avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cumul pensie-salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cumul pensie-salariu

La un an dupa pensionare in anul 2010 am avut posibilitatea sa lucrez pe o perioada determinata in sistemul bugetar, trebuind astfel sa renunt la pensie conform legii de atunci. In Ianuarie 2015 am facut o cerere la Casa de pensii prin care revendicam cumulul pensiei cu salariul incepand cu data de la care legea cumulului se schimbase (Noiembrie 2014). De asemeni am facut cerere de recalculare a pensiei tinand seama de perioada lucrata suplimentar 2011-2015.
Au trecut 9 luni de la aceasta cerere fara sa primesc nici un raspuns. Am fost acolo si functionara de la ghiseu m-a programat pentru o audienta la director la inceputul lui Noiembrie. Intrebarile mele sunt: ce se ascunde in spatele acestei lipse de actiune, de ce trebuie sa merg in audienta pentru o problema clara juridic, si, nu in ultimul rand, care este termenul legal in care aceasta institutie trebuia sa ma repuna in drepturile mele in loc sa ma lase fara nici un venit timp de 10 luni?
Ce atitudine ma sfatuiti sa adopt la acea audienta?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:39, 21 Octombrie 2015
Depuneti o nota scrisa, cu nr. de inregistrare/ data la CJP prin care solicitati emiterea deciziei de pensionare. Puteti trimite nota prin posta cu confirmare de primire.
Prin audienta la directorul CJP nu faceti nimic altceva decat sa va inregistreze ca ati fost in audienta.
Veti primi pensie incepand cu data depunerii dosarului de pensie.
Sub motivul ca nu dispun de personal suficient, CJP intarzie emiterea deciziilor de pensionare, desi termenul prevazut de Legea pensiilor publice nr.263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare art.106 al.(1) este de 45 de zile de la depunere dosar, iar pentru comunicare 5 zile de la data emiterii deciziei conform art.106 al.(4)
Legea nu prevede sanctiuni pentru persoanele responsabile de nerespectarea termenelor de emitere/ comunicare decizie de pensionare.
gigipopa a scris:

....
Legea nu prevede sanctiuni pentru persoanele responsabile de nerespectarea termenelor de emitere/ comunicare decizie de pensionare.



Funcţionarii publici au obligaţia de a îndeplini atribuţiile de serviciu cu responsabilitate, competenţă, eficienţă, corectitudine şi conştiinciozitate.

Legea nr.188/1999
art. 77
(1) Încălcarea cu vinovăţie de către funcţionarii publici a îndatoririlor corespunzătoare funcţiei publice pe care o deţin şi a normelor de conduită profesională şi civică prevăzute de lege constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acestora.
(2) Constituie abateri disciplinare următoarele fapte:
a) întârzierea sistematică în efectuarea lucrărilor;
.....

@freeelis
M-am referit la Legea pensiilor publice.
Sunt curios daca cunoasteti cazuri in care functionarii de la casa de pensii au fost sanctionati pentru intarzierea emiterii deciziilor de pensionare.
Da, cunosc si astfel de situatii si nu numai la Casele de Pensii, ci la mai multe institutii publice.

Nu trebuie sa ne raportam numai la o lege , de aceea am facut precizarea cu legea functionarului public.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie europeana LorandKalman LorandKalman Buna Ziua. Scriu in numele tatalui meu. S-a pensionat de 18 luni, cu 36 de ani lucrati in Romnia si 11 in Spania. Dosarul depus la casele de pensii din Spania ... (vezi toată discuția)
Durata analiza dosar pensionare Elena-Luminita Elena-Luminita Va rog sa-mi spuneti daca in legea pensiilor se mentioneaza durata maxima pentru analiza si emiterea deciziei de pensionare . Cand am depus dosarul mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Termenul de emitere a deciziei de pensie angelica_covase angelica_covase Buna ziua,sotul meu a depus dosarul de pensionare in data de 15.03.2012,decizia de pensionare nu a venit inca,iar astazi,07.05.2012,cand a fost sa se ... (vezi toată discuția)