avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit pe cladire rezidentiala
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit pe cladire rezidentiala

In locuinta de domiciliu are sediul si un PFA pe numele unui membru al familiei. Acesta utilizeaza propriul dormitor pentru desfasurarea activitatii, fiind-i necesar un calculator si o imprimanta. PFA-ul nu a platit niciodata de la infiintare: utilitati, chirie sau alte sume pentru desfasurarea activitati in imobilul respectiv.
Cum va fi impozitata cladirea: in categoria rezidentiala sau nerezidentiala?
Cel mai recent răspuns: nicolaeelena , utilizator 12:58, 25 Noiembrie 2015
Va fi încadrată la clădire cu destinație mixtă și va fi impozitată conform art. 459:
(1) În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial conform art. 457 cu impozitul determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, conform art. 458.
www.avocatnet.ro/content/art...

Pentru impunerea corectă, potrivit art 495, lit.a)-modificat de OUG 50/2015- dvs aveți obligația ca pâna la data de 31.03.2016 să depuneți declarație :

:45. La articolul 495, literele a), b), c) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"a) persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă au obligaţia să depună declaraţii până la data de 31 martie 2016 inclusiv, conform modelului aprobat prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentului cod;"
[ link extern ]

Nu va luati dupa doamna Carmen pentru ca vorbeste prostii.
In lege scrie ca daca nu ati suportat cheltuielile cu utilitatile (prin urmare nici nu le-ati dedus pe PFA) veti plati impozit ca pentru o locuinta rezidentiala.

Ramene de vazut, cand vor aparea normele, cum trebuie sa procedam pentru a dovedi ca nu suportam utilitatile. Probabil actualizam contractele de comodat si specificam ca proprietarul suporta toate cheltuielile (implicit noi ca PFA nu avem voie sa deducem nimic).
Posibil sa fim nevoiti sa depunem si o declaratie.

Vom afla...
multumesc.
In situatia descrisa de dumneavoastra sunt si eu. Imi desfasor activitatea intr-un apartament (unde nu-s proprietar), munca o fac la birou, la PC, nu platesc nimic, nu decontez nimic etc.
O sa va anunt si pe dumneavoastra cand aflu ceva/cand apar normele. :) Ii voi contacta si pe cei de la taxe si impozite ca sa confirme etc.

O zi buna!
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Printre actele de depus la anaf în vederea constituirii unei pfi- expert contabil se află și contractul de comodat. trebuie acesta semnat de notar sau avocat? Iordache  Victoria Ioana Iordache Victoria Ioana Buna ziua! Printre actele depuse la ANAF in vederea constituirii unei PFI- expert contabil se afla si contractul de comodat. Acesta trebuie semnat de notar sau ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe cladire cu destinatie mixta Elena 47 Elena 47 Art. 459. din noul cod fiscal prevede - (1) În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează ... (vezi toată discuția)
Impozite locale 2016 flo72 flo72 Buna seara, In noul Cod Fiscal care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016 se precizeaza ca valoarea impozabila pentru cladirile nerezidentiale se ... (vezi toată discuția)