avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

In luna octombrie am implinit 60 ani( femeie) si am stagiu de cotizare peste 30 ani.
Doresc sa lucrez in continuare.la acelasi loc de munca.

Pot sa lucrez in continuare cu acelasi contract de munca ?, sau trebuie sa fac lichidarea si sa se faca un alt contract de munca cu ziua urmatoare. , pe baza carui articol se face lichidarea ?, si acest post trebuie anuntat la directia muncii la locuri de munca vacante ?
Ce perioada este necesar sa lucrez pentru a cere recalcularea pensiei., pentru ca ca si pensionar sunt obligata sa platesc contributia la fondul de pensii...
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:44, 30 Octombrie 2015
1. Pentru o femeie nascuta in octombrie 1955 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 3 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 3 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Puteti solicita pensie pentru limita de varsta, la 60 de ani si 3 luni, in ianuarie 2016.

3. Codul muncii spune:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...

4. - La data cand veti implini varsta standard de pensionare (60 de ani si 3 luni, in ianuarie 2016) angajatorul este obligat sa va inceteze de drept contractul individual de munca (CIM) actual.
- Apoi, daca si angajatorul si dvs. sunteti de acord puteti incheia un alt CIM cu aceeasi data.
- Nu anuntati nicaieri de incetarea CIM.

5. La incetarea noului CIM sau oricand doriti puteti solicita Casei de Pensii recalcularea pensiei prin adaugarea stagiului de cotizare realizat dupa iesirea la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea la pensie poate fi impusa sau nu ? radu99wuu radu99wuu Situatia persoanei care pune intrebarea \\"iesirea la pensie poate fi impusa sau nu ? \\" este urmatoarea : postul pe care il ocupa se numeste Operator ... (vezi toată discuția)
Pensionare teodoras teodoras Buna Ziua, Pentru o persoana care implineste in 03.02.2014 varsta de 60 ani, fara a avea sagiul minim de cotizare (are numai 11 ani lucrati) este legala ... (vezi toată discuția)
Pensionare pentru limita de varsta vanatorul vanatorul Buna seara, Va rog sa-mi spuneti cine are obligatia intocmiri dosarului de pensionare in cazul unui angajat care indeplineste cumulativ conditia de stagiu ... (vezi toată discuția)