avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJ IN CONTRADICTORIU. DIVORT INCHEIAT.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJ IN CONTRADICTORIU. DIVORT INCHEIAT.

Buna ziua,
Pentru ca in curand va avea loc cu siguranta un partaj in contradictoriu, va prezint urmatoarele aspecte si am rugamintea in masura in care se poate sa-mi raspundeti. Imi dau seama ca pretind un calcul greoi, dar situatia financiara ma indeamna sa procedez astfel, pentru ca va fi nevoie de implicarea financiara a parintilor mei.
- Am achizitionat cu credit ipotecar in 2004 - pe numele de fata - un apartament in valoare de 10.000 euro. Din cei 10.000, avansul de 3.000 euro i-am achitat pe loc cumparatorului. In 2006 m-am casatorit si in 2007 am achitat integral apartamentul. De la inceput am locuit in acest apartament impreuna cu viitorul meu sot.
- Acest apartament a fost vandut imediat. Toti banii au fost investiti in urmatoarele achizitii imobiliare:
- Am achitat in 2007 un teren in valoare de 20.000 euro si am construit o casa in valoare de 36.000 euro.
- Cu aceasta ocazie avem o datorie la banca de 10.000 euro.
- Anul acesta am divortat. Am intentia de a ramane in casa impreuna cu copilul meu din prima casatorie. Va trebui fostul sot despagubit.
- Mentionez ca am primit o donatie (fara acte) de la fosta soacra in valoare de 12.000 euro. Si dansa de la noi a primit ajutor financiar in tot acest timp de cand ne-am cunoscut - insumand 3.000 euro (fara acte).
- As putea sa ma folosesc de o expertiza financiara in urma careia sa se dovedeasca contributia salariala mult mai mare a mea decat a sotului (~75% eu si 25% sotul).
In sfarsit, imi puteti spune estimativ la ce despagubire finaciara sa ma astept?

Inca nu putem deschide proces, pentru ca nu este definitivat cadastrul terenului si al casei, s-au descoperit niste suprapuneri de terenuri.

Multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: macho , utilizator 12:36, 4 August 2009
in primul rand , trebuie sa stiti ca noua taxa de timbru privind procesul de partaj este de 3% din valoarea masei partajabile .
la aceasta se adauga costurile cu expertiza, onorariul avocatului .
daca instanta va decide ca imobilul sa fie atribuit dvs , va stabili si cunatumul sultei pe care va trebui sa o platiti sotului .
dar va trebui sa faceti dovada cu acte ca dvs ati avut o contribuite mai mare la achizitionarea bunurilor respective .
pentru partaj va recomand sa apelati la un avocat .
Pentru a mai prinde taxele actuale pentru partaj eu as introduce actiunea si as suspenda-o .. Apoi cand rezolvati problema cu actele il repuneti pe rol.
DIn cate am vazut noile taxe intra in vigoare peste 90 de zile.
Cine suporta taxa de timbru, costurile cu expertiza imobilului si expertiza contributiilor financiare a celor doi soti?
Multumesc anticipat de raspuns!
toate costurile le suporta reclamantul .

Multumesc pentru raspuns, dar pentru ca sunt o novice: reclamant este cel care intenteaza procesul? Eu - in calitate de sotie cu un copil din prima casatorie - am in intentie sa raman in casa. Fostul sot a parasit casa acum cateva luni. Daca este interesul lui sa capete despagubirea, presupun ca el va fi in masura sa intenteze procesul... si tot el sa suporte costurile?

Alte discuții în legătură

"intelegere" nula...?? ADANNA ADANNA Buna ziua, Revin cu un sb deschis cu ceva timp in urma... Va spuneam atunci ca ajunsesem la o intelegere cu ex-sot asupra unei sume ca despagubire de 8000 ... (vezi toată discuția)
Partaj - sotul nu vrea sa vanda casa violeta54 violeta54 Buna ziua Vreau sa incep actiunea de divort, am vb. cu sotul meu si mi-a spus sa fac ce vreu. Dar avem o problema :in 2011 am construit o casa unde suntem 3 ... (vezi toată discuția)
Divort-partaj auracata auracata buna ziua. sint casatorita din 2002 si locuiesc intr-un apartament cu 3 camere proprietate comuna.(cu toata ca , casa este cumparata numai din banii mei).sotul ... (vezi toată discuția)