avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Executare din partea asociatiei de proprietari cand ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Executare din partea asociatiei de proprietari cand exista si ipoteca bancii

Am un credit de nevoi personale, cu ipoteca imobiliara in franci elvetieni.
Odata cu cresterea francului elvetian, ,,echilibrul'' platilor s-a stricat, ajungind, prin reduceri permanente si prin schimbarea prioritatilor, in a ramine restant la intretinere, astfel incit administratia doreste a demara procedurile de recuperare a restantei.
Intrebare : Daca casa este garantie a bancii, fata de banca sint la zi cu platile, exista posibilitate ca asociatia sa-si recupereze suma datorata altfel decit pe cale amiabila ? ; Daca DA, care este procedura si pasii legali de urmat.
Mentionez faptul ca de fiecare data cind am obtinut o suma ,,suplimentara'', nevoilor curente stricte, am repartizat-o catre intretinere. Ex. : Intretinere 150lei, plata 1000lei..., etc.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 16:55, 27 Noiembrie 2016
Asociatia are dreptul sa-si recupereze restantele pe calea executarii silite,inclusiv imobiliare.
In cazul in care asociatia va avea un titlu executoriu, va avea alegerea asupra modalitatii de recuperare a debitului: poprire, executare mobiliara sau imobiliara.

Daca decide sa porneasca o executare imobiliara, creanta sa va avea un rang inferior celei a bancii, astfel ca banca va avea dreptul sa recupereze suma datorata si abia apoi asociatia.

Parerea mea este sa incercati plata esalonata catre asociatie, eventual ca debitul dvs sa nu depaseasca suma de 10.000 lei (prag peste care pot incepe executarea imobiliara).
Daca din varii motive ati ramas restantier si in termen de 90 de zile nu intelegeti sa acoperiti debitul,asociatia de proprietari in temeiul disp art 49 L nr 230/2007 are dreptul sa aplice penalitati,in temeiul disp art 50 are dreptul sa se adrseze instantei pentru recuperare debit si in conformitate cu disp art 51 are dreptul sa instituie privilegiu imobiliar asupra apartamentului
Daca asociatia de proprietari obtine hotarare judecatoreasca definitiva favorabila poate demara procedura de executare silita a bunurilor in evidenta dv,bunuri mobile,imobile conturi,drepturi salariale
Daca asociatia executa apartamentul intai banca va lua banii ramasi din datorie si daca datoria este recuperata atunci ramane si pentru asociatie. Daca nu ramane nimic si alte bunuri de executat nu mai exista asociatia va suporta datoriile dumneavoastra. Negociati.
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2016
GermanAlex, utilizator
Ma scuzati ca intervin.
Am si eu o nelamurire.
Care este rolul privilegiului imobiliar instituit de asociatia de proprietari in situatia in care apartamentul este si ipotecat ?

Alte discuții în legătură

Ipoteca de rang 1 versus legea 230 / 2007 art 51 max36 max36 La mine in bloc a existat un proprietar de apartament care a avut un credit la banca ipotecat cu apartamentul in catre avea sediul firmei.Nu a mai platit si e ... (vezi toată discuția)
Dezbatere privilegiu imobiliar vs ipoteca banca fyeratanye fyeratanye salut, Am citit multe subiecte in acest forum in legatura cu privilegiul imobiliar instituit de asociatie de proprietari si ipoteca a banci cu titlu ... (vezi toată discuția)
Procedura de recuperare a restantelor de la proprietari restantieri pentru apartamente ipotecate in cazul in care banca a solicitat executarea silita. Mariussnm Mariussnm As dori sa stiu daca, prin prisma legislatiei in vigoare, asociatia de proprietari are prioritate fata de alti creditori la recuperarea restantelor chiar daca ... (vezi toată discuția)