Care sunt metodele si procedurile ce trebuiesc indeplinite in cazul in care comitetul executiv impreuna cu presedintele asociatiei de proprietari dorim sa inlocuim salariatul asociatiei noastre, ce ocupa pozitia de administrator angajat cu CIM, semnand un contract de administrare cu o SC specializata daca actualul administrator va refuza intreruperea CIM prin acordul partilor?
Vrem sa facem aceasta schimbare pt. a beneficia de posibilitatea platirii cu cardul a cotelor de intretinere, avem oferte in care fiecare proprietar isi poate vizualiza situatia costurilor apartamentului proprietate personala si pe cea a intregii asociatii online, firme care au propriile lor asigurari de 50-100 de mii de euro pt. a putea platii eventuale daune produse de angajatii lor si nu in ultimul rand pentru a reduce cheltuielile anuale ale asociatiei. La nivelul actual de salarizare al administratorului, apeland la o astfel de firma aleasa dintre cele cu tarife mari per apartament, cheltuielile ar scadea cu cel putin 50% functie de oferta pe care o vom alege.
Situatia financiar contabila este tinuta corect si riguros de actualul administrator dar avem foarte mari probleme de comunicare cu el. Orice intrebare ii este adresata o interpreteaza ca pe o acuzatie, se enerveaza si se adreseaza nepoliticos interlocutorului iar pe partea de reparatii si modernizari nu vrea sa lucreze cu prestatorii de servicii alesi prin vot majoritar in sedintele lunare ale comitetutui ci cu oamenii pe care ii cunoaste el si in care spune ca are incredere. A refuzat deja o hotarire a comitetului pe care i-am prezentat-o in scris semnata si stampilata. Aproape 2 luni am cautat si alte oferte pentru acelasi subiect din planul de modernizari aprobat in AG iar acum ne acuza ca nu am facut nimic de la mijlocul verii si ca trebuia sa lucram cu cine ne-a spus el. In aceste conditii ne asteptam sa refuze incetarea raportului de munca prin intelegerea partilor si nu mai vrem sa pierdem timp incercand sa-i facem pe plac. Este de foarte mult timp in asociatie iar comitetul actual doar de un an si jumatate. Evident nu dorim sa ajungem in instanta cu el din cauza ca nu am indeplinit procedurile legale de concediere.
Sunteti pe un forum de discutii juridice, intr-adevar, si ati primit, poate veti mai primi sfaturi pentru rezolvare juridica, desi sectiunea noastra de Asociatii de proprietari are si un puternic caracter colocvial.
Nu va suparati pe noi ca discutam optiunea dv. de a schimba administratorul! Ati putea gasi aici mai mult decat sfaturi juridice, ci, in baza unei experiente indelungate, si puncte de vedere pro sau contra unei asemenea masuri, din care sa invatati ceva. Cu atat mai mult cu cat intelegem ca sunteti de putina vreme in aceasta pozitie de presedinte al asociatiei.
Cititi cu multa atentie mesajele noastre ca poate reusiti sa vedeti in ceea ce nu s-a scris explicit o atentionare asupra unei situatii pe care, daca o veti pune in practica, s-ar putea sa o regretati amarnic.
Argumente pentru a nu da vrabia din mana pe cioara de pe gard:
- firma cu pricina are un portofoliu mare de asociatii, motiv pentru care asociatia dv. va fi tratata in mod automat, nepersonalizat, asa cum v-ati astepta.
- firma respectiva lucreaza cu firme de prestatori atasati acestui proiect care initial v-ar scuti de efortul de a cauta dv., dar in final, pe cat sunt de ieftini la reclama, pe atat se va dovedi ca sunt de scumpi la sumele scoase in final. Daca ati fost deranjat de faptul ca prestatorul care v-a lucrat dv. i-a dat administratorului atentia de la sfarsit, macar ati vazut si stiti. In cazul firmei lucrurile se petrec absolut la fel, numai ca nu veti vedea si nu veti sti. Adica veti fi lucrati in underground.
- administratorul o fi stiind el ce-o fi stiind cand i-a etichetat pe proprietari asa cum i-a etichetat. Macar nu i-a jignit in fata, vreau sa cred. Ca v-a spus-o dv. si ati fost socat, impacati-va cu ideea ca unii proprietari sunt pusi pe scandal de cum ies din casa, ca altii sunt chiar batuti in cap si nu pricep o iota din ceea ce inseamna repartizarea cheltuielilor sau alte proceduri financiare, ca unii sunt rauvoitori sau carcotasi din fire. Un administrator cu experienta de cativa ani, oricare administrator cu aceasta experienta, va va spune acelasi lucru. Iar daca se intampla cateodata sa ridici cu o octava glasul, asta se intampla pentru ca sub presiunea prostiei, sicanei, galcevei, absentei oricarei chimii reciproce, relatia dintre administrator si proprietari sa intre in criza. Asta se intampla intre oameni care relationeaza direct. Din pacate cu firma nu te vei putea certa pentru ca nu vei avea cu cine....
O fi bine, o fi rau.... La inceput ar parea bine, cu timpul se va dovedi ca o sa vrei sa spui si n-o sa ai cui....
- cand ai o situatie financiara bine intretinuta este total gresit sa schimbi echipa. Pare a fi ceva de genul S-a saturat de bine ....
- firma respectiva, dar si altele, lucreaza cu contul lor bancar, asa cum vi s-a spus mai sus de ceilalti utilizatori, si nu veti putea controla banii asociatiei, mai ales ca nu aveti un cont bancar dupa cum intelegem.
Argumente si sugestii pentru a-l pastra pe actualul administrator:
- intretine contabil-financiar asociatia in stare buna;
- va puteti deschide un cont bancar in care proprietarii sa poata sa faca plata intretinerii si sa obligati administratorul sa supravegheze online acest cont din care ar putea el insusi sa faca plata facturilor, sa scoata extrasul de cont pe care sa-l puteti verifica;
- sa-i impuneti sa aiba o atitudine mai concilianta cu proprietarii si sa evite tonul ridicat sau eventualele jigniri.
- chestiunea cu peschesul de la momentul platii lucrarilor il puteti evita, negociind dv. in comitet pretul lucrarii si plata acesteia sa fie facuta tot din dv. (S-ar putea sa va treziti ca vi se intind niste bancnote la momentul platii .... pe care bineinteles ca le veti refuza ostentativ si dramatic, punandu-l la punct pe prestator :) )
- cateva luni sa stati la casierie impreuna cu administratorul si sa relaxati relatia dintre el si locatari, ajustand pe ici pe colo comportamentul unuia sau altuia.
Daca argumentele noastre, ale celor care v-am raspuns la topic, nu v-au convins, cautati pe Google Codul Muncii (ultima strigare, caci a mai fost modificat din cand in cand) si cititi capitolul Incetarea contractului de munca. Urmati pasii de-acolo pentru a nu avea probleme in instanta, cel putin procedurale. Nu garantam fondul (motivele) destul de subtiri.
Personal, pe acest forum pe care activez de ceva timp, m-am otzarat la administratorii sau presedintii de asociatii care se credeau dumnezeii asociatiei, dar am si luat partea celor care exprimat sau neexprimat explicit se dovedeau a fi victimele unor neintelegeri, presiuni, comportamente neadecvate.
Succes!
Am ales categoria discutii juridice sperad sa primesc lamuriri privind procedurile legale de concediere a unui administrator nu ca sa justific aceasta decizie pe forum. Poate nu am ales corect forumul pe care sa pun aceasta intrebare.
Sentimentul de "justificare a deciziei" de a schimba administratorul este rezultatul mesajului postat care ( am omis sa pun citatul cu partea care explica/ justifica alegerea facuta pentru ca este prea lunga) invita sa se puna intrebari. Ce am postat mai jos (un citat din mesajul initial) era suficient sa se evite intrebari curioase. In 21 de rinduri se incearca justificarea schimbarii administratorului si in 5 rinduri este formulata intrebarea. Alegerea de justificare a fost facuta chiar de cel care se plinge de sentimentul de justificare.
Octav2015 a scris:
Care sunt metodele si procedurile ce trebuiesc indeplinite in cazul in care comitetul executiv impreuna cu presedintele asociatiei de proprietari dorim sa inlocuim salariatul asociatiei noastre, ce ocupa pozitia de administrator angajat cu CIM, semnand un contract de administrare cu o SC specializata daca actualul administrator va refuza intreruperea CIM prin acordul partilor?