sa urmareasca toate aceste evenimente, sa poata lua masuri imediate, nu sa va astepte pe dvs. sa veniti din UE.
Daca ati intele ceea ce v-am comunicat - este bine, daca nu, va dorec mult succes la chemarea in judecata a asociatiei. Ca sa castigati 10 lei o sa trebuiasca sa cheltuiti 100 - vorba unei colege de forum...

Multumesc mult pentru raspuns. Am citit deja cele 2 acte normative + Statutul. Eu sunt dispusa sa platesc 100 ca sa primesc 10 si numai pentru a termina cu hotia si nesimtirea administratorei. Despre plecare ... de cate ori ma trimite serviciul, cu maaare placere.
Este bine ca ati citit legislatia si statutul, macar stiti ce drepturi si obligatii aveti!
Acum, cu raspunsul as. prop. trebuie sa observati daca se rezolva ceva sau nu. In cazul in care nu sunteti multumita, puteti apela la sfatul unui avocat si actionati as. prop. in instanta.

Singura nu prea puteti face mare lucru, chia daca dispuneti de ceva "banutzi"...
Sfatul meu este sa mai discutati cu vecinii dispusi sa faceti schimbari in asociatie - membri com. executiv, comisie de cenzori. Alegeti oameni care vor sa "face ceva" pentru comunitate, altfel va va fi foarte greu.
Succes!

Alte discuții în legătură

Reparatii teava comuna la bloc Bota_M Bota_M Locuim de 6 ani intr-un bloc din cartierul Pantelimon. Toate bunicele pana acum cateva zile.Adica: S-a spart teava comuna de apa( rece si calda) de pe coloana ... (vezi toată discuția)
Conducta separata de apa mezzo 61 mezzo 61 blocul are 4 etaje si o singura scara cu 14 ap .din care 4 ap au datorii de aprox 40 000 lei - 400 milioane .celelalte ap sunt oarecum la zi sau max o luna ... (vezi toată discuția)
Desfundare/inlocuire coloana de scurgere comuna a wc-urilor mirelae2002 mirelae2002 Buna ziua. Sunt proprietara unui apartament la etaj 8 din 10. Proprietarii de la etajul 9, care ma inunda anual de cateva ori pe an, au scurgerea de la wc ... (vezi toată discuția)