avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... va rog sa ma informati
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

va rog sa ma informati

buna ziua,sunt divortat de 10 ani ,sentinta este definitiva si executorie si anul acesta vreau sa ma recasatoresc si mi sa spus de la starea civila ca sentinta mea nu este buna ca nu scrie definitiva si irevocabila. ce trebuie sa fac?este vreo lege prin care se specifica ca pe sentinta trebuie sa scrie definitiva si irevocabila si nu definitiva si executorie.va multumesc. minteuan adrian
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
adrian68, utilizator
AVLIL a scris:

Domnule Grigore, trebuie sa fie legalizata si n u investita...
Inteleg ca sunteti expert si probabil ca aveti destul de-a face cu instantele, insa va rog sa nu fiti atat de categoric in lucruri care nu tin exact de profesia dv., ca se duce omul sa ceara investirea si nu i-o da nici naiba!
Nu spun sa fim exacti in sfaturi, dar putin totusi...

Hotararea nu se va putea investi, cel mai probabil. Ea se legalizeaza si produce efectele unui act autentic.

Stimata doamna , cred ca nu ati fost atenta !
Potrivit art. 374 alin. (2) C. proc. civ., investirea hotărârilor judecătoreşti cu formulă executorie se face de prima instanţă, indiferent de gradul instanţei care a pronunţat hotărârea ce face obiectul investirii.
Ce tot o dati in sus si-n joc cu legalizare???????????????????Ce legalizare!????
Nu va mai erijati in atotstiutoare fiindca evident nu sunteti!
Si pardon , sunt avocat 100%:hammer:

MIHAI GRIGORE, Avocat
Cred ca este suficient sa postez dispoziitile art. 374 ind. 1 Cod procedura civila. Deocamdata! Cu ce prevederi se coroboreaza, stie orice jurist.

ART. 374^1
Inscrisurile carora legea le recunoaste caracterul de titlu executoriu sunt puse in executare fara investirea cu formula executorie.

Aplicarea mentiunii "definitiva si irevocabila" este, evident, distincta de investirea cu formula executorie prevazuta de art. 269 Cod procedura civila.
Aceasta mentiune trebuie sa fie aplicata pe hotararea dvs. judecatoreasca.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Stimata doamna , cred ca nu ati fost atenta !
Potrivit art. 374 alin. (2) C. proc. civ., investirea hotărârilor judecătoreşti cu formulă executorie se face de prima instanţă, indiferent de gradul instanţei care a pronunţat hotărârea ce face obiectul investirii.
Ce tot o dati in sus si-n joc cu legalizare???????????????????Ce legalizare!????
Nu va mai erijati in atotstiutoare fiindca evident nu sunteti!
Si pardon , sunt avocat 100%:hammer:

Domnule expert evaluator, nu este nevoie sa deveniti tendentios, va aflati pe un forum public, iar daca nu va este pe plac un raspuns, puteti sa aduceti agrumente contrare, sau pur si simplu sa dati "ignore".

Mentiunea "definitiva si irevocabila" care se aplica pe hotarare si investirea cu formula executorie a hotararii sunt doua lucruri distincte. Hotararea devine definitiva si irevocabila dupa epuizarea cailor de atac sau prin neexercitarea acestora in termenele stabilite de lege. In afara de cazurile in care legea prevede obligativitatea investirii cu formula executorie a hotararilor, se recurge la investirea cu formula executorie atunci cand una din parti / partile nu inteleg sa respecte, de buna voie, hotararea urmand ca aceasta sa fie pusa in executare silita.
La starea civila este nevoie de hotararea de divort cu mentiunea definitiva si irevocabila, nu de hotararea investita.
Hotararea se investeste cu formula executorie numai daca e destinata executarii silite si se preda hotararea investita numai partii care a castigat.
Din ce spuneti dv., daca eu sunt ihn divort cu sotu, el castiga divortul pronuntat din vina mea exclusiva, eu sunt obligata sa imi schimb numele cu cel avut anterior, nu-mi pot schimba numele ca imi trebuie musai hotararea investita!!! =D>
Si investita nu mi-o da, ca nu am castigat procesul...
Ce fac, sotul imi introduce plangere pe nerespectarea hotararii (nu-mi schimb numele), eu nu il pot schimba...

NU e nevoie, domnule, de hotararea investita si sunt sanse bune ca omul sa ceara o astfel de hotarare si sa nu i se dea (cazuri frecvente).
Hotararea investita nu ti se mai da nici daca s-a prescris executarea ei... N-ai cerut-o in timp util, sanatate si-un praz verde! Pur si simplu iti respinge cererea! Corect si legal, dealtfel!
Omul are doua variante: ori cere o hotarare legalizata si merge cu ea la Primarie ori face o solicitare in dosarul nr. ... in care s-a pronuntat solutia sa pentru ca instanta sa comunice (ceea ce ar fi trebuit sa faca din oficiu) o copie a hotararii la oficiul starii civile unde s-a incheiat casatoria.

Nu inteleg de ce sunteti asa de suparat pe mine, nu v-am invinovatit ca nu stiti chestiuni legate de executare, doar v-am spus ca e posibil sa trimiteti oamenii dupa cai verzi si-atat!
Daca dam un sfat gratuit nu inseamna ca e ok sa-i trimitem sa incerce tot ceea ce ni se pare noua ca ar merge, nu e fair pentru oamenii astia.
Respect orice profesie, trimiterea mea la profesia dv. nu s-a vrut a fi una defaimatoare, ci doar realista. Imi cer scuze public daca v-am jignit in vreo modalitate, nu asta a fost intentia mea. Nu sunt atotstiutoare, doar imi argumentez astfel parerile.
O zi frumoasa!
Platiti la taxe si impozite o taxa de timbru de 2 lei si un timbru judiciar de 0,3 lei il gasiti la posta.Faceti cerere scrisa pentru a va legaliza hotararea si a mentiona pe aceasta "definitiva si irevocabila".Cererea odepuneti la instanta de fond, judecatoria care a pronuntat sentinta.daca s-au exercitat si cai de atac, tot la judecatorie se depune.

Alte discuții în legătură

solutie in executare dansorin dansorin buna ziua,ce trebuie sa fac sa pun in aplicare o solutie definitiva,am luat timbre,am platit taxa financiara,am inteles ca trebuie sa fac doua cereri sa le ... (vezi toată discuția)
Învestirea cu formulà executorie a hotararii judecatoresti ContSters158160 ContSters158160 Si in cazul unei hotarari judecatoresti in cadrul unui conflict de munca este necesar acest proces de investire cu formula executorie a hotararii ... (vezi toată discuția)
Definitiva si irevocabila bogdan77m bogdan77m Buna ziua! Am castigat la instanta de fond un teren. Paratul a facut recurs, dar am avut si aici castig de cauza. Acum pe care dintre sentinte pot cere ... (vezi toată discuția)