avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit neplata impozitului forfetar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

neplata impozitului forfetar

Buna ziua.
Am o firma pe care am infiintat-o in 2006, dar care nu a desfasurat niciun fel de activitate niciodata . Firma nu are active, angajati , patrimoniu . Eu sunt asociat unic . De la 1 mai 2009, s-a introdus impozitul forfetar . Firma neavand activitate si neavand niciun venit niciodata, nu are cu ce plati acest impozit. Astfel ca m-am hotarat sa o dizolv si sa o radiez , dar la aceasta data are deja datorii catre stat, mai precis trebuie sa plateasca impozitul forfetar pe perioada 1 mai - 30 iunie 2009 . La radiere imi cere insa certificatul fiscal , fara de care nu se poate face radierea din cate am inteles eu . Pana la radierea firmei, am inteles ca obligatiile de plata ale firmei precum si penalitatile si dobanzile aferente acestor obligatii de plata , continua sa se perceapa si sa se adune .
Intrebarea mea este : Nu ar fi mai putin costisitoare declararea insolventei firmei de catre asociatul unic ? Am citit ca din momentul declararii insolventei , orice fel de datorie ( deci si impozitul forfetar) si penaliatati inceteaza . Este adevarat acest lucru ?
Declararea insolventei firmei este urmata de dizolvarea si radierea din oficiu a firmei ?
Costurile de dizolvare si radiere ale firmei sunt mai mari in cazul in care acestea se fac in mod voluntar, fata de cazul in care sunt facute dupa declararea insolventei ?
In cazul declararii insolventei e neaparat nevoie de vreo expertiza? Daca da cum poate firma sa faca o expertiza daca ea nu are din ce plati? ( Nu a avut si nu are venituri ci are datorii - impozitul forfetar)
Cum isi poate statul recupera datoriile ( impozitul forfetar si penalitatile la neplata acestuia ), daca firma nu le poate plati si administratorul nu este vinovat de acest lucru ( neplata s-a datorat incapacitatii de plata nu relei credinte) ? ce se intampla in acest caz? Se poate invoca raspunderea administratorului ?
Va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: avatarstuff , utilizator 14:33, 3 Noiembrie 2009
in cazul in care se hotaraste atragerea raspunderii administratorului pt. neplata impozitului, penalitatilor, taxelor de lichidare, onorariului lichidatorului, cum se poate contesta acest lucru si unde ? se poate face recurs ? unde ? cu ce sanse de castig?
Exista posibilitatea reala sa nu platesc nimic, nici chiar onorariul lichidatorului?
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
eugen05, utilizator
Nefiind contabil scriu ce am aflat pe forum cu privire la impozitul acesta... Sper ca am inteles corect... O S.C. ca a dv ar trebui sa virez ca impozit 367 lei (sper ca am retinut corect cifra – dar, oricum, trei sute si ceva).

Lichidarea voluntara va costa si nu puteti evita platile aferente... In schimb, daca nu depuneti declaratia, dar mai corect e sa o depuneti..., veti primi instiintare de plata. Aceasta instiintare ar trebui sa o contestati si – bineinteles – contestatia va fi respinsa... Atunci veti incepe procedura de judecata impotriva acestui impozit pe care trebuie sa il platiti numai pt ca v-ati permis sa investiti in constituirea acestei S.C. Sa zicem ca nu veti castiga procesul in nicio cale de atac... dar in instanta se va dovedi ca societatea nu dispune de bunuri si alt capital cu exceptia celui social... Daca dv ati fi avut bani societatea ar fi avut activitate, dar pt ca nu are nu e un motiv ca Statul sa ne perceapa acest impozit numai pt ca avem o societate – fie aceasta chiar si fara activitate. Sa ceara ”impozit” (o taxa, acolo) cei de la Registrul Comertului parca as intelege (pt ca imi ”gazduiesc” firma fara activitate) dar nu Statul!
Avand in vedere si ce ”fac” guvernantii cu sporurile magistratilor tind sa cred ca judecatorii vor fi ”solidari” cu toti aceia care se impotrivesc sa dea statului bani care nu i se cuvin (evident, aceasta ultima observatie e mai mult o speranta).

Ca o concluzie:
contestand instiintarea de plata le puteti cere sa declare firma in faliment si sa o lichideze, pt ca dv nu aveti de unde sa le platiti acesti bani – societatea nu a inregistrat venituri... Doar asa scapati de ”plati”...
Sau:
pt a plati putin, spre deloc, ar trebui sa va judecati cu cei de la Adm Financiara – daca nu vor lua in seama motivarea contestatie dv impotriva instiintarii de plata ce ar urma... Dar, daca nu sunteti jurist, avocat, economist etc veti avea nevoie de ajutorul unei persoane calificate, sa va indrume pasii.
Personal, prefer sa platesc triplu cat as da pt impozit, dar sa stiu ca Statul nu ia acesti bani de la mine. Daca pierd un eventual proces nu le ramane decat sa lichideze firma pe banii lor – de la mine ar putea lua cel mult 200 lei, capitalul social.

Tot ce am scris e, practic, teorie... Certitudine este ca trebuie sa platiti ori lichidarea voluntara, ori impozitul... La un calcul sumar ar reiesi ca impozitul e mai mic decat v-ar costa lichidarea / radierea societatii...

pt eugen 05
Exista posibilitatea reala sa nu platesc nimic, nici chiar onorariul lichidatorului?

teoretic ( conform legii 85/2006) este posibil sa nu platiti nimic 000
dar credeti ca lichidatorul va lucra moca !! si sa va scoata si basma curata
In ce lume traiti ??
Am si eu o intrebare legata de neplata impozitului minim pe profit. Daca am depus pentru trimestrul 3 declaratia 100. dar nu am efectuat plata, din motivul lipsei totale de venit/profit, acum, pentru sem 4, respectiv luna 09, cum procedez? Ma duc la AF si depun declaratia cu tot cu creanta pe sem 3? Penalizarile cum le calculez? Se sesizeaza AF si mi le calculeaza ei sau tre sa pun tot eu in declaratie?

Mentionez ca am depus declaratiile deoarece nu doresc suspendarea activitatii, am un contract cu finalizare la sfarsitul lunii, deci voi avea si de ce si cum sa platesc impozitul...
La ce sa ma astept de la AF? Voi primi control de la GF?

Multumesc anticipat!

LE: m-am lamurit intre timp. se merge la af, se depun declaratiile normal iar impozitul se poate recalcula direct la trezorerie.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
avatarstuff, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa firma care nu a avut niciodata activitate eugen05 eugen05 Buna ziua. Am o firma pe care am infiintat-o in 2006, dar care nu a desfasurat niciun fel de activitate niciodata . Firma nu are active, angajati ... (vezi toată discuția)
Insolventa firma care nu a avut niciodata activitate eugen05 eugen05 Buna ziua. Am o firma pe care am infiintat-o in 2006, dar care nu a desfasurat niciun fel de activitate niciodata . Firma nu are active, ... (vezi toată discuția)
Radiere firma fara activitate cu impozit forfetar neplatit eugen05 eugen05 buna ziua, am o firma infiintata in 2006 care nu a functionat niciodata, la care sunt asociat unic . care sunt pasii de radiere a firmei , in cazul in care nu ... (vezi toată discuția)