avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cod Fiscal 2016 - forma actuala este chiar varianta ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cod Fiscal 2016 - forma actuala este chiar varianta finala?

Acum o saptamana printr-o ordonanta de uregta guvernul a modificat substantial noul codul fiscal din 2016.

Articol aici: www.avocatnet.ro/content/art...

1. Prima mea intrebare este, ca acum cu demisia primului ministru si implicit formarea unui nou guvern in viitorul aprobat, exista sansa ca noul cod fiscal sa fie modificat inca odata, tot prin OUG inainte de 2016? - Asta practic insemnand, ca macar in teorie, varianta curenta nu este neaparat garantat sa fie cea finala.

Da, inteleg ca asta este mai degraba o chestiune politica, dar pe mine ma intereseaza in sens strict procedural si legal daca exista posibilitatea ca codul fiscal sa fie modificat inca odata prin OUG in acest an, sau daca forma actuala este chiar forma finala care nu mai poate fi modificata, indiferent de intentiile noului guvern.

2. Odata ce un cod fiscal intra in vigoare (in acest caz 1 ianuarie 2016), exista posibilitatea ca guvernul sa modifice acest cod fiscal in mod arbitrar in orice moment al timpului pe parculrul anului, sau trebuie sa scrie un nou cod fiscal care va fi aplicat doar incepand cu anul urmator.

De exemplu, daca codul fiscal actual pe 2016 intra in vigoare in forma actuala pe 1 ianuarie 2016, are guvernul (sau parlamentul) posibilitatea de a modifica acest cod, sa zicem, in martie, reducand plafonul maxim la microintreprinderi inapoi la 65.000 si majorand impozitul pe dividende de la 5% inapoi la 16%.

Sau, daca doreste aceste modificari poate face doar incepand cu anul viitor, printr-un nou cod fiscal.

Varianta TL;DR (too long, didn't read :p): Care sunt sansele in opinia voastra obiectiva si subiectiva, ca forma actuala a noului cod fiscal sa fie chiar forma finala, si sa ramana in aceasta forma pe tot parcursul anului 2016. :)

Va multumesc. :)
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2015
Apc23, utilizator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 18:28, 5 Noiembrie 2015
Asta cred ca e o intrebare retorica si nimeni nu va poate da o asigurare ca nu se va mai intra cu modificari la acest nou cod fiscal. Viata ne va dovedi...
george-neagu a scris:

Asta cred ca e o intrebare retorica si nimeni nu va poate da o asigurare ca nu se va mai intra cu modificari la acest nou cod fiscal. Viata ne va dovedi...


Asta inteleg.

Pe mine ma intereseaza strict in sens legal. - Adica este chiar asa de usor de modificat codul fiscal prin OUG?

Adica poate sa vina un guvern nou in 1-2 luni si sa spuna ca ce a facut Ponta nu e ok, si da o noua ordonanta si elimina toate reducerile de taxe din pix in stil "just like that"?
Da, se poate. Si e chiar legal. Discutia e despre oportunitate dar asta e alta discutie pe care o poate face oricine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

intrebare privind noile norme privind concediul de crestere a copilului Annemari Annemari Eu am nascut pe data de 25.12.2014, am optat pt indemnizatie crestere copil timp de un an, din pacate odata cu reintoarcerea la locul de munca situatia nu a ... (vezi toată discuția)
Impozitul fofetar se anuleaza? shimmy shimmy Am auzit ca din toamna se va scoate impozitul forfetar, este adevarat? se vorbeste despre asta? Avem o firma infiintata in 2003, cu activitate 0 pana anul ... (vezi toată discuția)
Modificari codul muncii crysenc21 crysenc21 Buna ziua, Ma poate ajuta cineva...cu aspecte legate de noile modificari in Codul Muncii? Care sunt acestea? si de cand intra in vigoare? Ma ... (vezi toată discuția)