buna domnu tudor, sunt situati care se intampla si sunt normale in romania exceptionale sunt situatile in care chiar merg la munca 4 ore ca asa e la noi s o zic din propie experienta , pensionaru nu trebuie sa depaseasca cele 4 ore in acte atat tot in rest nu aare nimeni minic cu el
Dl Tudor Valeriu, va rog sa nu imi adresati asemenea vorbe!! Sunt in dramatica situatie ca nu ma pot decide daca sa semnez CIM sau nu...
Evident ca prefer sa muncesc, DACA VOI PUTEA, salariul fiind mult mai mare decat pensia.
Insa, in alta ordine de idei, daca declar angajatorului despre handicap, cu certitudine ca nu va putea dispune un post cu 4 ore!
buna , nu trebuie sa ziceti asa domnului tudor, el va raspuns cu drag si in ton cu legalitatea actelor si e ok ce va scris atat tot ca e romania noastra , dansu spune ce tine de acte si de legaliate dar uita ca romani nu stau bine la moralitate, si in romania esti tare discriminat cand esti bolnav chiar daca legea zice ca trebuie angajati cu 4 ore in romania care muncesc cu 4 ore sunt excepti nu regula iar sa alegi intre pensie si munca ca si bolnav e greu , recomandarea mea e sa semnati cu 4 ore pe acte sa fiti legal atat dumneavoastra cat si angajatoru iar daca va intelegeti cu angajatoru sa va faceti programu cum doriti sa va indepliniti sarcinile e ok daca nu ori pensie ori servicii ca e greu in ziua de astazi fara sa ai ceva bani , multa sanatate sa aveti o zi buna
1. Nu inteleg de ce trebuie sa va suparati daca prevederile legale nu sunt conform dorintelor dvs.
2. - Fiind pensionar de invaliditate gr. III dvs. aveti dreptul sa cumulati pensia cu salariul daca incheiati un contract individual de munca (CIM) cu cel mult 4 ore pe zi (asa spune legea).
- Apoi, de comun acord cu angajatorul, ca sabiliti programul zilnic de lucru.
3. Daca angajatorul nu este de acord cu programul de 4 ore pe zi si vrea sa lucrati 8 ore pe zi atunci puteti incheia un astfel de CIM dar vi se va suspenda plata pensiei de invaliditate gr. III.
4. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
5. - Asadar eu v-am raspuns conform prevederilor legale.
- Daca dvs. vreti neaparat sa lucrati mai mult de 4 ore pe zi inseamna ca va puteti in pericol sanatatea.
- Dvs. decideti ce fel de CIM veti semna:
* cu 4 ore pe zi si veti cumula pensia cu salariul (indiferent de cuantumul salariului);
* cu 8 ore pe zi si vi se va suspenda plata pensiei de invaliditate gr. III.
Este obligatoriu examenul medical inainte de angajare??
La precedentul angajator faceam examen medical anual.
In mod normal, in calitatea conferita de invaliditate, urmeaza ca nu o sa promovez examenul anual, deci nu voi putea incheia CIM.