avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Cadastru gresit
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Cadastru gresit

In anul2006 un vecin face cadastru propietati sale i-l pune hortofoto plan ,optine nr cadastral
acum in 2015 doresc sa fac si eu cadastrul pe propietatea de la parinti si dupa ce cadastristul face lucrarea si merge la ocpi i se spune ca nu poate fi pusa in horto foto plan pentru ca se suprapune cu cadastrul din 2006 al vecinului si nu se poate da nr cadastral.
Intrebarea este ce pot face eu acum ??? mentionez ca delimitarea curtilor cu gard erea si atunci ca si acum ,unde ma pot adresa pentru reglementarea situatiei
Va multumesc!!:frantic:
Cel mai recent răspuns: FLORIN FLOREA , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 14:32, 9 Noiembrie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.
corect se spune: ortofotoplan
2.
Mergeti la Primarie cu lucrarea Dvs. cadastrala din 2015, cereti Planul parcelar al zonei respective si solicitati sa fie suprapuse lucrarile cadastrale. In functie de rezultat vedeti ce solutii se degaja.

Suprapunerile imobiliare au in practica multiple cauze:

a) Modificari ale amplasamentului si limitelor imobilelor
(vechimea actelor de proprietate, eventualele transferuri de proprietate ce au operat succesiv in timp)

b) Masuratori efectuate in sistem local de coordonate
(documentatii cadastrale avizate si receptionate de catre oficiile de cadastru si publicitate imobiliara in baza masuratorilor efectuate in sistem local de coordonate, folosind planurile parcelare si registrele existente furnizate de catre autoritatile locale, neactualizate sau chiar neconforme cu situatia reala din teritoriu).

c) Erori in avizarea documentatiilor sau in stabilirea coordonatelor
(documentatii cadastrale avizate in mod eronat sau coordonate ale imobilului determinate eronat ce au condus la erori cu privire la limitele de proprietate). Sistemul de proiectie Stereografic 1970 reduce considerabil riscul aparitiei unor erori totusi acest sistem nu este infailibil, astfel incat, in cazul in care prima inscriere a unui imobil (parte a unei parcele de teren neinscrise) nu corespunde realitatii, inscrierile ulterioare ale imobilelor invecinate vor fi afectate de aceasta eroare, intrucat acestea sunt conditionate de coordonatele si limitele determinate pentru primul imobil inscris;

d) Lipsa definitivarii cadastrului la nivel national si a implementarii Sistemului E-Terra
(nu au fost definitivate lucrarile de cadastru la nivel national si exista in continuare oficii care nu au implementat sistemul integrat de cadastru si publicitate imobiliara ce permite evidentierea geometriei unui imobil, aspect extrem de util in identificarea suprapunerilor imobiliare.

Reglementari care vizeaza suprapunerile

Potrivit Regulamentului privind continutul si modul de intocmire a documentatiilor cadastrale in vederea inscrierii in cartea funciara, aprobat prin Ordinul nr. 634/2006 ("Regulamentul"), suprapunerile cu privire la imobile pot fi virtuale sau reale.

Suprapunerea virtuala este de regula generata de erori de masurare si prelucrare a datelor, conform art. 27. alin. (1) lit. a) al Regulamentului. In general, solutionarea suprapunerii virtuale a imobilului se face prin repozitionare in plan, astfel:

daca repozitionarea nu afecteaza mai mult de 2% din suprafata imobilului, procedura se realizeaza din oficiu, fara acordul proprietarului, de catre consilierul de cadastru in baza unui referat de constatare aprobat de seful de cadastru. Aceste prevederi se aplica in cazul in care imobilul este imprejmuit si/sau exista plan parcelar receptionat;
daca operatiunea de repozitionare presupune modificarea geometriei si diminuarea suprafetei cu un procent mai mare de 2%, acordul proprietarului devine obligatoriu, iar documentatia cadastrala trebuie refacuta.

Prin repozitionarea se intelege operatiunea de modificare a coordonatelor imobilului pozitionat gresit in planul cadastral, prin rotatie, translatie, modificarea geometriei ante-rior receptionate si/sau modificarea suprafetei imobilului.

Suprapunerea reala (efectiva in teren) se datoreaza existentei mai multor acte juridice diferite pentru acelasi amplasament, identificarii diferite a limitei comune sau lipsei materializarii limitei la momentul identificarii.
Solutionarea unei suprapuneri reale se realizeaza pe cale amiabila prin documentatii cadastrale sau de catre instantele de judecata, orice neintelegere privind identificarea si masurarea parcelelor de teren, precum si cele privind proprietarii acestora, fiind solutionate de catre instantele judecatoresti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Noiembrie 2015
legalmgm, utilizator
In ordinul 700/2014 cap.4.2.3.6 art 113-art 118 sunt reglementate suprapunerile.
In cazul dumneavoastra expertul specializat in cadastru ar trebuii sa constate tipul de suprapunere, care poate fi virtual sau real, si apoi sa procedeze in functie de reglementarile specifice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme ancpi / oncpi kyky_micky kyky_micky Buna ziua. Am o problema cu cadastrul, mai exact o fasie de 2 metri latime si 50 lungime se suprapune in actele cadastrale cu cele ale vecinului (acea portiune ... (vezi toată discuția)
Modificare coordonate teren si plan parcelar madairina madairina In anul 2004 am cumparat un teren de 2000mp cu cadastru, pe care l-am intabulat. Anul trecut cand au venit sa ne faca intarusarea ne-au spus cei de la primarie ... (vezi toată discuția)
Probleme cadastru - necesitate cd lotizare monik57 monik57 buna, intampin o problema cu dosarul pentru cadastru si am primit urmatoare instiintare : imobilul ce face obiectul prezentei cereri sesuprapune cu imobilul ... (vezi toată discuția)