avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la indemnizatia de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la indemnizatia de somaj

De 7 luni de zile lucrez in cadrul unei societati comerciale care este la zi cu plata contributiilor sociale. Deoarece mi s-a desfiintat postul am fost trecut in somaj. Problema este ca inante am lucrat la o firma care a intrat in lichidare si nu aplatit contributiile cine stie de cand. Pot eu sau reprezentantul fostei societati sa platesc retroactiv contributia la somaj pentru a putea beneficia de indemnizatia de somaj? (am peste 21 de ani vechime)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:40, 28 Octombrie 2015
Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca

art.5 In sensul prevederilor prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
....
V.stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
....


Asadar, pentru a se beneficia de indemnizatia de somaj nu are relevanta plata sau neplata contributiei de asigurari pentru somaj.
Legea prevede ca trebuie sa fie datorata si nu achitata.
1. Pentru a demonstra contributia datorata trebuie ca angajatorul sa fi depus la ANAF declaratiile lunare nominale (D112).

2. Daca acestea nu ai fost depuse nu veti beneficia de indemnizatie de somaj.
Multumesc.Imi puteti spune si ce documente sunt necesare pentru somaj ?
Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala (de la medical de familie) din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj man_alessia man_alessia Buna ziua, Va rog sa imi transmiteti daca pot beneficia de indemnizatia de somaj in cazul in care contractul meu de munca inceteaza conform art. 56. alin.1 ... (vezi toată discuția)
Administratorul poate lua somaj? andrearox andrearox O persoana care este administrator la o firma si a lucrat la o alta firma (care s-a inchis) ca si casier poate lua somaj? Ce acte tb. sa ceara de la firma care ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj iuliananicoleta iuliananicoleta buna ziua.pot beneficia de indemnizatie de somaj daca firma unde lucrez isi desfiinteaza postul? eu am contract pe perioada determinata de 6 luni..dar ... (vezi toată discuția)