avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PFA contributia de asigurari sociale de sanatate- ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PFA contributia de asigurari sociale de sanatate- contributia pentru concedii si indemnizatii

Buna seara,

Primele 2 luni jumatate din an am avut statutul de angajat la un SRL iar din luna Martie a acestui an activez ca si PFA cu impozitare pe norma de venit. In continuare am ramas angajata la societatea respectiva ca si angajata fara salar. Ca si PFA platesc la stat CASS, pensie si impozit pe venit. Viata mi-a rezervat o surpriza foarte frumoasa si am ramas insarcinata. Data probabila a nasterii este 01.02.2016. O alta informative relevanta este faptul ca firma pentru care prestez servicii ca si PFA ofera ca si beneficiu plata “salariului” timp de 3 luni dupa nastere (chiar daca nu am nici o activitate si nu prestez nici un serviciu pentru ei). Ei imi platesc aceste sume pe baza unei facturi pe care va trebui sa o emit lunar. Tinand cont de toate aceste informatii va rog daca se poate sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarele intrebarile:
1. Am dreptul la concediu de maternitate (lauzie/pre si postnatal) luand in calcul faptul ca 2luni ½ cat am fost angajata s-au platit toate contributiile catre stat sau ar trebui sa platesc retroactiv contribuția pentru concedii si indemnizații in cuantum de 0,85% pentru lunile in care am activat ca PFA?
2. Se pot luat toate cele 126 de zile doar postnatal?
3. Trebuie sa depun la inceputul anului viitor la Administratia financiara Declaratia 220? Si cum ar trebui sa procedez in acest caz? Am inteles ca pe perioada concediului de maternitate PFA-ul nu se suspenda.
4. In termen de cate zile de la terminarea concediului de maternitate trebuie sa suspend PFA-ul?
5. In termen de cate zile de la terminarea concediului de maternitate trebuie sa depun dosarul pentru concediul de crestere al copilului si cel pt indemnizatia de crestere a copilului si unde?
6. Este posibil ca in perioda concediu de maternitate timp de trei luni sa am si venituri pe PFA bineinteles inregistrate la Finante si impozitate?

Daca considerati ca nu sunt suficiente informatiile furnizate, va rog nu ezitati sa-mi scrieti.

Va multumesc anticipat!
Lavinia
Cel mai recent răspuns: DLS , utilizator 12:04, 5 Noiembrie 2015
Multumesc mult pentru raspunsul elaborat!

Da, in toata aceasta perioada (Martie 2015 si pana la nastere) am obtinut si voi obtine venituri supuse impozitului pe venit. In luna martie a anului curent am obtinut venituri din doua parti si ca angajat si ca PFA (impozitat pe norma de venit).
Inca mai figurez in evidente ca si angajat dar fara venit deoarece sunt in concediu fara salar la societatea unde am lucrat pana in 16 martie 2015. Sper ca acest lucru sa nu aiba o influenta negativa in ceea ce priveste concediile si indemnizatiile viitoare.

O alta tema:
Pentru a intra in concediu de maternitate (lauzie/pre si postnatal) ar fi trebuit sa platesc din cate am inteles contribuția pentru concedii si indemnizații in cuantum de 0,85%.
Nu am platit aceasta contributie pana in acest moment.
Am inteles ca aceata contributie ar fi trebuit achitata pt. minim 6 luni ante-premergatoare nasterii.
Daca da, se poate plati aceasta contributie retroactiv?
Daca nu, am inteles ca se poate semna un contract cu CAS si se poate plati aceasta contributie doar pe lunile ramase pana la nastere. In acest caz ce impact va avea asupra indemnizatie care ar trebui sa o primesc pe perioada celor 126 de zile?
In cazul in care nu voi plati aceasta contributie, cred ca nu exista o obligativitate de a intra in concediu de maternitate pt. cele minim 42 de zile de lauzie?

Va multumesc anticipat!
Lavinia
Pentru plata retroactiva a contributiei pentru concedii puteti intreba cel mai bine la Casa de Asigurari de Sanatate.
Multumesc mult pentru raspunsuri si rabdare!
Imi cer scuze, sper ca nu abuzez cu intrebarile, dar ma bucur ca am gasit o persoana care ma ajuta sa-mi acopar lacunele.

Dosarul pt. alocatia de crestere a copilului unde ar trebui depus si cand (imediat dupa nastere)?

Multumesc mult,
Lavinia
Il puteti depune imediat dupa nastere sau odata cu dosarul pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii
Art. 6

(1) Stabilirea dreptului de alocatie de stat pentru copii se face pe baza cererii si a actelor din care rezulta indeplinirea conditiilor de acordare a acestui drept.
(2) Cererea se face in numele copilului, de catre persoanele prevazute la art. 4 alin. (1)-(3).
(3) Dupa implinirea varstei de 14 ani, cererea se poate face si de catre copil, cu incuviintarea reprezentantului sau legal.
(4) Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.
(5) In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
(6) Dreptul la alocatia de stat pentru copii inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare.
(7) In cazul in care achitarea drepturilor de alocatie de stat pentru copii se face prin mandat postal, plata acesteia se suspenda daca timp de 3 luni reprezentantul legal al copilului nu a incasat drepturile cu titlu de alocatie de stat. reluarea in plata, inclusiv cu plata drepturilor restante, se face pe baza de cerere scrisa intocmita de reprezentantul legal al copilului, care se inregistreaza la agentia teritoriala.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc foarte mult! A fost o placere! Mi-ati fost de un real ajutor!
Presupun ca in legatura cu Administratia financiara va trebui sa-i intreb pe cei de la contabilitate:)

Va doresc o zi frumoasa in continuare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de plata cotei de contributie de 0,85% la cass? Simona_Mereu Simona_Mereu Sunt PFA din noiembrie 2012 si am platit pana acum impozitul pe venit si cotizatia CASS stabilite prin deciziile emise de la Finante. Acum sunt gravida in 36 ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate, concediu crestere copil - drepturi de autor spooker spooker Buna ziua, Am si eu cateva intrebari la care nu prea gasesc raspunsuri... Sotia este angajata la o firma unde este platita cu salariu fix + drepturi de ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si crestere copil pfa Sacharisa Sacharisa Pentru PFA: 1) Daca pentru cele 12 luni de calculare a concediului de maternitate, 6 luni am fost PFA si 6 luni nu am avut venit pana la nastere, mai ... (vezi toată discuția)