avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi/obligatii chiriasi si proprietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi/obligatii chiriasi si proprietari

Buna ziua.
As avea o intrebare la care nu gasesc un raspuns clar pe internet. Locuiesc momentan in chirie si problema este ca nu exista un contract de inchiriere (stiu, nu este necesar sa-mi aduceti la cunostinta faptul ca acesta este o greseala mare, si in cateva saptamani ma mut de aici deorece dansul refuza incontinuare intocmirea unui contract legal). Problema esta ca, am observat ca proprietarul umbla in casa si recent a umblat si la lucrurile mele personale, toate fara sa ma anunte in prealabil si fara ca eu sa fiu de fata. Stiu ca am obligatia sa-l las la intervale de timp sa vina sa vada apartamentul, dar pentru cultura mea generala, are dreptul sa intre in casa fara stirea si/sau prezenta mea? L-am rugat sa ma anunte cand mai vine, mai ales ca vrea sa aduca viitori locatari sa vada imobilul. In cazul in care se repeta aceasta situatie pot lua ceva masuri sau ce pot face din moment ce nu avem contract?
Repet in cateva saptamani plec, dar pana atunci stiu sigur ca va mai veni si va veni si cu straini...
P.S. Imi cer scuze pentru greseala de tastare din subiectul postarii. :)
Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2015
nilatak_nomis, utilizator
Multumesc pentru ajutor, doar ca tot nu m-am lamurit ... Pana la urma niciuna dintre variante nu e tocmai ok. Nici sa stai abuziv in casa cuiva si nimeni sa nu aibe drept sa te scoata de acolo, dar nici drepturi fara limite si nicio obligatie ca si proprietar cu imobil inchiriat fara contract.
Ideea e ca eu stiu sigur ca el umbla in casa (fiind un om batran fara copii) si l-am rugat sa nu mai vina cand nu sunt acasa si fara sa ma anunte macar cu o zi inainte, dar sunt convinsa c-o sa vina, vorba aceea, "si de ciuda".
L-am rugat sa facem contract si el nu vrea, acest fapt fiind unul din multimea de motive datorita carora plec la sfarsitul lunii din acest imobil.
Nu vreau sa implic autoritatile decat daca este absolut necesar, si si atunci doar daca stiu ca eu nu o sa am de suferit consecinte majore (neavand flotant, doar facturi de internet, vecinii carora m-a introdus el in ziua mutarii si sms-uri care sa ateste ca locuiesc aici cu stirea si acordul proprietarului). Eu in momentul de fata pana la urma am sau nu am drepturi? :(
In casa lui proprietarul are toate drepturile. Cand insa vrea sa ia bani CEDAND unul dintre drepturi, nu poate sa aiba si banii si dreptul acela... e simplu.

Chiriasul este copartas, cum spuneti, daca exista dovezi ca proprietarul cerea suma de 100 de lei chirie, iar chiriasul a negociat spunandu-i sa nu plateasca impozitele, deci sa ramana la 75 de lei. Nu fac drept penal, insa va spun ca nu cunosc niciun caz in care chiriasul sa aiba dosar penal ca proprietarul n-a platit impozit...
E datoria proprietarului, nu a chiriasului.

Nu pot fi mai clara de atat: stati in baza unui contract verbal, nu abuziv. Proprietarul are dreptul sa va evacueze. Dupa obtinerea unei hotarari in acest sens.
Nu inteleg de ce nu schimbati yala.
Pana va aveacueaza, aveti toate drepturile sa folositi locuinta ca si cumar fi a dv.
Lipsa trecerii dv. in cartea imobilului si a resedintei presupune amenzi pentru dv.
Anuntati propietarul ca va lipseste o suma de bani din casa , poate asa ii trece cheful de-a mai veni altfel decat in prezenta dvs.
In loc sa procedeze usor si legal, poate procedeaza usor si nelegal. Si cum ii spune, din vorbe? Ca dupa cate pare, nu are castig de cauza in confruntarile directe cu proprietarul, asadar... nu prea pare sa conteze ce-i spune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract inchiriere imobil Rapa Geanina Rapa Geanina De 8 luni stau in chirie cu prietenul meu intr-un apartament. Proprietara ne-a anuntat ca in luna iulie va veni un nepot de-al dumneaiei sa stea 2 saptamani la ... (vezi toată discuția)
Dreptul proprietarului in contractul de locatiune luissiana luissiana este stipulat expres in vreun act normat daca proprietarul are/ sau nu are dreptul de acces in imobilul inchiriat? (mai exact daca poate pastra o cheie si care ... (vezi toată discuția)
Pot fi obligat sa platesc cheltuieli de renovare ? Romik1976 Romik1976 Buna ziua!Sunt chemat in instanta de judecata de propietarul unui imobil in care am locuit cu chirie,fara contract de inchiriere,am cerut insistent timp de 3 ... (vezi toată discuția)