avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Aplicarea legii penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Aplicarea legii penale

Buna! Ma poate ajuta si pe mine cineva cu aceasta speta?

O persoană având cetăţenie ucraineană comite o infracţiune de omor, pe când se afla la bordul unei nave de pasageri turceşti, care circula dinspre Turcia spre Ucraina. Infracţiunea a fost săvârşită în timp ce această navă tranzita – având îndeplinite toate formalităţile legale în acest sens – marea teritorială a României. Există posibilitatea aplicării legii penale române în acest caz; în ipoteza unui răspuns pozitiv, în baza cărui principiu de aplicare în spaţiu ar urma să fie incidentă aceasta? Există particularităţi de soluţionare a speţei în raport de alte situaţii, obişnuite, de aplicare a legii penale române în spaţiu (spre exemplu, în raport de situaţia în care fapta s-ar fi comis, de către acelaşi infractor, pe o parte a solului României); dacă da, care sunt acestea?
Cel mai recent răspuns: ContSters371700 , utilizator 18:14, 29 Octombrie 2015
Se va aplica legea penala romana, daca nava se afla port sau in apele maritime interioare (1), ori in situatia in care capitanul turc (2. lit.e) cere asistenta autoritatilor romanesti.

Legea nr.17/1990, privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al mării teritoriale şi al zonei contigue ale României, actualizata

Art. 26- Reguli aplicabile navelor străine folosite în scopuri comerciale

(1) Jurisdicţia penală a României se aplică cu privire la orice infracţiune săvârşită pe teritoriul român de către persoane îmbarcate la bordul navelor străine folosite în scopuri comerciale, precum şi cu privire la orice infracţiune săvârşită la bordul unei asemenea nave, pe timpul când aceasta se află în porturile româneşti sau în apele maritime interioare.
(2) Jurisdicţia penală a României nu se va exercita la bordul unei nave străine folosite în scopuri comerciale, care trece prin marea teritorială, cu privire la o infracţiune săvârşită la bordul acesteia, cu excepţia cazurilor când:
a) infracţiunea a fost săvârşită de un cetăţean român sau de o persoană fără cetăţenie care are domiciliul pe teritoriul României;
b) infracţiunea este îndreptată împotriva intereselor României sau împotriva unui cetăţean român, ori a unei persoane rezidente pe teritoriul României;
c) infracţiunea este de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică în ţară sau ordinea în marea teritorială;
d) exercitarea jurisdicţiei române este necesară pentru reprimarea traficului ilicit de stupefiante sau de substanţe psihotrope;
e) asistenţa autorităţilor române a fost cerută, în scris, de căpitanul navei ori de un agent diplomatic sau un funcţionar consular al cărui pavilion îl arborează nava.
Multumesc mult!
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2015
ContSters371700, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema '' cu nasterea '' ContSters205490 ContSters205490 VA propun urmatoarea problema : >> Doamna '' Ada '' cetatean roman pleaca intr -o croaziera . Doamna '' Ada '' urmeaza ... (vezi toată discuția)
La ce legi te supui in avion dupa ce s-a inchis usa inainte de ... petrunica petrunica La ce legi te supui in avion dupa ce s-a inchis usa inainte de decolare? In urma cu vreo 10 ani am zburat cu Lufthansa din America in Germania si am auzit un ... (vezi toată discuția)
Drept penal maryafota maryafota poate cineva sa ma ajute in rezolvarea unei spete? Un cetatean spaniol se afla pe o nava portugheza, in Marea Neagra, mai exact in marea libera.Acesta eset ... (vezi toată discuția)