avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitorii defunctei pot renunta la dreptul asupra ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitorii defunctei pot renunta la dreptul asupra masei succesorale?

Buna seara!

Am nevoie, va rog, de un raspuns la problema mea. In data de 16 Septembrie a acestui an bunica mea a decedat. Mostenitorii sai sunt mama mea si fratele ei. Ambii doresc sa renunte la dreptul de mostenire asupra intregii mase succesorale in favoarea mea. Mentionez ca si fratele mamei are o fiica, ea exprimandu-si acordul cu privire la decizia tatalui sau de renuntare (nu stiu cat de mult conteaza asta in acest punct). Am nevoie sa stiu care este procedura legala in aceasta situatie si daca ceea ce doresc mama si unchiul meu este posibil.

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:45, 20 Octombrie 2015
gi-jane2 a scris:

De catre cine in cazul dvs ?? Mai aveti frati sau mama, sot ? In afara de ce mosteneste de la parinti, mama nu mai are nimic ca avere proprie ?
Docatia poate fi atacata cu succes doar daca se incalca rezerva succesorala a rezervatarilor.

Nu vreau sa sune cinic, dar daca Doamne fereste mama mea decedeaza (are o varsta inaintata si destule probleme de sanatate) sotul ei legitim (nu imi este tata natural) nu poate ataca eventuala donatie facuta de mama mea? Imi cer scuze daca pun intrebari nepotrivite, dar chiar nu am fost in aceasta situatie si am destule semne de intrebare cu privire la aceasta problema.

Va multumesc frumos pentru timpul acordat!

Si inca ceva, cand vor merge la notar pentru a face declaratie de renuntare la partea lor de mostenire, mama mea si fratele sau au nevoie sa prezinte in fata notarului si actele de proprietate ale defunctei? Presupun ca in acea declaratie trebuie cuprinse toate detaliile cu privire la masa succesorala supusa partajului.

Presupuneti greșit, la notar se prezintă doar cu buletinul lor și da declaratie ca renunță la moștenirea mamei sale, atat.
Soțul mamei ar putea ataca donația dacă și numai dacă ii incalca rezerva succesorala. De aia v-am întrebat dacă mama mai are bunuri sau nu.
Nu mai apăsați pe citeaza și nu mai postați mesaje consecutive, apăsați pe editeaza pt a completa un mesaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea dupa parinti ANDRONICESCU ELENA ANDRONICESCU ELENA Buna ziua. Mama a murit acum 8 ani si nu a fost facuta succesiunea din cauza ca tatal nostru traia. In anul trecut a murit si tata si pana acum nu a fost ... (vezi toată discuția)
?pprocura specială sau generală ?a Mysti Mysti Buna ziua , după un proces de succesiune in instanța ; dupa efectuarea unei tranzacții ; eu si fratele am rămas unicii mostenitori pe respectivul imobil ; ... (vezi toată discuția)
Renunțare la mostenire flori2009 flori2009 Bună! Am nevoie de o lămurire legata de situația urmatoare: Mama mea deține, împreună cu fratele ei (vitreg) un imobil, moștenire de la părinți. Mamei ... (vezi toată discuția)