avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Schimb valutar - bani falsi
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Schimb valutar - bani falsi

Buna ziua,

Va scriu pentru a va cere un sfat in urmatoarea situatie:
Sunt studenta si pentru anul universitar in curs am primit o bursa Erasmus la o universitate din Franta. Inainte de a pleca din tara, am mers la un birou de schimb valutar pentru a schimba o suma de bani din lei in euro (bineinteles, pentru a imi asigura cheltuielile din primele zile). Am primit de acolo o bancnota de 200 euro. Domnisoara mi-a spus ca "nu are marunt".

Am ajuns in Franta si, desigur, am mers la magazin sa imi fac cumparaturile. La casa mi s-a spus ca trebuie sa schimb banii in bancnote cu valori mai mici, pentru ca ei nu pot accepta sume asa de mari. Am intrat deci la o banca si am intrebat cum pot proceda. Mi s-a spus ca trebuie sa merg la Banca Frantei, agentia din orasul in care sunt eu. Zis si facut.
Numai ca acolo, surpriza: domnul de la ghiseu a luat bancnota, a cercetat-o, a mai chemat un coleg, a confirmat si mi-a explicat ca este falsa. Si ca, desigur, e nevoit sa o retina. Eu, de buna credinta, i-am spus ca am primit-o la schimbul valutar, in Romania, ca am platit pentru ea (i-am aratat si bonul fiscal), si l-am intrebat cum as putea sa imi recuperez totusi banii. Mi-a spus sa iau legatura cu biroul de schimb respectiv. A oprit bancnota, ceea ce era si normal, zic eu, in situatia asta, si mi-a dat un document prin care Banca declara ca a primit acea bancnota (cu serie si alte detalii) si ca a scos-o din circulatie. Si atat.

Intrebarea mea este: ce ma sfatuiti sa fac in momentul de fata? Am vreo posibilitate de a-mi recupera banii (de la biroul de schimb)? Mentionez ca eu sunt inca in Franta si trebuie sa raman aici 12 luni, conform contractului Erasmus, asa ca nu ma pot deplasa prea usor in tara.
Multumesc pentru atentie!
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2015
MariaT11, utilizator
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 10:53, 25 Decembrie 2020
Multumesc pt. clarificari ( desi mi se pare aberant sa refuzi moneda in circulatie emisa de propria Banca Nationala )
@mottofree: ok, numai ca ! unde s-a notat ( inregistrat ) seria bancnotei cu bucluc la momentul tranzactiei ?
Dra.Franta spune: asta e bancnota !
Dra.Exchange spune : nu e asta bancnota pe care i-am dat-o Drei. Franta !
Cine are dreptate ? Cuvantul cui ... ?
nu numai ca au voie sa refuze bancnota, dar o si fac si destul de des. Am patit si in Germania, si in Olanda, si in Belgia, si nu cu 200 de euro, ci cu 100. Seria bancnotelor nu este inregistrata nicaieri. Ea se poate nota pe buetinul de schimb valutar la cererea clientului. Si nu aveti de unde sa stiti ca d-na nu a cerut acest lucru!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Corect, in Olanda bancnote 50 de euro se primesc doar la supermarket, nu la comerciantii mici, iar cele de 100 de euro sunt greu de cheltuit. Bancnote peste 100 euro doar la banca pot fi utilizati, pentru ca toata lumea se teme de bani falsi, iar falsificatorii s-au repezit sa falsifice bancnote mari. Ma rog, supermarketurile au aparate de verificat banii, dar nici asa nu au 100% siguranta.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2015
tgeorgescu, utilizator
Repet pt. pasionati:
Eu nu stiu nici ca Dna. a cerut, nici ca nu a cerut !
Dvs. ( ca judecator ! ) ce decizie ati lua ? Cine a pus in circulatie bancnota falsa ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Perfect. Am aruncat o pietricica in apa si a facut valuri concentrice...
Am aflat ce se intampla cu bancnotele mari in SUA, Olanda, Germania, etc...
Si ?
Dra. cu "falsul" cum ramane ? Pana la proba vinovatiei, trebuie sa manance, sa doarma civilizat, sa plateasca transport public...
Macar dati un sfat viitorilor subiecti: NU MAI acceptati bancnote mari !
... 10 yeni max. !

Alte discuții în legătură

Plata in euro vand o casuta si cumparatorul vrea sa-mi plateasca ... Adriana68 Adriana68 PLATA IN EURO Vand o casuta si cumparatorul vrea sa-mi plateasca in euro. Nu sunt multi bani, 7000 euro. Ce masura sa-mi iau , sau ce pot face sa ma asigur ca ... (vezi toată discuția)
Bani falsi primiti de la banca lila688678 lila688678 Am primit de la o banca mai multe bancnote de 100 euro.Din cauza ca ei dau putin, am incercat sa schimb la un ,,schimb valutar,, unde mi-au gasit o bancnota ... (vezi toată discuția)