avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit neplata impozitului forfetar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

neplata impozitului forfetar

Buna ziua.
Am o firma pe care am infiintat-o in 2006, dar care nu a desfasurat niciun fel de activitate niciodata . Firma nu are active, angajati , patrimoniu . Eu sunt asociat unic . De la 1 mai 2009, s-a introdus impozitul forfetar . Firma neavand activitate si neavand niciun venit niciodata, nu are cu ce plati acest impozit. Astfel ca m-am hotarat sa o dizolv si sa o radiez , dar la aceasta data are deja datorii catre stat, mai precis trebuie sa plateasca impozitul forfetar pe perioada 1 mai - 30 iunie 2009 . La radiere imi cere insa certificatul fiscal , fara de care nu se poate face radierea din cate am inteles eu . Pana la radierea firmei, am inteles ca obligatiile de plata ale firmei precum si penalitatile si dobanzile aferente acestor obligatii de plata , continua sa se perceapa si sa se adune .
Intrebarea mea este : Nu ar fi mai putin costisitoare declararea insolventei firmei de catre asociatul unic ? Am citit ca din momentul declararii insolventei , orice fel de datorie ( deci si impozitul forfetar) si penaliatati inceteaza . Este adevarat acest lucru ?
Declararea insolventei firmei este urmata de dizolvarea si radierea din oficiu a firmei ?
Costurile de dizolvare si radiere ale firmei sunt mai mari in cazul in care acestea se fac in mod voluntar, fata de cazul in care sunt facute dupa declararea insolventei ?
In cazul declararii insolventei e neaparat nevoie de vreo expertiza? Daca da cum poate firma sa faca o expertiza daca ea nu are din ce plati? ( Nu a avut si nu are venituri ci are datorii - impozitul forfetar)
Cum isi poate statul recupera datoriile ( impozitul forfetar si penalitatile la neplata acestuia ), daca firma nu le poate plati si administratorul nu este vinovat de acest lucru ( neplata s-a datorat incapacitatii de plata nu relei credinte) ? ce se intampla in acest caz? Se poate invoca raspunderea administratorului ?
Va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: avatarstuff , utilizator 14:33, 3 Noiembrie 2009
Am o ”firma” care se afla exact in aceeasi situatie cu a dv... Nu am de gand sa platesc acest impozit, asa ca voi astepta sa primesc somatie de plata sau o chemare in instanta. In fatza instantei voi incerca sa ma apar spunand ca aceasta ”firma” care nu are activitate, dar pt care am depus regulat si in termen declaratiile cerute de lege, este o investitie... Nu aduc bani "de acasa" pt a efectua statului o plata care nu i se cuvine...
Daca apararea nu functioneaza in nicio cale de atac le voi spune (cu alte cuvinte, evident): radiati firma, pt ca nu am de unde plati un impozit pe lipsa de activitate! Sa execute silit firma! Pt ca nu pot "executa" decat suma de 200 lei - capitalul social... E absurd sa platesc ca impozit o suma mai mare chiar decat capitalul social!
Consider ca am dreptul sa detin o S.C. – chiar si fara activitate – pt ca... cine stie cand se iveste o oportunitate de afaceri si nu am 7 zile la dispozitie sa infiintez atunci firma (sau nu am banii necesari)...

Am uitat esentialul: impozitul "forfecat" il datorati abia dupa data de 25 Iulie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2009
trope_doi, utilizator
Nu ai fost foarte explicit: cu ce data ai inceput demersurile privind dizolvarea societatii? Daca data e 01/01/09 atunci nu mai trebuie sa platesti impozitul minim. Daca aceste demersuri s-au facut mai tarziu vei plati impozitul minim doar pentru perioada dintre 01/01/09 si data inceperii procedurii de dizolvare.
ati declarat impozitul forfetar in decl 100?
inca nu am inceput procedura de dizolvare-radiere
intrebarea mea este : ce se intampla in cazul in care reusesc sa dizolv firma dar nu reusesc sa platesc impozitul forfetar? mai pot sa fac radierea ?
Pai... nu veti putea dizolva firma voluntar, daca nu platiti impozitul aferent perioadei scurse de la inceputul anului... Lichidarea o vor cere cei de la Administratia Financiara, dupa ce vor incerca sa recupereze de la dv ce cred ei ca datorati statului... Poate chiar sperand ca vor obtine ceva prin lichidare...

In alta dezordine de idei: din toamna cred ca nu se mai aplica acest impozit...

Alte discuții în legătură

Insolventa firma care nu a avut niciodata activitate eugen05 eugen05 Buna ziua. Am o firma pe care am infiintat-o in 2006, dar care nu a desfasurat niciun fel de activitate niciodata . Firma nu are active, angajati ... (vezi toată discuția)
Insolventa firma care nu a avut niciodata activitate eugen05 eugen05 Buna ziua. Am o firma pe care am infiintat-o in 2006, dar care nu a desfasurat niciun fel de activitate niciodata . Firma nu are active, ... (vezi toată discuția)
Radiere firma fara activitate cu impozit forfetar neplatit eugen05 eugen05 buna ziua, am o firma infiintata in 2006 care nu a functionat niciodata, la care sunt asociat unic . care sunt pasii de radiere a firmei , in cazul in care nu ... (vezi toată discuția)