avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Intreprindere individuala nou infiintata
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Intreprindere individuala nou infiintata

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: am o intreprindere indiv infiintata acum si vreau sa fiu sigura ca nu gresesc.
Va fi neplatitoare de TVA, fara angajati si impozitarea va fi in sistem real. Domeniul de activitate este prestari servicii (auto) si va avea si un magazin cu piese pe care le va vinde en-detail.
Intrebarile sunt urmatoarele:
1. Trebuie sa depun: 070, 600 si 220. In 220 pot declara venituri: 6000 ron si chelt 3500 ron? (am auzit ceva ca ar trebui respectata o pondere, la declararea estimativei, dar nu am gasit legislatia).
2. Daca declar asa, va trebui sa plateasca: venit net= 2500 , impozit 400 ron si CASS 137.5 ron, anul acesta.
3. Cum ma scad cu piesele vandute en-detail? De ex : Am o factura de achizitie de 300 ron cu tot cu tva si o vinde cu 450 ron. Daca factura e achitata si vinde piesele respective eu ma scad pe cheltuieli cu 300 ron, valoarea de achizitie, nu-i asa?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 16:52, 8 Septembrie 2015
Sunteti pe acolo cu solutiile la fiecare punct. In general e bine. Da, cheltuiala cu achizitia pieselor de schimb e deductibila total daca s-a facut plata facturii. Dar totusi precizati clar daca e vorba de service auto caci daca e asa, sigur cheltuielile in primul an sunt mult mai mari si cred ca va puteti apropia mult mai mult de venituri estimate pentru ca nu e musai sa fie acea proportie de care spuneti.
Nu uitati ca trebuie sa va achizitionati scule si utilaje, la unele mai trebuie facuta si verificare metrologica, trebuie acea autorizare RAR si altele. Si mai ales daca doriti sa vindeti si piese auto separat de cele folosite la interventia pe masini, veti avea un cost cu achizitia acestora.
Plus ca veti avea aici si cheltuielile de infiintare pfa. Si autorizatia la primarie si cea de mediu.
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2015
george-neagu, moderator
Da, este service auto.
1.numai ca sculele le are, acestea le-a luat dinainte si are facturile pe persoana fizica. In acest caz poate face un contract de vanzare-cumparare intre el (pers fizica si Intrep. individuala) la o suma mai mica decat cea la care le-a achizitionat? (pe baza acestuia pot sa le inregistrez pe cheltuieli)?
2. pentru deducerea cheltuielilor aferente utilitatilor este corect daca face un contract de comodat in care sa se specifice ca se deduc integral acestea? (titularul intrep individuale este proprietar si la acel spatiu are si sediu si punct de lucru, facturile venind pe persoana fizica)
sau trebuie sa le schimbe pe firma si numai atunci se scad 100%?
3. venitul net estimat in 220 nu poate fi mai mic de 845 lei/lunar?
Multtumesc
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2015
niko79, utilizator
Nu. Pentru sculele pe care deja le aveti cumparate mai de mult pe persoana fizica, faceti un contract de comodat care sa aiba ca anexa un tabel cu denumirea si caracteristicile sculelor pe care doar le veti folosi pe pfa, fara sa puteti sa deduceti ceva cheltuieli.
Referitor la venitul estimat care se trece in d220, acesta difera de venitul asigurat care se trece in d600. Acea valoare data de dumneavoastra e valoarea minima lunara pentru care se plateste 222 lei lunar contributie la pensie. Iar venitul estimat din d220 poate diferi de cel din d600.
Da, in decl 600 trebuie declarat minim 845, dar care este cel mai mic venit net care poate fi declarat in 220?
Nu e o valoare fixa. E mai mult legata de cheltuieli. O treceti cat considerati. Oricum anul urmator, dupa ce veti depune d200 se face regularizarea.

Alte discuții în legătură

Vreau să închid pfa cu stoc. care este procedura? AndreiDuta AndreiDuta Salutare, Am PFA cu cod 4791, am luat marfă en gross cu un preț, am personalizat-o (asta m-a mai costat ceva), am cumpărat cutii de carton pentru ... (vezi toată discuția)
Impozit intreprindere individuala aic2014 aic2014 buna...in august 2013 am deschis un i.i. pentru a lucra in franta....patronu deacolo a dat in faliment si eu nu am primit banii eu mai trebuie sa platesc ... (vezi toată discuția)
Declaratia 220 pfa alisaelena alisaelena Buna ziua, Am deschis un PFA avand ca activitate coafura-frizerie. Trebuie sa depun declaratia 220 privind venitul estimat in 15 zile de la infiintare ... (vezi toată discuția)