avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... folii auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

folii auto

recent am fost amendat si mi s-a retinut talonul pentru ca am folii pe geamurile laterale din fata omologate sa si celelalte din spate, dar politistului i s-au parut prea inchise la culoare fiind noapte, ele fiind transparente de fapt. am mentionat in PV " nu am cunostinta ca nu sunt omolofate" ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: cosminph , utilizator 20:30, 19 Iulie 2015
Dati jos foliile care nu-s in regula, mergeti la RAR sa va faca o inspectie tehnica si daca zic ca sunteti OK, vi se va restitui certificatul de inmatriculare.
In termen de 15 zile de la primirea PV de contraventie, puteti sa formulati plangere contraventionala, pe care o depuneti la judecatoria de care apartine organul constatator.
Daca intradevar foliile sunt omologate si montate de o firma autorizata, depuneti la dosar toate documentele de la acea firma (certificat de calitate, de garantie, chitanta de plata).
Nu este permisa aplicarea de catre posesorii de autoturisme de folii pe geamurile autoturismului. Ele reduc vizibilitatea conducatorului auto. O folie nu este complet transparenta (cu exceptia foliei albe) si, din aceasta cauza reduce posibilitatea de observare a conducatorului auto.

Autovehicule trebuie echipate cu geamuri ce sunt omologate conform Regulamentului nr.43 CEE-ONU sau in conformitate cu Directiva 92/22 CEE cu modificarile ulterioare.
Pe geamurile laterale spate si pe luneta poti sa aplici folie oricat de inchisa, cu conditia sa fie omologata RAR. Nu la fel se intampla si cu geamurile laterale fata. Pentru aceste geamuri RAR nu autorizeaza decat o anumita nuanta, care este atat de deschisa incat, practic, nu coloreaza geamul de loc. De aceea, daca doresti sa aplici folie autorizata pe laterale fata, se recomanda foliile antiefractie care te protejeaza in mod real la stopuri, benzinarie, etc.
Nicaieri in lume nu se aplica folie pe parbrizul masinii, nici pe exteriorul, nici pe interiorul acestuia.
De aceea spuneam ca daca ai folii omologate RAR montate de o frma specializata, demonstrezi in instanta cu Certificatul de Conformitate si prin insemnele care se pun intre folie si geam, de obicei, pe unul dintre geamurile laterale si este ok.
procmarci a scris:

Nicaieri in lume nu se aplica folie pe parbrizul masinii, nici pe exteriorul, nici pe interiorul acestuia.


Daca nu va suparati, in ce act normativ este prevazut expres ca pe parbriz nu se poate aplica folie? Am tot auzit chestia asta dar nimeni nu a precizat unde scrie asa ceva.
Ca motivatie am inteles ca folia de protectie nu se justifica pentru ca parbrizul are un strat mult mai gros de sticla fata de celelalte geamuri ale masinii si contine ceva care nu lasa cioburile sa se imprastie in caz de spargere, in timp ce opacitatea foliei solare insumata cu cea a parbrizului depaseste limitele admise. Cam astea ar fi justificarile pentru a nu monta folii pe parbriz, dar curios este ce spune legea cu privire expresa la actiune.

P.S. Am tot citit pe site-urile comerciantilor de folii auto cum ca acestea contribuie la scaderea temperaturii in autoturisme. Pai, atata timp cat partea din interiorul masinii care este expusa cel mai mult luminii solare este bordul, iar pe parbriz nu poti monta folii, rezulta ca justificarea lor este falsa. In plus, indiferent ce mama ei de folie ai pune pe toate geamurile, o masina care zace in soare ore in sir se alege cu supraincalzirea elementelor de caroserie care, la randul lor, degaja caldura inclusiv in habitaclu. Deci o alta bila neagra. Bine, teoriile de mai sus sunt valabile pentru o masina statica. Intr-o masina aflata in miscare si in interiorul căreia circula aerul - conditionat sau brut, sunt de acord ca se mai schimba situatia.
Ultima modificare: Duminică, 19 Iulie 2015
cosminph, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda pentru folie ContSters180923 ContSters180923 Am o intrebare : mi sa luat certificatl de imatriculare pentru folie pe geamurile de pe fata. i-am aratat politistului ca sunt omologate prin bulina de la rar ... (vezi toată discuția)
Amenda si retinere certificat la autovehicul inmatriculat in grecia, pentru folii pe geamuri laterale fata Phlom Phlom Buna seara! In urma cu putin timp am venit in vizita in Romania la neamuri, cu masina personala, inmatriculata in Grecia. Astazi am fost oprit in trafic de ... (vezi toată discuția)
Salut, am si eu cred o problema in domeniul auto. locuiesc in ... ciprian_stanciu ciprian_stanciu Salut, Am si eu cred o problema in domeniul auto. Locuiesc in UK si pe perioada pandemiei pot lucra de acasa si am decis sa vin in Romania pentru o perioada ... (vezi toată discuția)