avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... dezbatere privilegiu imobiliar vs ipoteca banca
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

dezbatere privilegiu imobiliar vs ipoteca banca

salut,
Am citit multe subiecte in acest forum in legatura cu privilegiul imobiliar instituit de asociatie de proprietari si ipoteca a banci cu titlu executoriu si nu sant lamurit cu urmatoarea problema.
Se pune urmatoarea situatie:
un proprietar nu isi plateste intretinerea la asociatie ,asociatia pune privilegiu imobiliar pe imobilul proprietarului si nu initiaza un proces deoarece proprietarul nu acumuleaza datorii de 10.000 lei ,si stiind ca ca sa poata executa imobilul detinut de acesta ,respectivul trebuie sa acumuleze datorii de 10.000 .
el intre timp acumuland de exemplu 3000 de lei, se duce la banca si isi face un credit garantat cu ipoteca(credit de nevoi personale garantat cu ipoteca) pt suma de 15.000 de euro.dupa un timp ,nu plateste ratele de la banca si banca incepe sal execute silit punandui apartamentul la licitatie,imobilul il cumpara un adjudecatar urmand sa se distribuie banii.
Acum ,cine o sa primesca banii? banca care are titlu executoriu sau asociatia care are ipoteca de rang 1 dar nu are titlu executoriu?
rog pe cei interesati sa isi expuna opinia

daca subiectul nu pare interesant sau nu respecta regurile forumului rog moderatorii sa il stearga
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:15, 24 Octombrie 2015
Cod Civil cuprinde o serie de reguli privitoare la ordinea de prioritate pentru diverse situaţii în care privilegiile, ipotecile imobiliare, ipotecile mobiliare şi ipotecile legale vin în concurs.

Regula generală pentru stabilirea ordinii de prioritate a ipotecilor şi privilegiilor este bazată pe momentul înscrierii ipotecilor si privilegiilor, în sensul în care ipotecile sau privilegiile înscrise anterior sunt preferate celor înscrise ulterior.

Art. 2342 referitor la concursul cauzelor de preferinţă
(1) În caz de concurs între privilegii sau între acestea şi ipoteci, creanţele se satisfac în ordinea următoare:
1. creanţele privilegiate asupra unor bunuri mobile, prevăzute la Art. 2339;
2. creanţele garantate cu ipotecă sau gaj.
(2) Creditorul care beneficiază de un privilegiu special este preferat titularului unei ipoteci mobiliare perfecte dacă îşi înscrie privilegiul la arhivă înainte ca ipoteca să fi devenit perfectă. Tot astfel, creditorul privilegiat este preferat titularului unei ipoteci imobiliare dacă îşi înscrie privilegiul în cartea funciară mai înainte ca ipoteca să fi fost înscrisă.

nu initiaza un proces deoarece proprietarul nu acumuleaza datorii de 10.000 lei ,si stiind ca ca sa poata executa imobilul detinut de acesta ,respectivul trebuie sa acumuleze datorii de 10.000
.Legea 230/2007 art 50 da dreptul asociatiei de proprietari sa actioneze rau platnicul in instanta pentru recuperare sume cu titlu de restanta-fara a conditiona demersul de valoarea debitului
fyeratanye a scris:
un proprietar nu isi plateste intretinerea la asociatie ,asociatia pune privilegiu imobiliar pe imobilul proprietarului si nu initiaza un proces deoarece proprietarul nu acumuleaza datorii de 10.000 lei ,si stiind ca ca sa poata executa imobilul detinut de acesta ,respectivul trebuie sa acumuleze datorii de 10.000 .

As vrea sa stiu si eu de unde "stiti" regula subliniata!? Asociatia poate sa dea in judecata un proprietar care are restante mai vechi de 90 de zile, indiferent de suma datorata.
Aveti restyante catrea sociatie ori sunteti in conducerea asociatiei si aveti un proprietar cu 3000 lei restante?




da se pare ca poate fi si urmarit imobilul pt sume mai mici de 10.000 de lei dar in anumite conditii:
art 812 NCPC
5) În cazul titlurilor executorii privitoare la creanţe a căror valoare nu depăşeşte 10.000 lei, vânzarea bunurilor imobile ale debitorului poate fi făcută numai dacă acesta nu are alte bunuri urmăribile sau dacă are bunuri urmăribile, dar nu pot fi valorificate. Refuzul nejustificat al debitorului de a furniza executorului judecătoresc informaţiile, lămuririle şi dovezile necesare, precum şi furnizarea cu rea-credinţă de informaţii incomplete în legătură cu existenţa şi valoarea unor bunuri mobile ori a unor venituri de natură a fi valorificate în vederea acoperirii integrale a creanţei permit declanşarea urmăririi silite imobiliare chiar dacă valoarea creanţei nu depăşeşte 10.000 lei.
eu nu am restante ,dar sant proprietari care au si mai bine de 3000 dar eu am pus aici un scenariu ipotetic ca sa vad si parearea altor utilizatori,moderatori .
eu nu sant lamurit ce sar putea intampla daca asociatia ar fi in proces cu cineva care datoreaza o suma de 3000,4000, sau 5000 de lei,si instituie privilegiul imobiliar dar inca nu are titlu executoriu si omul ia de la o banca o suma de banii cu ipoteca.
contractul de la banca reprezinta titlul executoriu,dar asociatia nu are tillu executoriu si banca incepe o executare silita ,dar asociatie este inca in proces cu proprietarul.
acum dupa ce se vinde la licitatie apartamentul cu 2 ipoteci prima fiind a asociatie de proprietari dar nu are inca titlu executoriu si e de rang 1 si al banci cu rang 2 dar cu titlu executoriu.cum se impart banii?
se tine cont de ipoteca char daca nu are titlu executoriu sau nu.


Tineti aproape de noi si cand o sa ajungeti in situatia descisa de dumneavoastra ne prezentati date mai concrete si discutam.
Intotdeauna exista cel putin o solutie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare din partea asociatiei de proprietari cand exista si ipoteca bancii vioricaiulia vioricaiulia Am un credit de nevoi personale, cu ipoteca imobiliara in franci elvetieni. Odata cu cresterea francului elvetian, ,,echilibrul'' platilor s-a stricat, ... (vezi toată discuția)
Ipoteca legala in favoarea olarasu ileana olarasu ileana [b]>[/b] Asociatia de proprietari a solicitat instituirea unei ipoteci asupra apartamanetului unui locatar(proprietar) cu restante la cheltuielile de ... (vezi toată discuția)
Ipoteca imobiliara Eelly Eelly Ce documente trebuiesc intocmite de asociatia de proprietari, ca sa putem institui o ipoteca imobiliara pentru un proprietar restantier, a carui apartament a ... (vezi toată discuția)