avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... despagubire conform sentinta judecatoresca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

despagubire conform sentinta judecatoresca

Buna ziua,

Am urmatoarea speta : unui salariat s-a suspendat contractul de munca incepand cu 13.08.2013, iar instanta a anulat decizia de suspendare si ii acorda o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat pana la repunerea in drepturi.

Am de facut calcule pe fiecare luna in parte, pornind de la salarul de baza lunar.
Problema pe care o am este legata de o serie de sporuri la salar care sunt prevazute in ultimul act aditional.

Mai concret sporurile sunt :

- 25 % spor vechime din salarul de baza calculat corespunzator timpului efectiv lucrat in program normal de lucru
- 8% spor pentru conditii grele de munca din salarul de baza calculat corespunzator timpului efectiv lucrat
- 15% spor pentru conditii periculoase din salarul de baza calculat corespunzator timpului efectiv lucrat in aceste conditii
-25% spor ore noapte din salaul de baza aferent timpului efectiv lucrat intre orele 22.00 - 6.00
- 100% din salarul de baza spor pentru munca prestata in zilele nelucratoare si sarbatori legale pentru orele lucrate

Imi este clar ca trebuie sa tin cont de sporul de vechime de 25% si de sporul de 8% pentru conditii grele, care se refera la timpul efectiv lucrat.

Toate celelalte sporuri sunt conditionate de o situatie care poate ca s-ar fi intamplat daca nu ar fi fost suspendat contractul. Dar cum pot eu sa cuantific acum orele de noapte la care ar fi avut dreptul sau orele lucrate in conditii periculoase? In situatia in care contractul nu ar fi fost suspendat, probabil ca ar fi avut si ore de noapte pe pontaj, si ore lucrate in zilele nelucratoare/sarbatori si timp lucrat in conditii periculoase.

Pot sa estimez aceste ore si sa acord aceste sporuri be baza pontajului unei luni similare cand a fost pontat? De exemplu, pentru luna septembrie 2013 sa consider ca ar fi fost o situatie similara cu cea din septembrie 2012? Sau ar trebui sa calculez o medie pe un an de zile la aceste ore, apoi sa consider ca luna de luna ar fi efectuat un anumit numar de ore de noapte, ore de stationare, ore lucrate in zilele de sarbatoare/nelucratoare, ore in conditii periculoase, sa aplic sporurile pentru acestea?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:28, 13 Noiembrie 2015
Puteti sa faceti un pontaj cu acea persoana pentru perioada respectiva si veti vedea cate ore ar fi lucrat noaptea sau in restul.
Tocmai acest aspect imi este neclar. Cum pot sa stabilesc cu certitudine care ar fi numarul orelor respective? Asa cum am precizat in primul mesaj, as avea trei posibilitati:

- sa calculez drepturile salariale cuvenite fara sa consider ca ar fi existat ore de noapte, ore lucrate in conditii periculoase, etc...
sau
- sa consider ca aceeasi perioada cu un an in urma este relevanta si pentru luna pentru care am calculat drepturile
sau
- sa calculez o medie pe un an de zile pentru fiecare tip de situatie ( o medie a numarul de ore lucrate noapte, o medie a numarului de ore lucrate in conditii periculoase ), apoi sa pontez lunar acel numar de ore

Formularea sentintei fiind " drepturi de care ar fi beneficiat" , cred ca trebuie ipotetic sa intocmesc statele de plata ca si cum ar fi fost la serviciu.

Ma gandeam ca poate cineva a avut o situatie similara si imi spune cum a procedat.
Nu exista un grafic al programului de munca ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie co mihaela_1968 mihaela_1968 Buna ziua! Intr-o firma exista situatia urmatoare: exista sporuri trecute in CCM (nocive, pericol, noapte etc), dar care difera ca si cuantum (poti avea intr-o ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna lili2003stoica lili2003stoica lucreaza cineva in sanatate? poate spune cineva cum se calculeaza concediul de odihna (care este baza de calcul) al unei asistente care in afara salariului de ... (vezi toată discuția)
Spor pentru lucru peste program normal cristin28 cristin28 Buna ziua, trebuie sa eliberez o adeverinta pentru spor pt lucru efectuat peste orele de program normal, aceasta adeverinta serveste la dosarul de pensie. ... (vezi toată discuția)