avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administratorul de bloc se scuza ca nu poate da in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administratorul de bloc se scuza ca nu poate da in judecata datornicii

Am solicitat administratorului respesctiv presedintlui de bloc sa dea in judecata restantierii care au datorii de peste 6 - 10 luni si mi a spus ca nu poate pentru ca platesc lunar ,dar platesc pe luna care platesc si eu si datoria tot ramine. Spunetimi va rog cum sta treaba ? Adica din exp. 1000 lei plateste 200 > 800 lei restanta in continuare , luna urmatoare la fel ! Nu e de dat in judecata ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:39, 13 Noiembrie 2015
Administratorul nu da in judecata un restantier: o face comitetul executiv.
Iata ce prevede dispozitia in vigoare
L nr 230/2007 Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Art. 50
(1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.

Art. 51
(1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei sau a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin.(1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

Referitor la responsabilitatea actionarii in instanta a rau platnicilor,legiutorul prevede L nr 230/2007
Art. 31
(1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.
(2) Presedintele asociatiei de proprietari supravegheaza si urmareste aplicarea hotararilor adunarii generale, respectarea prevederilor statutului si acordului de asociere, precum si aplicarea deciziilor comitetului executiv. Acesta, in functie de situatie, poate propune comitetului executiv sau adunarii generale, dupa caz, masuri impotriva celor care nu respecta regulile, regulamentele, hotararile si deciziile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale si statutare.
androidu a scris:
Spunetimi va rog cum sta treaba ? Adica din exp. 1000 lei plateste 200 > 800 lei restanta in continuare , luna urmatoare la fel ! Nu e de dat in judecata ?

Eu nu as da in judecata un proprieatr care plateste lunar si are o restanta permanenta asa cum spuneti dumneavoastra. Aplicandu-i penalizari asupra sumei restante, luna de luna, aceasta ar fi cu aproximatie 800 x 0.2% x 30 zile = 48 lei, Luna de luna atunci cand plateste cei 200 lei asa stinge in primul rand penalizarea de 48 lei si doar cu 152 lei as stinge alte daotorii (intretinere, fonduri, reparatii...). In acest fel asociatia acumuleaza fond de penalizari iar restantierul este sanctionat conform legii platind aceste penalizari.
Sigur ca se mai poate institui si privilegiul imobiliar pentru siguranta, iar asociatia nu cheltuie nimic pentru asta. Iar cand proprietarul o sa vrea ridicarea privilegiului va avea ceva de umblat si cheltuit.
Dar, repet, pentru situatia prezentata de dumneavoastra m-as limita doar la incasarea penalizarilor. Asociatia are nevoie de acesti bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari asociatie ContSters122354 ContSters122354 unde sunt distribuite penalizarile ?catre asociatia de proprietari sau catre furnizori ? de cine sunt calculate acestea? (vezi toată discuția)
Fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile elenadove elenadove buna ziua, am o probelma in ceea ce priveste acest fond;am citit undeva ca nu mai este obligatoriu;ma puteti ajuta cu art din lege unde spune acest ... (vezi toată discuția)
Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)