avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda si retinere certificat la autovehicul ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda si retinere certificat la autovehicul inmatriculat in Grecia, pentru folii pe geamuri laterale fata

Buna seara!
In urma cu putin timp am venit in vizita in Romania la neamuri, cu masina personala, inmatriculata in Grecia.
Astazi am fost oprit in trafic de un echipaj al politiei rutiere, amendat si aplicata retinerea certificatului de inmatriculare pe motiv ca pe masina exista, pe geamurile laterale fata, instalata folie de culoare inchisa.
Masina este inmatriculata in stat membru UE. Foliile instalate sunt 100% legale si omologate in Grecia. Toate actele sunt la zi, starea tehnica este impecabila.
Totusi agentul a ales sa-mi aplice 9 puncte-amenda (945RON) si retinerea certificatului de inmatriculare.
Decizia o vad absurda si imi permit sa zic chiar abuziva.
Conventia de la Geneva si directivele Europene valoreaza exact "zero".
Amenda se plateste 50% in 48 de ore. De certificat nu am asa mare nevoie. Fiind legale foliile in Grecia, o sa le explic ce s-a intamplat si-mi elibereaza altul nou. Asta avand in minte ca nu am incalcat nici o lege la greci.
Din pacate nu pot face contestatie, timpul fiind scurt si trebuie sa ma intorc. Nici nu m-as putea intoarce in tara cand se va fi dat o rezolutie in cazul inceperii unui proces de contestare.

Ce pot rezolva si ce se face intr-o situatie asemanatoare? Nu ar strica sa recuperez certificatul de inmatriculare, sa scap de niste drumuri in plus.
Nu sunt de acord sa dau foliile jos, ele fiind legale in Grecia.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cuziamusia , utilizator 00:27, 26 Octombrie 2015
Daca intr-o tara din UE folia pe geamururi este legala, in alta s-ar putea sa existe legislatie diferita si sa aveti probleme
In Romania,daca vehiculul nu este dotat din fabricatie cu geamuri cu protectie,proprietarul daca doreste aplicarea de folii,trebuie sa parcurga o anumita procedura,ca sa nu se confrunte cu sitiatii neplacute,sa ii fie retinute documentele
O folie omologata, trebuie sa fie aplicata numai de o firma autorizata RAR,care respecta intocmai conditiile impuse de RAR =modul de montare, spatiu incalzit, etc..
Pentru a proba legalitatea foliilor,soferul trebuie sa detina actipildul din geam pe care trebuie sa scrie : denumirea si tipul de folie montata, nr de omologare RAR, firma care a montat-o, datele de contact ale firmei, si pe unul din geamurile cu folie trebuie lipita o holograma de la RAR.
Pe langa aceste actipilde mai trebuie sa existe si un certificat de garantie de 3-5 ani in functie de folie.

Buna ziua!

Eu nu am legatura cu RAR, ci cu KTEO - institutia desemnata in Grecia cu omologarea si verificarea autovehiculelor.
Sunt venit pentru o saptamana pe teritoriul tarii si urmeaza sa ma intorc in Grecia.
Odata ce masina este omologata si in regula dpdv tehnic de o institutie a unei tari membre UE, de ce vine agentul si-mi spune ca sunt in ilegalitate?
Dupa aceeasi logica orice turist trebuie controlat la sange, nu cumva incalca vreo lege din legislatia rutiera a Romaniei, deposedati de certificatele de inmatriculare si trimisi in vizita pe la RAR.

Cum ramane cu Conventiile referitoare la circulatia autovehiculeleor in tari straine, membre si a unei Uniuni cu fond legislativ aproape comun?

Cum ramane cu faptul ca vad atatea alte masini cu numere romanesti numai in orasul Constanta care vizibil au folii cu transparenta mult redusa fata de ceea ce prevede legea? Aceia au dat pliculetul si au scapat?

O sa mi se spuna iara bancul cu pescarul care a iesti la pescuit si ce prinde in carlig, e prins? Restul, norocul lor?
~ Conținut șters la cerere ~
Atat timp cat in fapt dv nu ati putut prezenta documente emise de autoritatea romaneasca care sa dovedeasca legalitatea foliilor,nu putem vorbi despre bancuri cu pescari ci despre incalcarea dispozitiilor privitoare la circulatia vehiculelor pe drumurile publice
Problema foliiloe este similara cu acceptul circulatiei vehiculelor cu volan pe partea dreapta,
care sunt permise in Anglia si in alte tari ,dar legislatia romaneasca nu mai permite circulatia acestor vehicule pe teritoriul Romanesc
@ynocentta
Ciudata abordare. Lasand la o parte ca nu stiu de o hotarare interzicand circulatia in Romania a masinilor cu volan pe dreapta, sa inteleg ca daca un turist englez vine in Romania cu o masina cu volan pe dreapta isi muta volanul pe stanga sau nu circula pe drumurile din Romania? Sau un olandez isi vopseste placile de inmatriculare cu alb, ca la noi asa prevede legislatia noastra? Eu consider ca este un abuz sanctionarea unui sofer (probabil pentru ca era roman) pentru ca isi conduce autoturismul inmatriculat in Grecia fara sa aiba abtibildul (nu "actipildul" asa cum s-a scris pe forum) de la RAR.

Alte discuții în legătură

Amenda pentru folie ContSters180923 ContSters180923 Am o intrebare : mi sa luat certificatl de imatriculare pentru folie pe geamurile de pe fata. i-am aratat politistului ca sunt omologate prin bulina de la rar ... (vezi toată discuția)
solicit raspuns privind omologarea foliilor auto de catre rar - vehiculele aflate in trafic international se supun omologarilor rar ? ContSters365439 ContSters365439 As dori va rog raspuns la-o intrebare. Exista vre-un text de lega care sa prevada ca masinile aflate in trafic international care sosesc in Romania pentru o ... (vezi toată discuția)
Folii auto livium2015 livium2015 recent am fost amendat si mi s-a retinut talonul pentru ca am folii pe geamurile laterale din fata omologate sa si celelalte din spate, dar politistului i s-au ... (vezi toată discuția)