avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divortul de comun acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divortul de comun acord

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, cum se procedeaza in cazul unui divort in care ambii soti sunt de acord cu acesta. Ce acte trebuie semnate, cum se acorda custodia copilului - ambii soti sunt de acord ca acesta sa ramana la mama. Tatal va fi obligat sa plateasca pensie alimentara?
In cazul in care in timpul casatoriei au fost incheiate niste contracte de credit, cine le va plati in continuare?
Va multumesc foarte mult.
Buna ziua,
Eu si sotul meu am hotarat sa divortam de comun acord.Pentru bunuri am hotarat cum le impartim si am facut o tranzactie. Copilul are 18 ani. Intrebarile mele sunt:
Care este durata de la depunerea dosarului pana la primul termen?
Cat dureaza divortul ? Putem termina la primul termen?
Care este procentul care trebuie platit pentru tranzactie?
Pot sa desfac corespondenta in conditiile in care toate facturile, extrasele de cont, etc.,sunt pe numele lui?
Va multumesc.
Termenul il da caluclatorul aleatoriu! Daca insistati divortati la primul termen!
Divortul poate fi pronuntat si numai pe baza acordurilor ambilor soti , daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
-pana la data cererii de divort a trecut cel putin 1 an de la incheierea casatoriei;
-nu exista copii minori rezultati din casatorie.
În cazul în care cererea de divorţ se întemeiază pe acordul părţilor, ea va fi semnată de ambii soţi. Acestia trebuie sa se prezinte in vederea sesizarii instantei competente la presedinte, care va verifica existenta consimtamantului.
Existenţa consimţământului valabil al soţilor condiţionează atât promovarea cererii de despărţire cât şi finalizarea procesuală a acţiunii civile prin pronunţarea hotărârii pe temeiul acordului de voinţă.
Atunci când este cazul, în acţiunea de divorţ, soţii vor stabili şi modalităţile în care au convenit să fie soluţionate cererile accesorii divorţului.
- Presedintele fixeaza termen in sedinta publica de 2 luni;
Daca la termen sotii staruie in desfacerea casatoriei, se trece la judecarea cererii, fara a se administra probe cu privire la motive => desfacerea casatoriei se va dispune fara a se pronunta divortul din vina unuia sau a ambilor soti. Dacă la termenul fixat în primă instanţă soţii nu se vor prezenta, cererea va fi respinsă. Dacă la termenul fixat unul dintre soţi se opune divorţului, instanţa va trece la procedura obişnuită în care reclamantul propune probe.
Pentru solutionarea cererilor accesorii privind numele pe care sotii il vor purta dupa divort, pensia de intretinere si atribuirea locuintei, instanta va putea dispune, atunci cand considera necesar, administrarea probelor prevazute de lege.
Hotararea care se pronunta este definitiva si irevocabila in ce priveste divortul. Daca prin hotarare au fost solutionate si cereri accesorii, dar nu prin acordul sotilor, hotararea poate fi atacată atât cu apel cât şi cu recurs, dar numai in privinta cererilor aceesorii, termenul fiiind cel din procedura obisnuita a divortului de 30 de zile de la comunicarea hotararii.
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2009
Rodica Ciobanu, Avocat
Ceea ce spuneti dvs am citit si eu pe net.Eu doream niste raspunsuri punctuale la intrebarile mele.Am spus si repet: Copilul este major si au trecut 25 de ani de la casatorie.Voi pune din nou intrebarile. [EDITAT]
Care este durata de la depunerea dosarului pana la primul termen?
Cat dureaza divortul ? Putem termina la primul termen?
Care este procentul care trebuie platit pentru tranzactie?
Pot sa desfac corespondenta in conditiile in care toate facturile, extrasele de cont, etc.,sunt pe numele lui?
Multumesc pentru bunavointa celui care imi va raspunde.
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2009
ContSters20980, utilizator
roxanel a scris:

se va introduce in proces si autoritatea tutelara

Roxanel, Autoritatea Tutelara nu poate fi parte in procesul de divort, aceasta insa va fi consultata sens in care va efectua o ancheta sociala, ceea ce este cu totul altceva...
Chiar daca partile au cazut de acord cu privire la divort si la incredintarea minorului, trebuie administrate probe. Partile nu pot solicita desfacerea casatoriei prin acord, ci din culpa comuna, sens in care va fi audiat cel putin un martor.
In ce priveste incredintarea minorului, se poate lua interogatoriu din oficiu paratului privind aceasta masura, se va efectua ancheta sociala de Autoritatea Tutelara, se vor audia martori.
Chiar daca reclamanta nu solicita obligarea paratului la plata pensiei de intretinere in favoarea minorului, desi a solicitata incredintarea acestuia, instanta va fi obligata din oficiu sa dispuna cu privire la aceasta. Acest drept nu este o optiune a reclamantului, ci un drept al copilului de care nu poate fi privat prin intelegerea partilor.
Daca, dupa obtinerea hotararii, paratul nu achita de buna voie pensia de intretinere, iar mama nu-l obliga a o achita prin executare silita, este problema sa personala.
De asemenea, instanta trebuie sa dispuna si cu privire la pastrarea sau reluarea numelui avut inainte de incheierea casatoriei de catre sotul care si-a luat numele celuilalt sot, in conditiile legii. ;)

Alte discuții în legătură

Procedura divort Luana Sanziana Luana Sanziana Puteti sa-mi spuneti, va rog frumos, ce trebuie exact facut pentru un divort amiabil - ambele parti sunt de acord sa divorteze si fara pretentii unul de la ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord-cu minori?? Ximinna Ximinna Buna ziua. Se poate desface o casatori cu acordul partilor daca exista copii minori? Din ce m-am documentat,cf Codului familiei ,art 38 al 2,nu se ... (vezi toată discuția)
Divortul alexandra30 alexandra30 Daca ambele parti sunt deacord sa divorteze, cat timp va dura pana cand se va finaliza divortul, avand in vedere ca avem si un copil si ce trebuie sa fac pt a ... (vezi toată discuția)