avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PFA contributia de asigurari sociale de sanatate- ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PFA contributia de asigurari sociale de sanatate- contributia pentru concedii si indemnizatii

Buna seara,

Primele 2 luni jumatate din an am avut statutul de angajat la un SRL iar din luna Martie a acestui an activez ca si PFA cu impozitare pe norma de venit. In continuare am ramas angajata la societatea respectiva ca si angajata fara salar. Ca si PFA platesc la stat CASS, pensie si impozit pe venit. Viata mi-a rezervat o surpriza foarte frumoasa si am ramas insarcinata. Data probabila a nasterii este 01.02.2016. O alta informative relevanta este faptul ca firma pentru care prestez servicii ca si PFA ofera ca si beneficiu plata “salariului” timp de 3 luni dupa nastere (chiar daca nu am nici o activitate si nu prestez nici un serviciu pentru ei). Ei imi platesc aceste sume pe baza unei facturi pe care va trebui sa o emit lunar. Tinand cont de toate aceste informatii va rog daca se poate sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarele intrebarile:
1. Am dreptul la concediu de maternitate (lauzie/pre si postnatal) luand in calcul faptul ca 2luni ½ cat am fost angajata s-au platit toate contributiile catre stat sau ar trebui sa platesc retroactiv contribuția pentru concedii si indemnizații in cuantum de 0,85% pentru lunile in care am activat ca PFA?
2. Se pot luat toate cele 126 de zile doar postnatal?
3. Trebuie sa depun la inceputul anului viitor la Administratia financiara Declaratia 220? Si cum ar trebui sa procedez in acest caz? Am inteles ca pe perioada concediului de maternitate PFA-ul nu se suspenda.
4. In termen de cate zile de la terminarea concediului de maternitate trebuie sa suspend PFA-ul?
5. In termen de cate zile de la terminarea concediului de maternitate trebuie sa depun dosarul pentru concediul de crestere al copilului si cel pt indemnizatia de crestere a copilului si unde?
6. Este posibil ca in perioda concediu de maternitate timp de trei luni sa am si venituri pe PFA bineinteles inregistrate la Finante si impozitate?

Daca considerati ca nu sunt suficiente informatiile furnizate, va rog nu ezitati sa-mi scrieti.

Va multumesc anticipat!
Lavinia
Cel mai recent răspuns: DLS , utilizator 12:04, 5 Noiembrie 2015
Ca P.F.A pentru a beneficia de concediu medical, inclusiv cel de sarcina si lauzie, trebuie sa aveti incheiat un contract in acest sens cu C.A.S de care apartineti cu domiciliul. Daca nu ati facut-o pana acum, nu e timpul trecut, dar o faceti doar pentru viitor.

Cred ca e mai avantajos sa intrati in C.C.C dupa 42 zile de lauzie, decat concediu medical care e mic.

Trebuie sa suspendati la O.R.C activitatea pe P.F.A pentru a beneficia de C.C.C.
Va multumesc pentru feed-back-ul prompt!

Sa inteleg ca retroactiv nu se poate plati. In consecinta stagiul meu de cotizare ar fi doar pentru 3 luni (pana in momentul nasterii) daca merg luna aceasta si semnez contract cu Casa de Asig. Soc. de Sanatate.
In cazul acesta presupun ca veniturile mele pe aceste 3 luni care vor fi supuse impozitarii cu cei 0.85% se vor impartii la 6 (luni) si in functie de asta se va calcula valoarea indemnizatie care imi va reveni lunar.

Sa presupunem ca nu semnez ctrl. cu casa de asig. si nu imi iau cele 42 de zile de lauzie/c. postnatal pot intra in C.C.C dupa 3 luni de la nasterea copilului?

Sunt obligata sa suspend P.F.A.-ul intr-un anumit termen. Din cate stiu suspendarea va trebui sa o faca la ONRC si apoi cu rezolutia de la ONRC si cu o cerere trebuie sa merg la Admin. Financiara sa anunt si acolo suspendarea P.F.A-ului.

Intentia mea e de a sta in inactivitate maxim 6 luni. Fie stau 126 zile in concediu de maternitate + 2 luni C.C.C fie 3 luni nu suspend PFA si sunt platita de catre firma pt. care prestez servicii si pt. urmatoarele 3 luni intru in C.C.C, dupa care reactivez PFA si depun actele pt. stimulentul de insertie.

Din pacate nu-mi este foarte clar cum se succed aceste concedii, timpii in care trebuie sa suspenzi, sa soliciti unele documente si in final sa depui dosarul la primarie pt. C.C.C.

Dosarul pentru alocatia copilului cand se depune si unde?

Am o multitudine de intrebari si incerc sa gasesc raspunsuri citind forumuri, dar din pacate gasesc informatii antagoniste si cu functionarii statului e destul de greu de lucrat. Am incercat sa obtin aceste informatii de la cei in cauza, dar din pacate ......

Multumesc inca o data si astept raspunsul dvs.




1. In situatia in care nu beneficiati de concediu de maternitate, puteti intra in CCC imediat dupa nasterea copilului.

OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
art.15
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;

b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
......

2. Care este data prezumata a nasterii?
Multumesc pentru feedback!

Data probabila a nasterii este 01.02.2016.

Cum spuneam mai sus este posibil sa intru in C.C.C. dupa 3 luni de la nastere?

Daca doresc sa intru in concediu de maternitate dupa nastere pt. 126 de zile trebuie sa platesc la casa de adig. cota de 0.85% pentru concedii si indemnizații. Am inteles ca se poate plati doar pt. lunile viitoare nu si retroactiv. Daca platesc doar pt. cele 3 luni ramase pana la nastere care este formula de calcul a indemnizatiei?

Va multumesc!
Exista posibilitatea sa intrati in CCC dupa 3 luni de la data nasterii copilului.

Data probabila a nasterii este 01.02.2016, ceea ce denota ca perioada eligibila pentru CCC este martie 2015 - februarie 2016.

In aceasta perioada trebuie sa aveti realizate venituri supuse impozitului pe venit (venituri din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole prevăzute la art. 2 alin.1 din OUG nr.111/2010 , astfel cum sunt definite la art. 46,art. 55 alin. (1) şi (2) şi art. 71 din Legea nr. 571/2003) sau sa va aflati intr-una din perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010 (ati beneficiat de indemnizaţie de şomaj, de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, ati beneficiat de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului etc.)

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Alte discuții în legătură

Primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de plata cotei de contributie de 0,85% la cass? Simona_Mereu Simona_Mereu Sunt PFA din noiembrie 2012 si am platit pana acum impozitul pe venit si cotizatia CASS stabilite prin deciziile emise de la Finante. Acum sunt gravida in 36 ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate, concediu crestere copil - drepturi de autor spooker spooker Buna ziua, Am si eu cateva intrebari la care nu prea gasesc raspunsuri... Sotia este angajata la o firma unde este platita cu salariu fix + drepturi de ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si crestere copil pfa Sacharisa Sacharisa Pentru PFA: 1) Daca pentru cele 12 luni de calculare a concediului de maternitate, 6 luni am fost PFA si 6 luni nu am avut venit pana la nastere, mai ... (vezi toată discuția)