avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Creante angajat in cazul insolventei
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Creante angajat in cazul insolventei

Buna ziua,

Ma poate ajuta si pe mine cineva cu o lamurire? Am fost angajata la o firma care acum este in insolventa (procedura este aproape finalizata). Inainte de inceperea procedurii de insolventa firma nu mi-a platit salariul vreo cateva luni. La momentul inceperii procedurii de insolventa in contul firmei erau aproximativ 10.000 Euro disponibili. Eu m-am inscris la masa credala, dar lichidatorul si-a platit onorariul mai intai si abia din ce ramane (aproape nimic) intentioneaza sa imi plateasca salariul restant. ESTE LEGAL? Nu sunt angajatii prioritari? Sau onorariul/ch. lichidatorului sunt prioritare?

Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: SfetcuArabela , utilizator 20:37, 7 Noiembrie 2015
Legea 85/2014
Art. 161. - Creantele se platesc, in cazul falimentului, in urmatoarea ordine:
1. taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin prezentul titlu, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea si administrarea bunurilor din averea debitorului, pentru continuarea activitatii, precum si pentru plata remuneratiilor persoanelor angajate potrivit prevederilor art. 57 alin. (2), art. 61, 63 si 73, sub rezerva celor prevazute la art. 140 alin. (6);
2. creantele provenind din finantari acordate potrivit art. 87 alin. (4);
3. creantele izvorate din raporturi de munca;
.....

Creantele provenind din raporturi de munca se platesc dupa ce s-a achitat remuneratia lichidatorului judiciar.

Art.63 din lege : (1) In cazul in care dispune trecerea la faliment, judecatorul-sindic va desemna un lichidator judiciar, aplicandu-se, in mod corespunzator, dispozitiile art. 57, art. 59-62 si art. 140 alin. (6)
(2) Atributiile administratorului judiciar inceteaza la momentul stabilirii atributiilor lichidatorului judiciar de catre judecatorul-sindic
(3) Poate fi desemnat lichidator judiciar si administratorul judiciar desemnat anterior.
Va multumesc frumos pentru rraspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma in insolventa si plata salariilor alina1307 alina1307 buna ziua. puteti va rog sa imi spuneti care este locul pe care il ocupa salariul angajatului in prioritatile unei firme in insolventa? directorul firmei care ... (vezi toată discuția)
Am câștigat un proces cu o firma la care am fost angajat și ... Reddan Reddan Am câștigat un proces cu o firma la care am fost angajat și acum am aflat ca si-a declarat falimentul și am câștigat drepturile salariale pe 2 ani , ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca privind obligarea la plata salariilor restante. firma in insolventa. cum pot recupera drepturile salariale? mariusstoican mariusstoican Buna ziua, Mi s-a admis in instanta cererea privind obligarea firmei la care am lucrat la plata salariilor restante. De mentionat ca am fost angajat in ... (vezi toată discuția)