avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Procedura de obtinere si acordare a concediului de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Procedura de obtinere si acordare a concediului de risc maternal

Buna ziua,

Cu toate ca acest subiect este pe larg dezbatut pe forum, nu am reusit sa identific un raspuns punctual si v-as fi recunoscatoare daca m-ati putea sfatui referitor la demersurile de intreprins pentru a putea beneficia de concediu de risc maternal.

Sunt angajata la o companie cu capital privat, cu contract de munca pe perioada nedeterminata.

La momentul "instalarii" starii de graviditate am notificat in scris angajatorul prin intermediul unei adrese careia i-am atasat documentul medical eliberat de catre medicul specialist. Adresa si documentul medical care atesta starea de graviditate (inclusiv varsta sarcinii) au fost transmise medicului me medicina muncii, in vederea intocmirii informarii protectiei maternitatii la locul de munca si a raportului de evaluare a riscului maternal. Din cele doua documente reies urmatoarele (punctual conform informare):

(1) La locul de munca nu exista risc pentru sanatate si securitate in perioada de maternitate
(2) Riscul la locul de munca este mediu (ca urmare miscarii si pozitiilor de munca, oboseala mentala)
(3) Riscul existent nu poate aduce prejudicii evolutiei sarcinii
(4) Perioada de sarcina in care supunerea la risc este total interzisa - in functie de evolutia sarcinii

Din nefericire, in intervalul de timp cuprins intre notificarea angajatorului, intocmirea informarii si momentul actual, au survenit modificari nefavorabile in evolutia sarcinii, astfel ca, in urma unui diagnostic privind iminenta de avort spontan, am primit de la medicul specialist (in scris) recomandarea de repaus total fizic si psihic. Documentul eliberat de medicul specialist cu acest diagnostic a fost pus la dispozitia angajatorului in vederea transmiterii lui la medicul de medicina muncii, insa nu am primit niciun raspuns din partea acestuia din urma.

Lasand la o parte valentele oarecum duale ale elementelor consemnate in informarea de la medicina muncii (personal sesizez o oarecare contradictie), exista cumva o anume procedura de urmat pentru a putea beneficia de concediu de risc maternal? Altfel spus, avand in vedere cele consemnate in informarea intocmita de medicina muncii la momentul anuntarii sarcinii, starea mea de sanatate actuala se considera a se subscrie bolii obisnuite, ceea ce nu imi da drept la acest tip de concediu?

Va multumesc anticipat pentru clarificari.
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2015
Oana_Pascu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:36, 22 Octombrie 2015
1. Multumim pentru sintetizarea procedurii de obtinere a concediului de risc maternal!

2. Poate fi de folos si altora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii acordare concediu de risc maternal ramona18121984 ramona18121984 Buna seara.Sunt insarcinata in 5 luni si medicul specialist mi-a recomandat intrarea in concediu de risc maternal,intrucat am o sarcina cu probleme.Am ... (vezi toată discuția)
Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)
Cum se acorda concediul de risc maternal adelyna87 adelyna87 In ce conditii se da concediul de risc maternal si pe ce perioada? Eu sunt in a 4 a luna de sarcina si imi este f rau. Am avut deja 23 de zile de medical de la ... (vezi toată discuția)