avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se obtine un titlu executoriu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se obtine un titlu executoriu

este vorba despre o executare a garantiei
angajatorul a depus garantia in banca pe numele gestionarului,in cazul producerii unei pagube pentru executarea garantiei banca solicita titlu executoriu .
ma gandeam ca in varianta in care salariatul recunoaste paguba ( nota de constatare),acordul salariatului poate fi autentificat la notar dupa care se solicita prin instanta investirea cu formula executorie? mii de multumiri
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:25, 15 Octombrie 2015
Art. 254. [raspunderea salariatului]
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.



Potrivit art. 169 alin. (2) din Codul muncii , republicat, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Nota de constatare nu constituie titlu executoriu in baza caruia angajatorul poate face retineri din salariu. Daca salariatul nu este de acord sa repare de buna voie prejudiciul, chiar si pentru sume ce nu depatesc 5 salarii minime pe economie, este necesara hotararea judecatoreasca. Ca atare, prejudiciul poate fi acoperit de buna voie de catre salariat, prin achitarea sumei la casieria unitatii, dar nu poate fi recuperat prin retineri din salariu sau alte garantii in absenta unei hotarari judecatoresti.
aldeaelena a scris:

....
ma gandeam ca in varianta in care salariatul recunoaste paguba ( nota de constatare),acordul salariatului poate fi autentificat la notar dupa care se solicita prin instanta investirea cu formula executorie? mii de multumiri


Cautand :
- pe Forum
am gasit aceste discutii
www.avocatnet.ro/content/for...

- pe Internet am gasit si acest articol :
[ link extern ] .
Ultima modificare: Joi, 15 Octombrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal ce face firma? valentina85 valentina85 sotului meu i-au fost opriti bani sa intre in cont de catre firma deoarece mai avea de dat 167 lei pt niste materiale lipsa Acesta a achitat suma dar am fos ... (vezi toată discuția)
Lipsa inventar colega3 colega3 la inventar efectuat in luna mart. s a constatat o lipsa in val de 9000 lei. angajatorul vrea sa recupereze paguba de la fiecare angajat, emitand facturi pe ... (vezi toată discuția)