avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imprumut intre persoane fizice, fara inscrisuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imprumut intre persoane fizice, fara inscrisuri

Dupa decesul tatalui meu, mi s-a adus la cunostinta de un fost prieten al tatalui, cum ca tata ar avea sa-i restituie un imprumut de 9.000 lei. In aceste conditii i-am solicitat ,pretinsului creditor ,un inscris cu semnatura tatalui ptr dovedirea datoriei.
Motivul a fost ca fiind buni prieteni nu a incheiat niciun document in acest sens.
Dupa agasari indelungi cu telefoane si chiar amenintari,la interval de cateva luni mama a primit o scrisoare de la pretinsul creditor ,prin care precizeaza ca acorda un termen de cca 1 luna ptr plata datoriei ,in caz contrar va actiona in instanta,mentionand ca ar avea chiar 2 martori ,care ar sti ca l-a imprumutat pe decedat cu suma de bani, insa martorii nu au fost prezenti la tranzactie.
Intrebarea este:- poate avea castig de cauza pretinsul creditor daca nu detine un inscris cu privire la suma .Poate abuza de folosirea martorilor care nu au fost prezenti la pretinsa tranzactie.
Mai mult cu cateva zile inainte de decesul tatalui am avut o discutie telefonica cu acest pretins creditor/imprumutator,care dorind sa vorbeasca cu tata la telefon, i-am precizat ca este foarte bolnav si sa-mi transmita daca are ceva probleme importante de discutat sau rezolvat,daca pot sa-l ajut in calitate de fiica. Evident ca nu mi-a mentionat absolut nimic referitor la vreo suma de bani sau imprumut.
Din cate am studiat orice suma pretinsa de catre un creditor trebuie dovedita cu inscrisuri,la sume de peste 2.500 lei sau martori prezenti la efectuarea tranzactiei,daca aceasta ar fi existat.
Multumesc.
Buna ziua,
Nu prea are nici o sansa de castig pentru ca nu are dovezi.
Parerea mea e sa-i raspundeti la notificare. Din ce spuneti, nu sunt sanse, insa e posibil ca sa fi existat corespondenta intre tatal dv. si acea persoana cu privire la acei bani, sms-uri sau altele. In acest caz, se schimba situatia.
Pe de alta parte, poate cine traia si gospodarea cu tatal dv. ar cunoaste mai multe detalii despre existenta imprumututlui sau nu. Sau alti prieteni comuni.
Multumesc.
Din investigarea situatiei nu reiese nicio dovada a vreunei solicitari de achitare a datoriei pana la decesul tatalui.Mai mult la insitentele mele la telefon,cu cateva zile inainte de deces) prin care am solicitat ,sa-mi precizeze ce probleme sunt de rezolvat intre pretinsul creditor si asa zisul imprumutat (tatal decedat) , mi s-a replicat ca nu are niciun fel de problema .Insa este adevarat nu am intrevazut situatia ptr a inregistra convorbirea telefonica.

Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Noiembrie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Deci erau niste chestiuni nerezolvate si inainte de deces... Cat despre imprumut, eu nu v-am intrebat dedovezi, ci de situatia reala. De acolo se pleaca.
Nici mama,sotia decedatului, cu atat mai mult apropiatii nu au avut cunostinta de existenta vreunui imprumut. Mai mult decat atat, pe toata durata vietii ,tata nu a facut vreun fel de imprumut nici de la institutii bancare, ce sa mai spunem de la persoane fizice. In pofida acestui fapt toti apropiatii l-au cunoscut ca pe o persoana ,care a imprumutat nici decum sa se imprumute.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Cu respect va rog sa-mi mai dati un sfat Daniel35 Daniel35 Un prieten al meu a imprumutat o suma de bani de la un individ,am inteles ca 600 ron pentru care trebuia sa inapoieze 1500.... O nebunie care insa nu s-a oprit ... (vezi toată discuția)
Bani imprumutati Orpheus Orpheus Buna ziua, As dori sa stiu care sunt caile legale de a recupera o suma de bani imprumutata unei persoane atunci cand nu exista decat o intelegere verbala si ... (vezi toată discuția)
Bani dati fara acte legale daniela_b daniela_b am imprumutat in luna septembrie o cunostinta cu 1500 ron si 350 E,si ma tot amana cu returnarea sumei,mentionez ca nu am facut nici un act oficial si nici ... (vezi toată discuția)